Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2019

ΑΠΟΨΗ για το βιβλίο "ΠΡΙΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΔΙΚΕΣ ΣΟΥ", ΛΑΪΖΑ ΓΟΙΝΓΚΕΪΤ, εκδόσεις ΩΚΕΑΝΟΣ, με την ματιά της ΕΥΑΣ ΜΑΡΑΚΗ



   Από την πρώτη στιγμή που έπεσε στα χέρια μου αυτό το βιβλίο το αναγνωστικό μου δαιμόνιο σήμανε συναγερμό μέσα μου. Το εξώφυλλο σε συνδυασμό με την περίληψη στο οπισθόφυλλο μου κέντρισαν το ενδιαφέρον και με προϊδέασαν για κάτι δυνατό. Τελικά, δεν διαψεύστηκαν οι προσδοκίες μου. Από την πρώτη ως την τελευταία σελίδα ήμουν εκστασιασμένη. Βρισκόμαστε στο Μέμφις , το 1939. Η Ρίλ μικρό κορίτσι και η ίδια αναλαμβάνει να προστατεύσει τα τέσσερα μικρά αδέρφια της όταν οι γονείς για λόγους ανωτέρας βίας θα φύγουν από κοντά τους. Οι αρχές κλείνουν τα παιδιά σε ορφανοτροφείο. Η ζωή τους αλλάζει άρδην. Απρόσμενα και αμετάκλητα. Για πάντα . Χρόνια μετά η Έιβερι ετοιμάζεται να παντρευτεί. Η σοβαρή περιπέτεια υγείας του πατέρα της θα φέρουν στο φως μυστικά οικογενειακά ετών. Πώς συνδέεται η Έιβερι με εκείνα τα παιδιά και το χτες έρχεται να ταράξει το σήμερα;


   Το "ΠΡΙΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΔΙΚΕΣ ΣΟΥ" είναι ένα κοινωνικό μυθιστόρημα. Διαπραγματεύεται την ορφάνια και τη ζωή στα ορφανοτροφεία καθώς και τις συνέπειες τους. Η ιστορία που παρουσιάζεται θα μπορούσε να ναι αληθινή. Άλλωστε το ορφανοτροφείο είναι υπαρκτό καθώς και τα πρόσωπα που το διηύθυναν , όπως επίσης , αληθινά όσα αποκαλύφθηκαν για τα δρώμενα και τις συνθήκες εκεί. Οι περιγραφές καθώς και οι ήρωες είναι ρεαλιστικά δοσμένα και η συγγραφέας με δεξιοτεχνία μεταδίδει τον παλμό των γεγονότων . Μέσα στο βιβλίο αυτό νιώθεις πως βρίσκεσαι δίπλα στα πρόσωπα του δράματος.

   Η Ριλ και τα αδέρφια της αντιμετώπισαν τη σκληρή όψη της ζωής . Κάποιος λιγότερο ,άλλος περισσότερο. Ωστόσο, ο αναγνώστης δε μένει ασυγκίνητος. Πονά και συμπάσχει μαζί τους αλλά παράλληλα ζητά επιτακτικα να μάθει την αλήθεια. Αυτή δίνεται απλόχερα από τη συγγραφέα στη λύση της πλοκής με εξαιρετικό τρόπο επιτυγχάνοντας την κάθαρση ηρώων και αναγνωστών. Όλα τα πρόσωπα που σκιαγραφούνται ενδελεχώς σε μαγνητίζουν καταλυτικά με τις ιστορίες τους.

   Η Γουινγκέιτ μια φορτισμένη ιστορία την αποδίδει χωρίς ίχνος μελό. Άμεσα και ρεαλιστικά . Οι χρονικές εναλλαγές ανάμεσα στο χτες και σήμερα είναι επιτυχημένες απόλυτα . Και οι ιστορίες τόσο του παρελθόντος όσο και του παρόντος με γοήτευσαν εξίσου. Ωστόσο ίσως λίγο παραπάνω με συνεπήρε του παρελθόντος , γιατί πολύ απλά είναι γροθιά στο στομάχι. Σκληρή και δυστυχώς καθόλου υπερβολική.

  Είναι από τα βιβλία που μιλάνε στην ψυχή σου. Τροφή για σκέψη και φωτιά στα συναισθήματα που σου δημιουργούν διαβάζοντας το. Χωρίς υπερβολή...με μια λέξη... υπέροχο.

   Βαθμολογία:10/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου