Τρίτη 19 Μαρτίου 2019

ΑΠΟΨΗ για το βιβλίο "ΤΑ ΤΡΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΕΚΑΤΗΣ" - ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΕΤΑΞΑ, εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ, με την ματια της Chaido Kouroupaki!


Τα Τρία πρόσωπα της Εκάτης είναι ένα ψυχογραφικό θρίλερ που το μεγαλύτερο μέρος του ξετυλίγεται με φόντο την Αίγινα. Ένα βιβλίο που όσο πιο βαθιά μπαίνεις στην ιστορία του σε τυλίγει το μυστήριο, η αγωνία , οι έντονες ανατροπές, τόσο που σου θυμίζουν κινηματογραφική ταινία με έντονη περιπέτεια.

Ο Απόλλωνας Ροδόπουλος, από μικρός πάτησε επί πτωμάτων για να καταφέρει να εξελιχθεί σε επιχειρηματία, από μικρός αναζητούσε τον τρόπο να αποκτήσει δύναμη και κύρος, οι μόνοι θεοί που πίστευε. Λάτρης του αρχαίου πολιτισμού, και μανιώδης συλλέκτης αρχαιοτήτων, δημιουργεί μια αίρεση πιστών που λατρεύει την χθόνια θεά Εκάτη, και δεν διστάζει να θυσιάσει αθώους ανθρώπους στο όνομα της.
Ο αστυνόμος Βαρσάμης συνεργάζεται με την ελληνοαυστραλή ανθρωπολόγο Μάρθα Τζόουνς προσπαθώντας να ξετυλίξουν τις μυστηριώδης υποθέσεις των φόνων, ανθρώπων που βρίσκονται δολοφονημένοι με τελετουργικό τρόπο, κάποιοι από αυτούς ανακαλύπτονται στο δρόμο πάνω σε τρίστρατα μονοπάτια....
Κατά τον μύθο, η θεά Εκάτη, συνδύαζε δυο βασικές ιδιότητες , της χθόνιας και της ουράνιας θεότητας, του φωτός και του σκότους. Το πιο ισχυρό της χαρακτηριστικό ήταν η εξουσία της σε οτιδήποτε δεν γινόταν εύκολα αντιληπτό, δηλαδή το θάνατο, το καλό και το κακό. Ως θεά, κατείχε την πρώτη θέση στα σταυροδρόμια, αλλά και όπου ενώνονταν τρεις δρόμοι.Τέτοια σημεία θεωρούνταν κατεξοχήν τόποι μαγείας. Σε αυτά τα μέρη έστηναν το άγαλμα της που ήταν ένα σώμα γυναίκας με τρία κεφάλια.
Ένα τέτοιο άγαλμα είχε αρχικά στην κατοχή του ο Απόλλωνας Ροδόπουλος , και περίμενε την ημέρα για την υπέρτατη θυσία , για να εκπληρωθεί μια αρχαία προφητεία: «Όταν ματώσει η Μεγάλη Σελήνη, θα πεθάνει το παιδί με τα μάτια του λύκου που δεν βλέπουν, για να δώσει τη δύναμη στον Απόλλωνα να λούσει το σύμπαν με το φως του…».
Ο αστυνόμος Βαρσάμης μαζί με την Μάρθα , προσπαθούν να προλάβουν και να ματαιώσουν την τελετουργία αυτής της προφητείας.
Οι ρόλοι όλων των ηρώων, ο καθένας με τον τρόπο του, σου αυξάνουν διαρκώς την αδρεναλίνη σου που φτάνει στα ύψη, καθώς ξετυλίγεται η ιστορία και περιμένεις με αγωνία την έκβαση της ιστορίας.
Μαζί τους ο καθένας με ρόλο ξεχωριστό στην ιστορία, ο αινιγματικός Στεργίου, η αστυνόμος Αλυφαντή, ο γιατρός Πανόπουλος, το ζευγάρι των αρχαιολόγων και φίλων της Μάρθας , ο Σάββας και η Ερμιόνη, ο Φωκίωνας, ο Άκης, η Ουρανία και η μητέρα της, ο Εκαταίος, άνθρωποι που με αυτούς δένει η ιστορία, ιδιαίτερα κομμάτια στο παζλ.
Ένα βιβλίο που σε κάθε του σελίδα κρύβεται και μια ανατροπή που σου κόβει την ανάσα, το διαβάζεις και δεν το αφήνεις από τα χέρια σου μέχρι να φτάσεις στο τέλος.
Η γραφή της Ελευθερίας Μεταξά, ρέει , οι περιγραφές της ζωντανεύουν τις εικόνες, πλέκει ένα ισχυρό και ασφυκτικό ιστό γύρω από τους ήρωες της, ακόμη και ο θάνατος βρίσκεται πρωταγωνιστής, έντονες ανατροπές που σου κόβουν την ανάσα , με τεκμηριωμένες πληροφορίες γύρω από το θέμα και ηθικά διλήμματα που ξεπετάγονται μέσα από την ιστορία και σε προβληματίζουν , περιμένοντας να έρθει η κάθαρση.
Ένα βιβλίο που μου άρεσε πάρα πολύ και το συνιστώ ανεπιφύλακτα!!!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου