Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021

ΚΡΙΤΙΚΗ για το βιβλίο «Η ΔΙΚΗ ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ», Στέφανος Δάνδολος, εκδόσεις Ψυχογιός. Με την ματιά της ΕΥΑΣ ΜΑΡΑΚΗ!

   Στο νέο του μυθιστόρημα ο Στέφανος Δάνδολος έρχεται να φωτίσει ένα αινιγματικό πρόσωπο, μια γυναίκα που χάθηκε στην σκόνη της ιστορίας αλλά έφτασε μια ανάσα πριν αλλάξει άρδην την εξέλιξη της ανθρωπότητας. Η Κλαυδία Πρόκλα η σύζυγος του Πόντιου Πιλάτου κόντρα σε όλους προσπάθησε να σώσει τον Χριστό από το φρικτό τέλος που τον περίμενε. Ακόμα και απέναντι στον άντρα της στάθηκε για να τον μεταπείσει, να σταματήσει το βίαιο και άδικο έγκλημα σε βάρος του Ναζωραίου από τον Καϊάφα και τους αρχιερείς.

   Στο νέο του σπαρακτικό  βιβλίο ο συγγραφέας παρουσιάζει τις προσπάθειες της Κλαυδίας την ημέρα της δίκης του Ιησού, την στάση και τις σκέψεις του Πιλάτου, τις παρατυπίες και τις ανομίες όσων ήθελαν να τον σταυρώσουν και κυρίως αναπαριστά με γλαφυρότητα  τις εννέα ώρες από την σύλληψη του μέχρι τον Γολγοθά. Παράλληλα, η Ρωμαϊκή αυτοκρατορία, οι Ιουδαίοι, η χαώδης συνύπαρξη τους τα ταραγμένα αυτά χρόνια  ζωντανεύουν στις ασθματικές σελίδες του και ο Δάνδολος ενορχηστρώνει με μοναδικό τρόπο ένα ιστορικό μυθιστόρημα όπου αλήθεια και μυθοπλασία συμπορεύονται αρμονικά πετυχαίνοντας ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα.  

   Ο αναγνώστης αισθάνεται πως είναι  παρών, σε εκείνες τις ανατριχιαστικές ώρες που επηρέασαν ανθρώπους που σήκωσαν ένα δυσβάσταχτο φορτίο, το οποίο τους λάβωσε ανεπανόρθωτα. Ο Πιλάτος και η σύζυγος του ήταν τα θύματα μιας τραγωδίας δίχως όρια καθώς ο ένας πάλεψε για τον Ιησού και ο άλλος στάθηκε αδύναμος να ορθώσει ανάστημα, γιατί λογοδοτούσε σε ανθρώπους ανώτερους χωρίς ιδανικά και αξίες. Πρόσωπα αντιφατικά που δύσκολα ιχνηλατούνται αλλά ο συγγραφέας πετυχαίνει κάτι εξαιρετικό. Με λίγες πηγές καταγεγραμμένες και με ανεπτυγμένο το λογοτεχνικό του ένστικτο αποτύπωσε με μαεστρία μια εποχή ζοφερή, γεμάτη ένταση και πόνο, δίνοντας σάρκα και οστά στους καλούς και στους κακούς πρωταγωνιστές της.

    Στις σελίδες αυτού του βαθιά ανθρώπινου βιβλίου, παρελαύνουν ήρωες που ξέρουμε αλλά και όσοι δεν ξέρουμε αλλά ο Δάνδολος μας τους συστήνει με θάρρος και ένταση. Όλοι βάζουν ένα λιθαράκι στο θείο δράμα. Κυρίως όμως, ολότελα πρωτότυπα για τα συνήθη δεδομένα, μια γυναίκα δυναμική και συνάμα πονεμένη, μια αριστοκράτισσα Ρωμαία θέλει απεγνωσμένα να σώσει τον Ναζωραίο και κάνει τα αδύνατα δυνατά. Άσχετα αν δεν τα κατάφερε, η εκκλησία την ανακήρυξε Αγία και ο Δάνδολος έδωσε χώρο στην Κλαυδία Πρόκλα. Δεν υπάρχουν στην βιβλιογραφία πολλές μαρτυρίες για γυναίκες που διαδραμάτισαν ρόλο εκτός της Παναγίας και της Μαρίας Μαγδαληνής. Ο συγγραφέας όμως που δεν σταματά χρόνια να σκαλίζει με τη λυρική γραφή του την αλήθεια έδωσε βήμα σε μια ακόμα φυσιογνωμία που ενώ μας ήταν ως τώρα άγνωστη, ήταν καίριος ο ρόλος της.

   Δεν μπορώ να μην σας αναφέρω πως λάτρεψα αυτό το βιβλίο. Ακολουθώ τον λογοτέχνη Δάνδολο σε κάθε του συγγραφικό βήμα και κάθε φορά νιώθω πως ξεπερνά τον εαυτό του. Πρωτοτυπία, πλοκή και γραφή όλα άρτια δοσμένα σε κάθε σελίδα. Όμως, ένας επιπλέον λόγος που ξεχωρίζω αυτό το βιβλίο είναι πως αφού το διάβασα σκέφτηκα πως όσο ζώ και διαβάζω μαθαίνω. Εδώ έμαθα πολλά. Και τα βιβλία, ειδικά τα εξαιρετικά, όπως αυτό, είναι παράθυρα με θέα τη ζωή. Ανοίξτε, λοιπόν τα παράθυρα... και αυτή σας περιμένει με συγκινήσεις. Μπράβο, στον λογοτέχνη Στέφανο Δάνδολο.

Βαθμολογία:10

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου