Πέμπτη 19 Ιουλίου 2018

ΑΠΟΨΗ για το βιβλίο "ΓΥΝΑΙΚΑ ΑΠΟ ΜΕΤΑΞΙ", Dinah Jefferies, εκδόσεις ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ, με την ματιά της ΕΥΑΣ ΜΑΡΑΚΗ




   Μετά το άκρως επιτυχημένο και αγαπημένο από τους αναγνώστες μυθιστόρημα "Η νύφη της Κεϋλάνης" η D.Jefferies επανήλθε στα συγγραφικά δρώμενα με ένα ακόμα δημιούργημα που ομολογουμένως το βρήκα εξαίσιο και ανώτερο των προσδοκιών μου. Το "Γυναίκα από μετάξι" με κέρδισε. Ο χώρος και ο χρόνος δράσης του, η γαλλική Ινδοκίνα του 1952 και το θέμα του είναι η θέληση των γηγενών για αυτοδιάθεση και ανεξαρτησία. Στο Ανόι, εκεί όπου βράζει το μίσος για τους Γάλλους, ένας πλούσιος χήρος, έμπορος μεταξιού μεγαλώνει δυο κόρες τη Σιλβί και τη Νικόλ. Εκείνες εκ διαμέτρου αντίθετες ως χαρακτήρες διαβιώνουν όχι αρμονικά αλλά με αντιζηλία. Αυτή θα ενταθεί και θα φτάσει στα όρια της όταν μπει ανάμεσα τους ένας άντρας καθώς και οι έριδες τους από τα διαφορετικά πολιτικό-κοινωνικά και εθνικά ιδεώδη που ασπάζονται. Η Νικόλ είναι μια φλογερή επαναστάτρια για τα πιστεύω της, μια ερωτευμένη γυναίκα για τη συναισθηματική της ζωή, μια αδικημένη κόρη και αδερφή από τους δικούς της. Η ίδια θα βρεθεί στη μέση του κυκλώνα όταν η γενέτειρα της διχασμένη προσπαθεί να βρει την ταυτότητα της και η ίδια ποιον άντρα πρέπει να εμπιστευτεί. Ο Τραν ο επαναστάτης τη διεκδικεί όπως και ο Μαρκ ,ο αινιγματικός Αμερικανός ,που τον θέλει με πάθος και η ίδια της η αδερφή. Ποιος αξίζει σαν χρυσάφι; Ποιος θα την εξαπατήσει; Θα βρει άραγε η Νικόλ η ίδια την ταυτότητα της ως γυναίκα και ως πολίτης;




   Ένα ατμοσφαιρικό και ρομαντικό μυθιστόρημα παρέδωσε η Jefferies και με μετέφερε νοερά και επιτυχημένα σ έναν άλλον εξωτικό κόσμο σε μια μακρινή εποχή. Η συγγραφέας αποτυπώνει εξαιρετικά τον χώρο και χρόνο δράσης και δημιουργεί μια δυνατή ηρωίδα τη Νικόλ που σε ωθεί να ταυτιστείς μαζί της. Η ιστορία βρίθει από σκοτεινά μυστικά, αδερφική αντιζηλία και αγάπη δίχως όρια σε μια χώρα που ζητά την ελευθερία της. Η πλοκή δεν παρουσιάζει κενά και έχεις συνεχώς ανατροπές. Κάθε σελίδα πάλλεται από το σασπένς και παρακολουθούμε μια ιστορία διδακτική για τις ενδοοικογενειακές σχέσεις και για τα λάθη των γονέων απέναντι στα παιδιά τους. Οι σκηνές που λαμβάνουν χώρα με κεντρική ηρωίδα τη Νικόλ είναι παραστατικές και νομίζεις πως είσαι δίπλα της και καλείσαι να σκεφτείς πως θα έπραττες στη θέση της. 
   Επιλέγοντας την τεχνική των αντίθετων χαρακτήρων η συγγραφέας πλάθει δυο ηρωίδες με δυνατά και τρωτά στοιχεία ,οι οποίες κουβαλούν στις πλάτες τους παράπονα ετών και σφάλματα γονέων που τις στοίχειωσαν και τις σημάδεψαν στη ζωή τους. Στα μάτια μου και οι δυο είναι συμπαθείς και ευάλωτες. Ακόμα και στα σημεία που αδικούν η μία την άλλη δε μπορώ να εκνευριστώ και να θυμώσω. Δεν παύουν οι αντιδράσεις να ειναι στοιχειοθετημένες και δικαιολογημένες. Η γλώσσα είναι λυρική και γεμάτη καλολογικά στοιχεία και ο ρυθμός αφήγησης αποκτά δυναμική καθώς διεισδύεις στην υπόθεση. 
   Το τέλος του μυθιστορήματος είναι θεωρώ δίκαιο και λυτρωτικό τόσο για τους ήρωες όσο και για τον αναγνώστη. Αν επιθυμείτε να βρεθείτε σε μια εξωτική χώρα,η οποία προσπαθεί να βρει τα πατήματά της και είναι η ίδια γεμάτη ιστορία και οι ήρωες του βιβλίου καμωμενοι με ρεαλισμό και ολοκληρωτικα διάχυτοι με ταμπεραμέντο η "Γυναίκα από μετάξι" ναι... αξίζει να σας συνοδέψει νοερά. Μπράβο στις εκδόσεις "Κλειδάριθμος" για αυτήν την προσεγμένη πρόταση βιβλίου τόσο αισθητικά όσο και από άποψη μεταφραστικής επιμέλειας. 

Βαθμολογία:9/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου