Τρίτη 27 Ιουλίου 2021

ΚΡΙΤΙΚΗ για το βιβλίο «Η ΚΑΡΔΙΑ ΠΟΥ ΠΕΤΡΩΣΕ», Χαρά Νίκα, εκδόσεις ΠΝΟΗ. Με την ματιά της ΕΥΑΣ ΜΑΡΑΚΗ!

Χαίρομαι όταν διαπιστώνω πώς συγγραφείς σχετικά καινούριοι  επανεμφανίζονται στο χώρο των εκδόσεων μετά από απουσία ετών με νέα πονήματα άξια λόγου. Η Χαρά Νίκα, με το τρίτο της μυθιστόρημα με τίτλο «Η καρδιά που πέτρωσε» στις εκδόσεις «Πνοή» έκανε μια δυναμική επάνοδο που στέφθηκε με επιτυχία.


Μας μεταφέρει στον Μπουρνόβα του 1890 και ξεκινά η αφήγηση με μια προφητεία με έντονο θανατικό προϊδεάζοντας γλαφυρά για τα όσα θα ακολουθήσουν. Με κομμένη την ανάσα ο αναγνώστης παρακολουθεί την ιστορία της Ανδρομάχης και των τριών αδερφών της. Μια δραματική οικογενειακή ιστορία, γεμάτη πάθη, έρωτες, μυστικά και ίντριγκα παίρνουν σάρκα και οστά στις σελίδες του βιβλίου. Οι ήρωες περνούν δια πυρός και σιδήρου και οι εξελίξεις καλπάζουν.

Πραγματικά, χωρίς διάθεση υπερβολής από την αρχή ως το τέλος η πλοκή είναι σφιχτοδεμένη και αγωνιούμε για τα τέσσερα κορίτσια, τα οποία μεγαλώνουν σε ένα σπίτι, στο οποίο κυριαρχεί ο πόνος αλλά και ένα τραγικό μυστικό. Με ολότελα διαφορετικές προσωπικότητες βαδίζοντας σε δρόμους παράλληλους, χαράσσοντας όμως αυτόνομη η κάθε μία πορεία, γινόμαστε θεατές συγκλονιστικών ιστοριών ζωής, οι οποίες έχουν ωστόσο μια κοινή αφετηρία. Την αδερφική αγάπη αλλά και την τραγική μοίρα, η οποία είναι κάποιες φορές πολύ σκληρή με κάποιους. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως υπεύθυνοι είμαστε οι ίδιοι και οι επιλογές μας. Οι αποφάσεις και οι πράξεις μας, όπως είναι φυσικό έχουν συνέπειες με κόστος, το οποίο μπορεί να μην είναι αμελητέο. Η Ανδρομάχη και οι τρεις αδερφές της, πορεύονται και ερωτεύονται ανθρώπους που δεν είναι οι εύκολες επιλογές. Προκαλούν τη μοίρα σε παιχνίδι για παίκτες με δυνατά νεύρα. Κάποιος ηττάται, άλλος νικά και άλλος αναγκάζεται να σταματήσει, γιατί η επιμονή δε θα τον οδηγήσει πουθενά.

Όλες οι ερωτικές ιστορίες μου άρεσαν και αγάπησα τον κάθε ήρωα. Η συγγραφέας φαίνεται ξεκάθαρα πώς κάποιες φορές αναγκάζεται να τους τιμωρήσει, άλλες τους συγχωρεί και τους συμπονά. Τους βοηθά να πάρουν το δρόμο τους, γιατί ταλαιπωρήθηκαν εξαιτίας των επιλογών τους αλλά και εξαιτίας της τραγικότητάς τους, στην περίπτωση της Ανδρομάχης. Την τελευταία την ξεχώρισα και την κατανόησα πλήρως. Άλλωστε, το πεπρωμένο όλους τους ξεγέλασε και τη λυτρωτική κάθαρση που ζητούσαν επιτακτικά τους την έδωσε μετά από βάσανα και περισυλλογή.

Η Νίκα μεταφέρει εύστοχα το κλίμα της εποχής και της κόντρας Ελλήνων και Τούρκων καθώς και τις αντιλήψεις, τα ήθη και έθιμα. Λαογραφικές αναφορές, παρελαύνουν στις σελίδες ενός βαθιά αισθηματικού βιβλίου, στο οποίο πρωταγωνιστεί ο έρωτας σε όλες τις πτυχές του. Χρόνια δύσκολα για τις σχέσεις των ανθρώπων, ειδικά σκληρά απέναντι στην ερωτευμένη γυναίκα που θέλει να είναι χειραφετημένη και ανελέητα απέναντι σε αυτή που θα πάει κόντρα στις διακρίσεις των κοινωνικών τάξεων ορθώνοντας το ανάστημά της. Πάνω από όλα χρόνια που μαστιγώνουν την ελευθερία της έκφρασης, της τόλμης να ζήσεις μακριά από στερεότυπα και εθνικές διαφορές. Γιατί η πραγματική αγάπη δε γνωρίζει σύνορα, θρησκείες, τάξεις και φύλο.

Πολυπρόσωπο μυθιστόρημα που διαβάζεται χωρίς να κουράζει και σε αυτό σύμμαχος είναι η απλή αλλά παραστατική γραφή καθώς και οι ολοζώντανοι διάλογοι οι οποίοι δίνουν παλμό στην εξέλιξη της ιστορίας. Θα σημειώσω πως το τέλος μου άρεσε ιδιαίτερα, όχι μόνο γιατί υπήρξε κάθαρση και δικαίωση  αλλά επειδή η συγγραφέας διατύπωσε μια αλήθεια γενικού κύρους, η οποία συνταιριάστηκε αρμονικά με την πλοκή και τη λύση της.

Είμαι βέβαιη πώς αν αποζητάτε να διαβάσετε μια οικογενειακή ιστορία μιας μακρινής ιστορικά εποχής με παθιασμένους έρωτες, προδοσίες, τραγικά μυστικά που ταράζουν όταν έρχονται στο φως και πετρώνουν ακόμα και τις πιο συναισθηματικές καρδιές αυτό το βιβλίο θα σας αποζημιώσει. Θα σας συναρπάσει. Κάτι που σας άφησα για το τέλος και αφορά σε εξωτερικά στοιχεία αλλά αξίζει να το αναφέρω είναι το  καλαίσθητο εξώφυλλο και η προσεγμένη έκδοση. Μπράβο στον εκδοτικό οίκο.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 9/10

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου