Τρίτη 19 Μαρτίου 2019

ΑΠΟΨΗ για το βιβλίο "ΑΣΥΓΧΩΡΗΤΟ ΛΑΘΟΣ", ΓΙΟΛΑ ΔΑΜΙΑΝΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ, με την ματιά της ΕΥΑΣ ΜΑΡΑΚΗ!




   Η Μαργαρίτα, με καταγωγή από ένα μικρό χωριό των Σερρών , στέλνεται μόλις στα οκτώ της χρόνια υπηρέτρια σε ένα πλούσιο αρχοντικό. Γονείς αδιάφοροι και σκληροί οι δικοί της θέλουν μόνο να τη ξεφορτωθούν . Να απαλλαγούν από τη συντήρηση της γυρνώντας την πλάτη τους στο ίδιο τους το παιδί. Έτσι, το μικρό κοριτσάκι ωριμάζει πολύ νωρίς. Πέφτει θύμα εκμετάλλευσης του ιδιοκτήτη του αρχοντικού, μένει έγκυος και αφού γεννά την κόρη της, την οποία υιοθετούν τα αφεντικά της, τη διώχνουν μακριά. Πάλι μόνη και πικραμένη ξεκινά τον αγώνα της αυτοσυντήρησης. Η μεγάλη της αγάπη ο χορός θα την βοηθήσει να σταθεί στα πόδια της. Βρίσκει δουλειά σε καμπαρέ στη Θεσσαλονίκη και γίνεται φίρμα. Όλοι μιλούν για αυτή. Άλλοι με θαυμασμό και άλλοι με απαξίωση και εκμηδένιση. Τα ήθη της εποχής αυτής είναι σκληρά. Βρισκόμαστε στην Ελλάδα τέλη δεκαετίας 30 και στη δεκαετία 40. Οι γυναίκες τότε που εργάζονταν στα καμπαρέ είχαν κακή φήμη. Η Μαργαρίτα, όμως, κατορθώνει να αγαπηθεί από έναν άντρα που τη λάτρεψε βαθιά και την έκανε κυρία του καλού κόσμου. Η κοινωνία, ωστόσο, δε ξεχνά. Τιμωρεί σκληρά και απαξιώνει συνειδήσεις. Από το γάμο της και μετά η Μαργαρίτα ζει μια πολυτάραχη ζωή που θα της προσφέρει απλόχερα χρήμα και καταξίωση. Αυτό που δυστυχώς θα της λείπει πάντα είναι η φιλία και η αγάπη. Θα αγωνίζεται συνέχεια να αποκατασταθεί στα μάτια της αδυσώπητης κοινωνίας και να βρει την κόρη που της στέρησαν. 

    Το μυθιστόρημα "Ασυγχώρητο λάθος" μου άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις. Ξεκίνησα την ανάγνωσή του βράδυ και χάθηκα στις σελίδες του εκστασιασμένη από τη ζωή της κεντρικής ηρωίδας που πόνεσα και συμπόνεσα νιώθοντας την φίλη μου. Με παλμό και παραστατικότητα η Γ.Δαμιανού παρουσιάζει τη Μαργαρίτα και τον αδιάκοπο αγώνα της για επιβίωση αλλά και για την ανάγκη της για αποδοχή. Ένα κορίτσι που αφήνεται από τους γονείς του σε ξένους να δουλεύει και αντί να ζει σαν τα παιδιά της ηλικίας του αυτό κακοποιείται ψυχικά αφού γίνεται μάνα ανήλικη και της παίρνουν το παιδί. Δε σταματά να αγωνίζεται αν και το πλήγμα είναι τεράστιο. Με όπλο την ακαταμάχητη ομορφιά της, το δαιδαλώδες μυαλό και το αδάμαστο ταμπεραμέντο της θα τη δούμε να διανύει μια πορεία ζωής ανάμεσα στην Ευρώπη και την Αμερική , γύρω από άντρες που θα τη λατρέψουν και θα την εξαπατήσουν. Η Μαργαρίτα δε διστάζει μπροστά σε τίποτα. Ρουφά τη ζωή και αντιμετωπίζει τις προκλήσεις της. Το μυθιστόρημα από την αρχή και σε όλη την διάρκεια σε συνεπαίρνει με τις εξελίξεις και τις ανατροπές του και αυτό που σου αποπνέει είναι θαυμασμός αλλά και συμπόνια για τη Μαργαρίτα, γιατί όσα και να πέτυχε πάντα την κυνηγούσε το παρελθόν της στο καμπαρέ και η κοινωνία που αδέκαστη την έκρινε και έβγαζε την ετυμηγορία της. Για τα μάτια της ήταν η ανήθικη. Όχι η αγωνίστρια που πάλεψε και τα κατάφερε. Που ό,τι έκτισε το πέτυχε με κόπο, πόνο και προσπάθεια. Μια γυναίκα με μεγαλείο ψυχής που δε το έβαλε κάτω και βελτίωσε όσα μπορούσε. 

   Μπράβο στη συγγραφέα που παρέδωσε στους αναγνώστες ένα βαθιά κοινωνικό μυθιστόρημα ύμνο στη γυναίκα, η οποία μάχεται για να πάρει τη ζωή στα χέρια της. Δε θα σταθώ στη γραφή. Έχει καταθέσει άψογα δείγματα στη συγγραφική της πορεία ως τώρα και εδώ κάνει το ίδιο. Η ιστορία είναι πολύ δυνατή, γιατί παρουσιάζει με ρεαλισμό μια ηρωίδα που ζει και αναπνέει με πάθος, που λατρεύεται σα θεά από τους άνδρες, που κάποιες φορές εξαπατάται από τον έρωτα και από τη φιλία . Κάνει λάθη που τις στοιχίζουν αλλά σαν αληθινή αμαζόνα δε το βάζει κάτω. Προδίδεται αλλά δε χάνει την πίστη της στην αγάπη ,στη φιλία και πάνω από όλα στις αξίες της. Αν θέλετε να σας ξενυχτήσει ένα βιβλίο το "ασυγχώρητο λάθος" επιλέξτε το. Δε θα κάνετε λάθος. 
   Βαθμολογία:9/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου