Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2021

ΚΡΙΤΙΚΗ για το βιβλίο «Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑΣ», Γερακίνα Μπουρίκα, εκδόσεις ΚΑΚΤΟΣ. Με την ματιά της ΕΥΑΣ ΜΑΡΑΚΗ!

      Μαρουσώ, μια ηρωίδα που θα συγκινήσει την ψυχή του αναγνώστη. Μια πορεία ζωής που παραπαίει ανάμεσα στο θάνατο και τη ζωή, την ελπίδα και την παραίτηση, την φιλία και τον έρωτα. Από μικρή θα γνωρίσει τον πόνο, αυτόν που με έναν βιασμό θα χαράξει τη συνέχεια της. Μετά από τον βιασμό θα φύγει μακριά, ολομόναχη και θα παλέψει με τους εσωτερικούς της δαίμονες και τις δυσκολίες. Θα περπατήσει σε σκοτεινά μονοπάτια για να βρει το φως στο τούνελ. Θα τα καταφέρει άραγε; Πάντα ο δρόμος της πεταλούδας είναι δύσκολος, όχι ακατόρθωτος αλλά γεμάτος μαθήματα και μυστικά, γιατί η πεταλούδα είναι η ζωή και αυτή δε σταματά να πετά.

 

     Η Γερακίνα Μπουρίκα κυκλοφόρησε το νέο της μυθιστόρημα από τις εκδόσεις «Κάκτος» και ομολογώ η επανεμφάνισή της μου άρεσε. Καλαίσθητο εξώφυλλο και προσεγμένη έκδοση τα πρώτα σημάδια που δείχνουν πως ένα μυθιστόρημα προμηνύεται καλό. Το ξεκίνησα και δεν το άφησα πριν το ολοκληρώσω. Από την αρχή ως το τέλος η Μαρουσώ σε παίρνει από το χέρι και σε έχει συνοδοιπόρο στη διαδρομή της. Τα γεγονότα πολλά, οι ανατροπές ασταμάτητες και οι συγκινήσεις για τον αναγνώστη δυνατές. Η ζωή της κοπέλας αυτής που φεύγει δεκάξι χρονών κυνηγημένη και βιασμένη από το χωριό της και καταφεύγει στην μεγαλούπολη είναι άκρως ρεαλιστική και παρακολουθείς με αγωνία αν θα καταφέρει να ορθοποδήσει. Θα γνωρίσει ανθρώπους που θα της αλλάξουν τον τρόπο σκέψης αλλά και θα σηματοδοτήσουν μεγάλες αλλαγές για την ίδια. Έρωτας, θάνατοι και δυο παιδιά θα χαράξουν το είναι της.

     Τα γεγονότα αποδίδονται παραστατικά χωρίς η συγγραφέας να πλατειάζει και να εκβιάζει το συναίσθημα. Τα μηνύματα από αυτήν την υπόθεση που θα διαβάσετε πολλά. Κυρίως όμως πως οι άνθρωποι δεν πρέπει να το βάζουν κάτω όσα και να συμβαίνουν. ΄Πάντα θα βρεθεί ένας σύμμαχος που θα τους πάρει από το χέρι και θα τους βοηθήσει. Αυτός που θα είναι φάρος φωτεινός σε σκοτάδια. Ένας ή περισσότεροι δεν έχει σημασία. Αυτό που έχει ξεχωριστή σημασία είναι πως όσες δυσκολίες υπάρχουν άλλα τόσα είναι και τα μηνύματα που παίρνουμε και κυρίως τα μαθήματα για εμάς τους ίδιους.

     Η γραφή της Μπουρίκα είναι παραστατική και σε αρκετά σημεία λυρική. Εκεί που δίνει εικόνες άσχημες, δυσάρεστες το περνά στον αναγνώστη με τρόπο άμεσο χωρίς όμως να τον βαραίνει παραπάνω. Δηλαδή παρουσιάζει τους ήρωες και τις πράξεις τους με γρήγορο και ταυτόχρονα γλαφυρό τρόπο. Τα πρόσωπα παρουσιάζονται σε εμάς με τα δυνατά και τρωτά τους σημεία δίχως ωραιοποιήσεις. Η σκιαγράφηση των ηρώων είναι άκρως πετυχημένη και διεισδυτική σε σωστές δόσεις. Συνδέεσαι μαζί τους και σε αφήνει η Μπουρίκα να κρίνεις εσύ αυτούς και τις πράξεις τους.  Τα μηνύματα για τον έρωτα, το θάνατο, την κακοποίηση, την υιοθεσία αγγίζουν κατευθείαν την ψυχή του αναγνώστη και γεννούν μέσα του προβληματισμούς. Το κείμενο διανθίζεται από διαλόγους εύστοχους, οι οποίοι δίνουν ζωντάνια στην αφήγηση.

    Άλλωστε αυτό κάνει ένα καλό κοινωνικό βιβλίο. Σπέρνει στο μυαλό του αναγνώστη ζητήματα και σκέψεις που τον ωθούν να σκάψει μέσα του. Μου άρεσε πολύ, αυτό το μυθιστόρημα. Η Μαρουσώ, σε καλεί στο δρόμο της ζωής, ο οποίος είναι γεμάτος συγκινήσεις και εσύ θα μείνει άυπνος μέχρι να το τελειώσεις. Μπράβο στις εκδόσεις «Κάκτος» που μπήκαν δυναμικά στο χώρο της μυθοπλασίας.

    Βαθμολογία: 9/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου