Πέμπτη 27 Μαΐου 2021

"Οι προσωπικοί μας δαίμονες είναι η μεγαλύτερη απειλή για την αρμονία στη ζωή μας. " Συνέντευξη με την Φωτεινή Καλλιώρα για το ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΠΑΡΕΑΣ!

 Αρχικά νόμιζα ότι το μυθιστόρημά σας «Όσα κρύβει το σκοτάδι» είναι θρίλερ, γρήγορα όμως κατάλαβα, ήδη από το οπισθόφυλλο, ότι πρόκειται για κοινωνικό μυθιστόρημα, επικεντρωμένο στις ανθρώπινες σχέσεις. Είναι αυτές οι σχέσεις η πεμπτουσία της ζωής;

Χαίρομαι που η συνέντευξή μας ξεκινά με αυτή την ερώτηση. 

Η επικοινωνία, η επαφή με άλλους ανθρώπους (όσο διαφορετικοί και αν είναι από εμάς) καθώς και οι σχέσεις μας μαζί τους μπορούν να καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τη ζωή μας. 

Ωστόσο ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και επιλέγει ο ίδιος μέχρι σε ποιο σημείο θα επιτρέψει να καθορίσει ο κοινωνικός του περίγυρος τη ζωή του.

Οι ζωές αρχίζουν με όνειρα αλλά οι απογοητεύσεις παραμονεύουν; Πόσοι παράγοντες πρέπει να συνηγορήσουν για να φτάσει ο άνθρωπος στην ευτυχία;

Οι απογοητεύσεις, όσο επώδυνες και αν είναι κάποιες φορές, είναι εν τέλει και αυτές που μας κάνουν να προχωρήσουμε ουσιαστικά στη ζωή μας και να καταλάβουμε τι πραγματικά θέλουμε.

Βέβαια τα όνειρα είναι η κινητήριος δύναμη, αυτά που μας κάνουν να θέλουμε να σηκωθούμε το πρωί από το κρεβάτι μας και να αδράξουμε τη μέρα.

Όσο για την ευτυχία, αυτό είναι κάτι υποκειμενικό και καθορίζεται από τον χαρακτήρα και τις επιθυμίες του καθενός.

Υπάρχουν πολλά στη ζωή μας και γύρω μας που κρύβονται στο σκοτάδι και απειλούν την αρμονία στη ζωή μας;

Οι προσωπικοί μας δαίμονες είναι η μεγαλύτερη απειλή για την αρμονία στη ζωή μας. Κάτι που μας τρόμαξε στο παρελθόν και το κουβαλάμε ακόμη μέσα μας, κάποια κουβέντα που μας πίκρανε ή ακόμη και τα κακεντρεχή σχόλια του κόσμου.

Όλα αυτά είναι τα τέρατα που κρύβονται στο σκοτάδι και τρέφονται από αυτό. Το θέμα είναι ποιος έχει τη δύναμη πραγματικά να ‘ανάψει το φως’ και να τα σκοτώσει, για να ελευθερωθεί οριστικά.

Νομίζετε ότι εξαντλήσατε το θέμα με το μυθιστόρημά σας «Όσα κρύβει το σκοτάδι»», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λυκόφως, ή θα έχετε και άλλα να μας πείτε στο μέλλον;

Το συγκεκριμένο θέμα είναι δυστυχώς ανεξάντλητο και το φαινόμενο της έμφυλης βίας βρίσκεται σε κάθε σελίδα της ανθρώπινης ιστορίας και κοινωνίας. Ίσως στο μέλλον αποφασίσω να ασχοληθώ ξανά με αυτό το θέμα.

Για να μιλήσουμε και πιο ανοικτά: Αυτό που κρύβεται στο σκοτάδι του βιβλίου σας είναι η κακοποίηση. Σας τρόμαξε ο κυκεώνας των τελευταίων αποκαλύψεων για όσα συμβαίνουν στο σκοτάδι πολλών δραστηριοτήτων;

Το βιβλίο αυτό άρχισα να το γράφω πριν ακόμη ξεκινήσουν αυτές οι αποκαλύψεις. Αυτός ο κυκεώνας όμως δε με τρόμαξε, το αντίθετο με χαροποιεί το γεγονός ότι τόσες γυναίκες αλλά και άνδρες βρήκαν το κουράγιο και τη δύναμη να μιλήσουν.

Γιατί επιλέξατε να θίξετε αυτό το θέμα στο βιβλίο σας με ένα κοντράστ; Δίπλα σε μία γυναίκα που αντιμετώπισε το πρόβλημα και προσπαθεί να το ξεπεράσει, τοποθετήσατε μία άλλη γυναίκα, νεότερη, την κόρη της, που αναζητά τη στοργή, αλλά και μία μεγαλύτερη, τη μητέρα της, που έζησε την ευχάριστη πλευρά της ζωής.

Αυτή η αντίθεση είναι για μένα η πεμπτουσία της ίδιας της ζωής. Ο κάθε άνθρωπος είναι υπεύθυνος για την ζωή του και τη μοίρα του και μπορεί να την καθορίσει όπως εκείνος επιθυμεί.

"Η πρωταγωνίστρια έκανε 
μία επιλογή που της κόστισε 
αλλά δεν σταμάτησε
 να αγωνίζεται και να ονειρεύεται."

Η μητέρα της συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό με την στάση της και το παράδειγμά της να συνεχίσει τα όνειρά της και την πορεία της. 

Όσο για την ευχάριστη πλευρά της ζωής, την έζησε στο πλευρό του συζύγου της αλλά είδε το παιδί της να υποφέρει, άρα και εκείνη ένιωσε τον πόνο και την απόγνωση.

Και ερχόμαστε τέλος στην Αγγελική. Η κόρη της πρωταγωνίστριας αντιπροσωπεύει το μέλλον και αυτό δεν μπορεί παρά να είναι ορμητικό και φωτεινό, να διεκδικεί και να παίρνει αυτό που θέλει.

Τι διαβάζετε αυτήν την εποχή;

Αυτή την εποχή διαβάζω αστυνομικά θρίλερ, όπως το 13 του Steve Cavanagh.

Έχετε στα σκαριά κάποιο άλλο έργο;

Από την Πρώτη Λυκείου που ξεκίνησα να γράφω δεν έχω σταματήσει, οπότε κάτι βρίσκεται διαρκώς στα σκαριά.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου