Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2021

ΚΡΙΤΙΚΗ για το βιβλίο «ΧΩΡΙΣ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΚΕΨΗ», Γιωργία Εφαπλωματά, εκδόσεις Ελλ. Γράμματα. Με την ματιά της ΕΥΑΣ ΜΑΡΑΚΗ!

Κάποιες φορές έχουμε την ανάγκη να διαβάσουμε μυθιστορήματα με τα οποία θα αποδράσουμε από την έντονη και απαιτητική καθημερινότητα. Βιβλία που θα μας εφοδιάσουν με θετικές σκέψεις αλλά και με όνειρα. Όπως επίσης,θα μας κάνουν να γελάσουμε,αλλά και να συγκινηθούμε, να παραδειγματιστούμε αλλά και να προβληματιστούμε με τα παθήματα και τις περιπέτειες των ηρώων. Το «Χωρίς δεύτερη σκέψη» της Εφαπλωματά ουσιαστικά καλύπτει όλα όσα μόλις σας περιέγραψα.


Η Μαρίνα είναι μια νέα γυναίκα της εποχής.Λατρεύει τη δουλειά της και πασχίζει να πετύχει στην καριέρα της. Διοργανώνει σε μια μεγάλη εταιρία εκδηλώσεις και ούσα αδέσμευτη ψάχνει τον άντρα των ονείρων της. Δύσκολο αρκετά για τους σημερινούς νέους να αγαπήσουν και να αγαπηθούν. Σύμμαχοι της στην αναζήτηση της ευτυχίας της δυο καλοί φίλοι, η Ντέπη και ο Μάνος. Η Μαρίνα σε ένα γάμο γνωρίζει τον Πέτρο, τον κύριο τέλειο. Θα είναι ο άντρας της ζωής της ή θα είναι ένας κομήτης;

Το μυθιστόρημα αυτό είναι σύγχρονο και ρομαντικό.Με γλαφυρό και άμεσο τρόπο η Εφαπλωματά σκιαγραφεί τους ήρωες της και αυτοί μοιράζονται με τους αναγνώστες απλές αλλά συνάμα καθημερινές ανησυχίες. Την καριέρα, την προσωπική ευτυχία και τις δεύτερες ευκαιρίες. Αυτοί είναι οι θεματικοί άξονες πάνω στους οποίους η συγγραφέας χτίζει την προσπάθεια της Μαρίνας, της Ντέπης και του Μηνά να βρούνε με κόπο κάποιες φορές το άλλο μισό που θα τους κάνει να νιώσουν πλήρεις. Πολλές στιγμές με χιούμορ άλλες με συγκίνηση παρατηρούμε τους ήρωες να περνούν από σαράντα κύματα στα αισθηματικά τους ζώντας με πάθος τη ζωή τους. Ερωτεύονται, απογοητεύονται, διστάζουν να δώσουν και άλλη ευκαιρία στον εαυτό τους όμως πάνω από όλα είναι πρόσωπα ολότελα καθημερινά σαν εμένα και εσένα. Οικεία άτομα σε πολύπλοκες καταστάσεις που αποζητούν την αγάπη. Αυτή που μας δίνει δύναμη να αντιμετωπίζουμε όλες τις αντιξοότητες που ζούμε σήμερα. Πάντα σε κάθε σημείο της υπόθεσης ωστόσο η δύναμη της φιλίας είναι πανταχού παρούσα και βάλσαμο στις πληγές του κάθε ήρωα.

Η πλοκή είναι άκρως ρεαλιστική και αυτό σε κερδίζει. Όσα βιώνουν οι ήρωες της Εφαπλωματά, οι μικρές καθημερινές τους ανησυχίες, τα ευτράπελα και τα λάθη είμαι σίγουρη πώς θα σας φέρουν θύμησες δικές σας και των φίλων σας. Ο τρόπος που τα περιγράφει είναι απλός όμως ακόμα και στους διαλόγους το λεξιλόγιο είναι σωστά επιλεγμένο. Μικρά κεφάλαια εξασφαλίζουν τη συνοχή στο κείμενο και η ιστορία ζωντανεύει σαν ταινία μπροστά στα μάτια του αναγνώστη. Η Μαρίνα διατυπώνει τις μύχιες σκέψεις της σε ά πρόσωπο και συνδιαλέγεται με τους γύρω της με τον τρόπο που το κάνουμε και εμείς με τους δικούς  μας ανθρώπους. Σε ορισμένα σημεία υπήρξαν δυστοκίες που αφορούν σε κάποιες συντακτικές ανακολουθίες , όμως σε αυτό η ευθύνη δε βαρύνει τη συγγραφέα, αλλά τον επιμελητή.

Πρόκειται για ένα δροσερό μυθιστόρημα που διαβάζεται εύκολα και γρήγορα χωρίς να ακυρώνει αυτό την αξία του. Με αμεσότητα και εξυπνάδα θίγονται καθημερινά ζητήματα καρδιάς που σε κάνουν να σκεφτείς για τον έρωτα, τα λάθη που κάνουμε όταν τον συναντήσουμε αλλά και το πόσο ανάγκη πραγματική τον έχουμε.

Η μοναξιά είναι η μάστιγα της εποχής μας. Ενώ έχουμε τα αγαθά ,δεν εξασφαλίζουμε την ευτυχία και  δυστυχώς πολλοί άνθρωποι είναι μόνοι. Όμως αυτό το αισθηματικό βιβλίο θα σας πείσει πώς ποτέ δεν είναι αργά για την πληρότητα της ψυχής. Η κατάλληλη στιγμή υπάρχει για να έρθει στη ζωή σου εκείνος ο έρωτας που θα φωτίσει όλα τα σκοτάδια σου. Χωρίς δεύτερη σκέψη διαβάστε αυτό το βιβλίο. Θα συγκινηθείτε, θα γελάσατε αλλά πάνω από όλα θα κάνετε όμορφες σκέψεις, γεμάτες αισιοδοξία. Χρειάζονται και αυτά τα βιβλία, χωρίς δεύτερη σκέψη.

 

Βαθμολογία:8,5+/10

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου