Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018

ΑΠΟΨΗ για το βιβλίο "ΕΝΤΙΜΟΤΑΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ", ΘΑΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ, εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, με την ματιά της ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

   Ένα καυστικό οδοιπορικό στο πολιτικό “γίγνεσθαι” της χώρας μας, στον κόσμο της δημοσιογραφίας και των media γενικότερα, σε ιεραρχικές θέσεις “κλειδιά ” στους κόλπους της εκκλησίας, αποτελεί το νέο αστυνομικό μυθιστόρημα του Θάνου Δραγούμη ΕΝΤΙΜΟΤΑΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ. 

   Η σειρά αστυνομικών μυθιστορημάτων του Θοδωρή Παπαθεοδώρου που κυκλοφορεί και υπογράφει με το ψευδώνυμο Θάνος Δραγούμης, δεν ακολουθεί το επαναλαμβανόμενο γενικό πλάνο των αστυνομικών μυθιστορημάτων, δηλαδή μιας ομάδας αστυνομικών, στα χνάρια ενός μυστηρίου υπό την εποπτεία ενός συγκεκριμένου αστυνομικού επιθεωρητή. Κάθε βιβλίο είναι ξεχωριστό. Αυτή η ευελιξία, δίνει την δυνατότητα στον συγγραφέα, να προσαρμόζεται στο εκάστοτε κάθε φορά κοινωνικό-πολιτικό σκηνικό. 

    Οι πρωταγωνιστές, άλλοτε άνθρωποι της διπλανής πόρτας, που υπηρετούν με ωριμότητα και ευσυνειδησία την εκάστοτε επαγγελματική τους θέση, άλλοτε όμως, διεφθαρμένα πολιτικά στελέχη, εγκλωβισμένα στην σαθρότητα ενός πολιτικού συστήματος που “θρέφει” την διαπλοκή και την μηχανορραφία, εμπλέκονται σ΄ επικίνδυνα παιχνίδια εξουσίας, προσβλέποντας στο εύκολο χρήμα και την κατάκτηση υψηλών πολιτικών θέσεων.

  Θεσσαλονίκη 1998. Όταν ο μάχιμος δημοσιογράφος Χρήστος Καρατζάς, βρίσκεται αιμόφυρτος, θύμα δολοφονικής ενέργειας στο δάσος Σέϊχ Σου της Θεσσαλονίκης, όλα συνίστανται στην διαπίστωση ότι, το να είσαι έντιμος και ν΄ ακολουθείς πιστά τους κανόνες δημοσιογραφικής δεοντολογίας σε μια εποχή, όπου η διαφθορά, το ρουσφέτι και η διαπλοκή στο πολιτικό σκηνικό οργιάζουν, είναι άκρως επικίνδυνο έως ανέφικτο. 

   Αθήνα 2010. Δώδεκα χρόνια αργότερα, ο Παύλος Ηλιάδης ειδικός εμπειρογνώμονας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξαφανίζεται κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, μετά την συμμετοχή του σ΄ ένα γεύμα με πολιτικά πρόσωπα σε υψηλές ιστάμενες υπουργικές θέσεις. Ένας πολύπαθος αγώνας ξεκινά για να διασωθεί η αλήθεια με πρωταγωνιστή τον φίλο του Ηλιάδη, Μίλτο Μαρνέρη, δικηγόρο στο επάγγελμα. Το πείσμα του και η θέληση να σταθεί στο πλευρό του οικογενειακού του φίλου, θα τον φέρουν αντιμέτωπο με την Ρώσικη μαφία “ενδεδυμένη” τους Ρώσους επενδυτές, αλλά και με σύγχρονους ιεραποστόλους, δήθεν υπέρμαχους μη κερδοσκοπικών οργανώσεων. Πόσο δύσκολος είναι ο δρόμος που καλείται να διαβεί; θα καταφέρει να βγει αλώβητος από αυτήν την περιπέτεια, όταν οι ενέργειές του θα τον φέρουν αντιμέτωπο με το πιο σκληρό πρόσωπο της πολιτικής κάτω από το οποίο κρύβονται ύποπτα, μεγάλα οικονομικά οφέλη; H σύγκρουσή του είναι αναπόφευκτη και το κουβάρι μιας εξωφρενικά καλά οργανωμένης πλεκτάνης, αρχίζει να ξετυλίγεται. 
  
   Η φιλόδοξη τηλεπερσόνα Έλλη Καμπάνη, ερωμένη του υφυπουργού Οικονομικών, μετά από ένα ηθικά, αδυσώπητο χτύπημα αποφασίζει να εκδικηθεί αυτούς, που κάποτε προσκυνούσε και ν΄ αναδυθεί επαγγελματικά, χρησιμοποιώντας ό,τι στοιχεία έχει στην κατοχή της. Μάχιμη στο πλευρό του Μίλτου Μαρνέρη, θα κάνει στροφή 180 μοιρών και περνώντας διάφορες ψυχολογικές μεταπτώσεις, αναδεικνύει τον πραγματικό της χαρακτήρα, καθώς και το ότι η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται καυτό, όπως άλλωστε και η ίδια! 
   
    Καυστικός, με σαρκαστικό χιούμορ, μεγάλος γνώστης του πλούσιου ελληνικού λόγου, στοχαστικός και σχολαστικός, όπου απαιτείται, ο συγγραφέας μιλάει στην καρδιά του απλού Έλληνα πολίτη, καθώς χρησιμοποιώντας χειροπιαστές αποδείξεις, αποδεικνύει ότι τ΄ “αγκάθια” στον δρόμο της πολιτικής είναι πολλά και διάσπαρτα και χρειάζεται πλήρη ευσυνειδησία και άμεμπτο χαρακτήρα για να καταφέρει κάποιος να επιβιώσει αξιοπρεπώς. Πλούσια ανατρεπτική πλοκή που εναλλάσσεται σε μικρά κεφάλαια, εντείνει την αγωνία, χωρίς να κουράζει. Αν και προϊόν μυθοπλασίας τα δρώμενα, διχάζουν τον αναγνώστη, τον κάνουν ν΄ αναρωτηθεί κατά πόσο όλα αυτά, απέχουν από την σημερινή ελληνική πραγματικότητα. 
   
   Ένα αγωνιώδες σύγχρονο μυθιστόρημα, καταιγιστικής δράσης μας καλεί να το ανακαλύψουμε, να συμμετάσχουμε σε μια περιπέτεια δίχως τέλος, καταδυόμενοι στα δαιδαλώδη μονοπάτια της σύγχρονης πολιτικής σκηνής! 

  ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ Δ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου