Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2021

ΚΡΙΤΙΚΗ για το βιβλίο «ΟΛΑ ΟΣΑ ΨΙΘΥΡΙΣΑΜΕ», Μαρία Μαρσέλου, εκδόσεις Ψυχογιός. Με την ματιά της ΕΥΑΣ ΜΑΡΑΚΗ!

     «Όλα όσα ψιθυρίσαμε» τιτλοφορείται το πρώτο μυθιστόρημα της Μαρίας Μαρσέλου, από τις εκδόσεις Ψυχογιός και πρόκειται για ένα κοινωνικό μυθιστόρημα που εστιάζει στην γυναίκα που ζει συμβατικά σε ένα γάμο. Θέμα διαχρονικό και επίκαιρο, καθώς στην εποχή μας πολλές σχέσεις υπάρχουν για τα να έχουν υπόσταση στα μάτια του κόσμου. Η Ερατώ, η κεντρική ηρωίδα νιώθει ευγνωμοσύνη για τον άντρα της καθώς την έσωσε από τη βίαιη και καταπιεστική θεία της, όμως δε μπορεί να νιώσει αγάπη ούτε για εκείνον ούτε για την κόρη της. Η φωτιά που σιγοκαίει μέσα της θα φουντώσει όταν γνωρίσει τον Παύλο, που πρόκειται να παντρευτεί την κουνιάδα της. Θα παραδοθεί στην μαγεία του έρωτα ή θα συνεχίσει μια ζωή δίχως συναίσθημα;

    Με έντονες δόσεις ενός παράφορου έρωτα η συγγραφέας αποτυπώνει στις σελίδες μια προσωπικότητα γυναίκας, η οποία ενδυναμώνει όταν καρδιοχτυπά πραγματικά για κάποιον, ο οποίος μάλιστα είναι απαγορευμένος καρπός. Το θέμα αν και συνηθισμένο, γιατί πολλοί επιλέγουν να δραπετεύσουν από τα δεσμά του έρωτα κρατά το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Η Ερατώ ένα φοβισμένο αρκετά πλάσμα, ζώντας σε ένα σπίτι περιορισμένη δεν είχε απολαύσεις. Εγκλωβισμένη σε οικογενειακό περιβάλλον βιώνει την μοναξιά. Αυτή παύει όταν ο Παύλος της μαθαίνει πως είναι να είσαι γυναίκα σε όλο της το είναι. Η επιλογή που ορθώνεται μπροστά της δύσκολη και απαιτητική αλλά ποτέ δεν είναι αργά για ευτυχία. Η συγγραφέας μας δίνει σφαιρικά την ψυχοσύνθεση της ηρωίδας και των υπόλοιπων προσώπων. Την γνωρίζουμε μέσα από τις ενοχές, τις αντιστάσεις, τα δικά της θέλω. Γίνεται συμπαθής γιατί σαν την Ερατώ συμβατικά και χωρίς συναίσθημα είναι πολλές γυναίκες.

    Ωστόσο, η ένσταση μου ή ορθότερα αυτό που έλειπε από το βιβλίο είναι η γραφή με νεύρο και ένταση. Δεν με διαπέρασαν τα αδιέξοδα της Ερατώς, ούτε μπόρεσα να αισθανθώ το κενό που αντιμετώπιζε στην ψυχή της. Ενώ η πλοκή μου άρεσε, η γραφή ήταν υποτονική. Το τέλος μου φάνηκε απότομο σε σχέση με τα δρώμενα και δόθηκε ελαφρώς ουτοπικά. Ωστόσο, για πρώτη απόπειρα ήταν μια καλή προσπάθεια.

    Βαθμολογία:7,5/10

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου