Πέμπτη 24 Ιουνίου 2021

ΚΡΙΤΙΚΗ για το βιβλίο "ΔΥΟ ΖΩΕΣ ΕΝΑ ΠΑΖΛ", Μαρία Φώσκολου, εκδόσεις Υδροπλάνο, με την ματιά της ΕΥΑΣ ΝΑΤΣΗ!


«ΔΥΟ ΖΩΕΣ ΕΝΑ ΠΑΖΛ»! Μια συγκλονιστική παραβολή για τις επιλογές και τις πραγματικές αξίες της ζωής. Ένα αλληγορικό ταξίδι για την άρρηκτη σχέση μας με τον κόσμο που μας περιβάλλει και τη δύναμη της αγάπης. Μια ιστορία βαθιά συγκινητική κι απρόβλεπτη! Ένα εθιστικό μυθιστόρημα που σε κρατάει δέσμιο στις σελίδες του χωρίς να παρεκκλίνει από την πορεία του δελεάζοντας με συγγραφικά τρικ, αλλά ακολουθεί σταθερά τις δαιδαλώδεις διαδρομές της ζωής των ηρώων του. Δύο ζωές που δέθηκαν για πάντα με ένα παζλ που σφράγισε την αγάπη τους!


Εμποτισμένο με ηθογραφικά στοιχεία της περιοχής και περιόδου που διαδραματίστηκαν τα γεγονότα, στερεότυπα των κλειστών κοινωνιών της επαρχίας, αλλά και τις εύστοχες ανατροπές, δημιουργεί ένα εκπληκτικό κράμα που κερδίζει τους αναγνώστες από την πρώτη του σελίδα. Με επίκεντρο την Ευρύβια, η συγγραφέας κατορθώνει να πυροδοτήσει όλες τις αισθήσεις και να τις οδηγήσει σε έναν ατέρμονο κύκλο αγωνίας, γνωρίζοντας καλά εύθραυστές αλλά και αληθινές πτυχές της ζωής.  Με φόντο τις αναταράξεις της κοινωνίας που ζουν οι ήρωες της, προσπαθεί μέσα από το έργο της να στηλιτεύσει συμπεριφορές και στερεότυπα.

Η Μαρία Φωσκολου, σε ένα καταπληκτικό παιχνίδι ζωής, με πιόνια δυο ανθρώπινες φιγούρες την Παναγιώτα και τον Λουκά, ακολουθώντας την ζαριά που φέρνει η μοίρα για αυτούς, δένει εκπληκτικά όλα τα απαραίτητα συστατικά για ένα συναρπαστικό και ανατρεπτικό μυθιστόρημα. Μια πλοκή που κινείται σε πολλαπλούς χρονικούς άξονες εμπλουτίζοντας την εξέλιξη των γεγονότων με τις σωστές δόσεις καταιγιστικών εξελίξεων. Η συγκινητική ιστορία της Παναγιώτας και της πίκρας που κουβαλάει μέσα της εξαιτίας της στάσης των γονιών της απέναντι στην ίδια αλλά και οι σκληρές αποφάσεις τους. Ένα μικρό παιδί που το μόνο που αποζητούσε ήταν η αγάπη των δικών της, όμως αντί αυτού μεγάλωσε σε ένα σπίτι που κατέληξε να είναι  ο χώρος βασανιστηρίων της. Με ένα πατέρα που ο μόνος τρόπος που ήξερε να επιβάλει την εξουσία του ήταν το ξύλο και άλλοι βάναυσοι μέθοδοι!

Άλλο ένα θέμα ταμπού που η συγγραφέας προσεγγίζει τολμηρά, είναι η ενδοοικογενειακή βία. Μέσα από μια διεξοδική ματιά, δεν αφήνει καμία απορία στον αναγνώστη. Όλο και κάποιος από εμάς έχει βιώσει είτε ο ίδιος, είτε μέσα κάποιου κοντινού προσώπου περιστατικά βίας. Αλλωστε τα χειρότερα εγκλήματα έχουν γίνει στο όνομα της αγάπης… Η ηρωίδα μας ένιωσε τον πόνο, την πίκρα, τον εξευτελισμό αλλά αγάπησε και αγαπήθηκε πολύ. Μπορεί να χάθηκε κάπου στα μονοπάτια της ζωής όμως βρήκε την δύναμη να σταθεί στα πόδια της και να αφιερώσει τη ζωή της στον ένα και μοναδικό άντρα που αγάπησε.

Ο λόγος της συγγραφέως είναι ορμητικός, σαν χείμαρρος, και δεν σου δίνει την επιλογή να συνέλθεις από τις συνεχόμενες εναλλαγές των συναισθημάτων που σου προκαλεί η πλοκή. Με οδηγό την ηρωίδα του βιβλίου και συνεπιβάτη την μοίρα της, κόβει τα φρένα αφήνοντας την να χαράξει τη δικιά της ξέφρενη κούρσα με μπούσουλα την καρδιά της. Οι πολύπλευροι χαρακτήρες ανοίγουν τα χαρτιά τους εκεί που δεν το περιμένεις και οι  εξομολογήσεις, οι διάλογοι, οι επιλογές τους, σε καθηλώνουν. Ο αναγνώστης στο τέρμα να αγωνιά για την έκβαση της υπόθεσης, εκείνη όμως όχι! Γιατί γνωρίζει καλά την τέχνη της  ψυχογράφισης χαρακτήρων μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια και την εμπιστεύεται ακολουθώντας την τυφλά να την οδηγήσει στη λύση του παζλ! Γιατί αυτό το παζλ, είναι για πολύ δυνατούς παίχτες!

«ΔΥΟ ΖΩΕΣ ΕΝΑ ΠΑΖΛ» είναι ένα δυνατό μυθιστόρημα, με πολυδιάστατους χαρακτήρες, που μέσα από τα ένοχα μυστικά, αλλά και τις έξυπνες και καίριες ανατροπές σε προκαλεί στο ξέφρενο ρυθμό της ζωής! Μόνη διέξοδος η αγάπη. Ακόμα κι αν στηρίζεται σε σαθρά θεμέλια. Αρκεί που 2 κομμάτια 2 διαφορετικών παζλ, αποτέλεσαν κάποτε μαζί για λίγο, ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΟΛΟ. Το εύλογο ερώτημα που δημιουργείται: Τελικά η αγάπη μπορεί να ξεπεράσει τα πάντα;

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου