Πέμπτη 27 Μαΐου 2021

ΚΡΙΤΙΚΗ για το βιβλίο «Ο ΚΑΛΠΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΜΝΩΝ », Στέφανος Παπαδόπουλος, εκδόσεις ΔΕΡΕ, με την ματιά της ΕΥΑΣ ΜΑΡΑΚΗ!

 Τον Στέφανο Παπαδόπουλο δεν τον γνώριζα σα συγγραφέα , αλλά ο ιδιαίτερος τίτλος με το σαγηνευτικό εξώφυλλο του στο δεύτερο μυθιστόρημα του «Ο καλπασμός των αμνών» μου κέντρισαν το ενδιαφέρον να το διαβάσω . Πολύ καλή , κρίνω πως είναι αυτή η πρώτη μας γνωριμία καθώς κατόρθωσε να κάνει την αναγνωση του βιβλίου του να καλπάζει ,καθώς δεν ήθελα να σταματήσω το νοερό μου ταξίδι στον κόσμο του Άντριαν και της Χάνα . 

Ο Άντριαν ένας πρώην μισθοφόρος , που έγινε φάντασμα - θήραμα για τον αντίπαλο του , ο οποίος θέλει να τον εξαφανίσει δια παντός συναντιέται με την Χάνα , μια λαθρόβια της κιβωτού των δικαίων και των ευσεβών . Εκείνη είναι μια πόρνη , μια μάνα δυστυχισμένη και τραγική ,που τρέμει την απέλαση . Αυτός δε φοβάται κανένα . Ο Άντριαν φορά στολές χωρίς όμως να ταυτιστεί με καμία . Ανάμεσα τους , ο ιερέας Ροζάριο , ιδιαίτερος χαρακτήρας στην πλοκή στην οποία κεντρικό σημείο ειναι ένα ανελέητο κυνηγητό από πληρωμένους δολοφόνους στα καλντερίμια του Βελγιου . 

Όλα αυτά στις σελίδες ενός μυθιστορηματος που σου κρατά το ενδιαφέρον αμείωτο από την αρχή ως το τέλος για πολλούς λόγους . Σίγουρα , η καταιγιστική πλοκή με τις ανατροπές και τις εντάσεις βάζει το δικό της λιθαράκι σε αυτό . Όμως , ο συγγραφέας έχει ακόμα ένα πολύτιμο όπλο ως σύμμαχο . Την εικονοπλαστικη γραφή του , η οποία διακατέχεται από λυρικοτητα που αγγίζει τις ευαισθησίες σου . Ο αναγνωστης αιχμαλωτίζεται παράλληλα από την προσωπικότητα των χαρακτήρων . Ο Παπαδόπουλος τους παρουσιάζει σε εμάς , με τρόπο παραστατικό αλλά παράλληλα αποστασιοποιημένο απο τα κίνητρα και τις πράξεις τους . Κρατά αποστάσεις . Σκιαγραφει πρόσωπα και καταστάσεις δυναμικά , αφηνοντας τον καθένα ξεχωριστά να θρονιαστεί σε ένα ρεαλιστικό βάθρο και παράλληλα παρέχοντας απλόχερα σε σένα που ταξιδευεις μαζι τους ,το δικαίωμα να τους κρίνεις . 

Μυθιστορήματα με ιντριγκαδορικο και συνάμα αλληγορικό τίτλο , με πρωτότυπη υπόθεση , με πρωταγωνιστες ήρωες που είναι διαφορετικοί μεταξύ τους και ιδιαίτεροι προκαλώντας συναισθήματα είτε θετικά είτε αρνητικά , τα ξεχωρίζω . Πρέπει να υπογραμμίσω πως αυτό που κάνει όλα αυτά σημαντικά και το βιβλίο συναρπαστικό είναι πάντα κατά τη γνώμη μου η πενα του συγγραφέα . Σε αυτή την περίπτωση έχουμε μια γραφή με άποψη και ουσία , αλλά πάνω από όλα εκφραστική δεινότητα . 

Βαθμολογία :9-/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου