Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023

ΚΡΙΤΙΚΗ για το βιβλίο "ΕΙΚΑΣΙΑ 3ν + 1", ΤΕΥΚΡΟΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ, εκδόσεις Ψυχογιός! Με την ματιά της ΕΥΑΣ ΜΑΡΑΚΗ!

Πρώτη μου επαφή με τον συγγραφέα και ομολογώ πως μου κίνησε την περιέργεια ο τίτλος καθώς και το γεγονός πως δεν είχα διαβάσει ποτέ ως τώρα μαθηματικό αστυνομικό μυθιστόρημα. Είχα κάποιες επιφυλάξεις για αυτό το πάντρεμα στη λογοτεχνία αν θα ταιριάξει με τα αναγνωστικά μου γούστα, όμως αυτές κάμφθηκαν γιατί διαπίστωσα πως πάνω από όλα σημασία έχει τρόπος που στήνεις και ξετυλίγεις την ιστορία.

Η δολοφονία του Κριστιάνο, ενός ποδοσφαιριστή που έχασε το δρόμο του και έμπλεξε στα σκοτεινά μονοπάτια της νύχτας είναι ο γρίφος που πρέπει να λύσει η αστυνόμος Πετροπούλου. Στην υπόθεση εμπλέκονται πρόσωπα ιδιαίτερα και ετερόκλητα μεταξύ τους. Μια στρίπερ, ένας άστεγος, ένας ναρκομανής που κανένας από αυτούς δεν είναι αυτό που φαίνεται. Όλοι τους κουβαλάνε βαθιά κρυμμένα μυστικά και μια ιστορία προσωπική που δεν ταιριάζει με το εξωτερικό τους περιτύλιγμα.

Γεμάτο ανατροπές, ένταση και συνεχόμενες εξελίξεις αυτό το μυθιστόρημα διαβάζεται εύκολα και γρήγορα. Θίγει ιδιαίτερα κοινωνικά θέματα σύγχρονα που γίνονται καθημερινά εξώφυλλα στον τύπο αλλά και πρώτη είδηση στα κανάλια εντός και εκτός Ελλάδας. Με άμεση και κοφτή γραφή ο συγγραφέας συμπορεύει το ρεαλισμό με την δύσκολη εποχή που ζούμε χωρίς να κρίνει απλά παρουσιάζοντας την αλήθεια του σήμερα. Μια καλοδουλεμένη ιστορία που δεν κάνει κοιλιά, χωρίς κλισέ και τσιτάτα και που στο τέλος όλα εξηγούνται χωρίς κενά και ασάφειες παρά μόνο με ουσία και αληθοφάνεια. Δεν με δυσκόλεψε καθόλου η αναφορά στον μαθηματικό τύπο της εικασίας, γιατί δεν εστιάζει σε αυτό και κάθε φορά που εμπλέκεται στην ιστορία ο στρωτός λόγος της γραφής είναι σύμμαχος να στο να το διαβάσεις χωρίς ασάφειες και ερωτηματικά.

Το συστήνω ανεπιφύλακτα ως ένα καλό μαθηματικό αστυνομικό που δεν κουράζει και σε σεργιανίζει στην νύχτα του σήμερα, στη διαφθορά στην εξουσία, στα στοιχήματα αλλά και στις ΜΚΟ που στις μέρες μας είτε για καλό είτε για κακό λόγο γίνεται αναφορά. Θα διαβάσετε μια ιστορία πολύ αληθινή που ναι θα μπορούσε να συμβεί και να παίζει ως πρώτη είδηση παντού.

Βαθμολογία :8,5/10

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου