Σάββατο 13 Μαΐου 2023

"Το βιβλίο μου θα μπορούσε να είναι και ένα εγχειρίδιο ψυχολογίας για όλους." ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ με την ΘΕΟΔΩΡΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ -ΧΑΜΟΥΖΑ για το ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΠΑΡΕΑΣ!

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ

ΘΕΟΔΩΡΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ -ΧΑΜΟΥΖΑ

Βιογραφικό: Η Δρ. Θεοδώρα Παπαδοπούλου Χαμουζά είναι Διδάκτωρ Ψυχολογίας, Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεύτρια και Νευρογλωσσολόγος. Είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στη Ψυχολογία, μεταπτυχιακών τίτλων στην Λογοπαθολογία και Νευρογλωσσολογία και είναι  πιστοποιημένη στην Αγγλία, Αμερική και Ελλάδα. Τα τελευταία 20 χρόνια εργάζεται ως λέκτορας σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, εκπονεί εξειδικευμένα σεμινάρια στους τομείς της Ψυχολογίας, και Ειδικής Εκπαίδευσης και ιδιωτεύει.  Είναι επίσης συγγραφέας του ψυχογραφήματος ‘Η Νύφη που δεν Γέλασε’ από τις εκδόσεις Βακχικόν. Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό και αρθρογραφεί σε εφημερίδες και περιοδικά .


Οπισθόφυλλο:

Μια νέα κοπέλα, η Ελπίδα, έρχεται στην Αθήνα για να κάνει το μεταπτυχιακό της στην Κοινωνιολογία. Θα γνωριστεί με το ζευγάρι που κατοικεί στο διπλανό διαμέρισμα και θα συνδεθεί βαθιά συναισθηματικά με τη κυρία Βιολέτα. Μέσα από τη ζωή της Βιολέτας, η Ελπίδα θα προσπαθήσει να κατανοήσει τις δυναμικές των ανθρωπίνων σχέσεων και τα δεσμά που πονούν και λυτρώνουν συνάμα. Διαπραγματεύεται τα αίτια της απιστίας, τη δική της απολυτότητα στη προδοσία, αλλά και τη λυτρωτική δύναμη της συγχώρεσης. Λίγο καιρό μετά, η Ελπίδα θα γνωρίσει τον Άνθιμο, τον πρωτότοκο γιό της Βιολέτας και θα τον ερωτευτεί. Ο Άνθιμος όμως, σε αυτή τη περίοδο της ζωής του, δεν επιθυμεί να συνδεθεί με καμία γυναίκα. Έτσι θα δοκιμαστούν οι αντοχές της Ελπίδα;, καθώς και η σχέση της με τη Βιολέτα. Δυο παράλληλες ιστορίες εξελίσσονται με τις διαφορές και τις ομοιότητες τους. Οι ανθρώπινες σχέσεις αναλύονται υπό το πρίσμα της Ψυχοδυναμικής Ψυχολογικής Προσέγγισης και γίνεται ο αναγνώστης συνταξιδιώτης στην εξερεύνηση του ασυνειδήτου. Εκεί που βρίσκονται κρυμμένες σκέψεις, αντιστάσεις και καταπιεσμένες αδυναμίες.

 ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΜΕ ΛΙΓΚ

https://www.authoring-melodies.gr/%CE%B7-%CE%BD%CF%8D%CF%86%CE%B7-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%B4%CE%B5%CE%BD-%CE%B3%CE%AD%CE%BB%CE%B1%CF%83%CE%B5/

https://www.koukidaki.gr/2023/01/nyfi-pou-den-gelase.html?m=1&fbclid=IwAR14u8mRPils0DMJVz2aTGGPo9RPyrS5O8B6GzheKxA2W-2cqUzh58w5yi4

Πείτε μας δυο λόγια για το έργο σας  και τους ήρωες του.

H Νύφη που δεν Γέλασε είναι ένα ψυχογράφημα. Κεντρικοί ήρωες είναι η κυρία Βιολέτα, μια γυναίκα που παλεύει με ένα ιδιότυπο τρόπο να κρατήσει κοντά της τον άντρα της. Παρόλο που τα παιδικά της χρόνια στιγματίζονται από το έλλειμμα της αγάπης, εκείνη πεισματικά πιστεύει σε αυτή και την αναζητά σε κάθε σχέση της. Ο κύριος Άγγελος. σύζυγος της κυρίας Βιολέτας, είναι και αυτός ένας άντρας που είχε δύσκολα παιδικά χρόνια. Ο ασθενής δεσμός με τη μητέρα του και μια προδοσία από τη γυναίκα που αγάπησε στα νεανικά του χρόνια τον θύμωσαν τόσο πολύ που τον κατέστησαν ανίκανο να σχετιστεί βαθιά και να εμπιστευτεί τις γυναίκες. Η Ελπίδα είναι μια φοιτήτρια κοινωνιολογίας που γνωρίζει τη κυρία Βιολέτα και γίνεται συνοδοιπόρος στο πιο μεγάλο ταξίδι της ζωής της. Οι δυο γυναίκες μαζί γίνονται η πιο ηχηρή φωνή του ασυνειδήτου της Βιολέτας και αναταράσσουν ισορροπίες και συμφωνηθέντα υπονοούμενα. Ο Άνθιμος, ο πρωτότοκος γιός του ζευγαριού θα γνωρίσει την Ελπίδα και θα τολμήσει να την ερωτευτεί. Όμως τα βιώματα του δεν ευνοούν την ανάπτυξη μιας αγαπητικής και αποκλειστικής σχέσης που αναζητά η Ελπίδα. Η Νύφη που δεν Γέλασε είναι ένα βιβλίο που βοηθά τον αναγνώστη να ξεφύγει από  απλοϊκές ερμηνείες της ανθρώπινης συμπεριφοράς και να κατανοήσει μέσα από τους ήρωες του βιβλίου ότι ο καπετάνιος της ζωής μας είναι κρυμμένος στα βαθιά και αχαρτογράφητα νερά του ασυνειδήτου.   

Τι σας ώθησε να δώσετε τον συγκεκριμένο τίτλο στο βιβλίο σας? Υπήρχε κάποιος άλλος που απορρίψατε?

Ο τίτλος είχε αποφασιστεί από τη πρώτη στιγμή. Ίσως γιατί εκεί βρίσκεται  ο κεντρικός πυρήνας του.

Συνήθως οι συγγραφείς στο πρώτο τους βιβλίο  βάζουν πολλά αυτοβιογραφικά στοιχεία. Στο βιβλίο σας υπάρχουν δικά σας βιώματα?

Θεωρώ ότι ένας συγγραφέας δεν μπορεί να μην καταθέσει κάτι από τη ψυχή του στο βιβλίο του. Κάθε φορά που το διαβάζω, με ανακαλύπτω σε πολλά σημεία. Βρίσκω τον εαυτό μου στους ήρωες μου όπως και  δικούς μου ανθρώπους, γνωστούς και φίλους.

Ποια τα συναισθήματα σας ή οι σκέψεις σας που σας συντρόφευαν την στιγμή που γράφατε την λέξη ΤΕΛΟΣ στην ιστορία?

Μοναδική στιγμή γεμάτη συγκίνηση. Ένα καράβι που φτάνει στο λιμάνι του και  λαχταρά να ταξιδέψει ξανά προς νέους προορισμούς.

Ποιος από τους ήρωες σας έχει το μεγαλύτερο ποσοστό της δική σας ψυχοσύνθεσης?

Θα έλεγα η Ελπίδα γιατί ξέρει να διεκδικεί αυτόν που αγαπά. Με αναγνωρίζω όμως και στην ευαισθησία της Βιολέτας μου.

Ίσως να απεύχεστε να ζήσετε τις κακές στιγμές των ηρώων σας, αλλά θα ήθελα να μου πείτε ..σε ποιο βαθμό μπορείτε συμπάσχετε ή να χαίρεστε μαζί του?

Οι ήρωες μου είναι ζωντανά πρόσωπα. Παλεύουν για την ευτυχία τους και παρόλο που ματώνουν, καταφέρνουν να ξαναγεννιούνται από τις στάχτες τους και να συνεχίζουν. Τους αγαπώ όλους, τους κατανοώ βαθιά και με πονάει η αδυναμία τους να ανακαλύψουν τους θησαυρούς που βρίσκονται δίπλα τους.

Πιστεύετε ότι το βιβλίο σας, δίνει δύναμη και ώθηση  σε γυναίκες οι οποίες  έχουν κακοποιηθεί να σπάσουν τα δεσμά τους και να ελευθερωθούν?

Θα έλεγα ότι αυτός είναι ένας από τους σκοπούς του βιβλίου μου. Να γίνει το μεταβατικό αντικείμενο για να ξεφύγει η γυναίκα από τα άρρωστα δεσμά της πατριαρχίας. Να σχετιστεί καλύτερα με τον εαυτό της και να μην αφήσει τα όποια ελλείμματα της να γίνουν δεσμά σε μελλοντικές τοξικές σχέσεις που θα την οδηγήσουν σε συναισθηματικό όλεθρο.

Το επιστημονικό υπόβαθρο είναι απαραίτητο στη συγγραφή ενός ή αρκεί το έμφυτο συγγραφικό ταλέντο ?

Το βιβλίο μου θα μπορούσε να είναι και ένα εγχειρίδιο ψυχολογίας για όλους. Σίγουρα η επιστήμη της Ψυχολογίας και η Ψυχοδυναμική μου κατεύθυνση έχουν παίξει βασικό  ρόλο στις ερμηνείες της συμπεριφοράς των ηρώων μου που γίνονται στο βιβλίο.

Ποιο είναι το ΜΟΤΟ σας?

Η αγάπη θεραπεύει τα πάντα.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια?

Η συγγραφή είναι έρωτας. Αυτή τη στιγμή γράφω το δεύτερο βιβλίο μου.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 Με εκτίμηση

                                                               Λίτσα Λαμπρακοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου