Τρίτη 23 Ιουλίου 2019

ΑΠΟΨΗ για το βιβλίο "ΘΥΕΛΛΑ ΣΤΗ ΒΕΝΕΤΙΑ", ΒΕΝΕΤΙΑ ΠΙΤΣΙΛΑΔΗ - ΣΟΥΑΡΤ, εκδόσεις ΩΚΕΑΝΟΣ, με την ματιά της ΕΥΑΣ ΜΑΡΑΚΗ!

Ένα όμορφο αναγνωστικό ταξίδι στην πόλη της Βενετίας μόλις τελείωσε . Ομολογώ, πως η συντροφιά του ήταν έντονη και γεμάτη σκέψεις. Το μυθιστόρημα "θύελλα στη Βενετία" είναι κοινωνικό και ψυχογραφικό.
 Διαπραγματεύεται την απουσία της μάνας όχι από ορφάνια αλλά από εγκατάλειψη , τα ψυχικά τραύματα που αυτή αφήνει , την ανεκπλήρωτη αγάπη και τον αγώνα του ανθρώπου να αποκτήσει όσα δεν έχει. Ο Διονύσης Γιαννάτος ένα φτωχό παιδί από την Κέρκυρα θα γίνει μεγιστάνας των επιχειρήσεων. Θα κατακτήσει τη Βενετία και την καρδιά τριών γυναικών . Πάντα ,όμως, θα θυμάται τη μάνα και την εγκατάλειψη της. Άραγε,η αγάπη θα γιατρέψει τις πληγές του; 

Η συγγραφέας διεισδύει στα μονοπάτια του μυαλού των ηρώων της κάνοντας ένα ολοκληρωμένο ψυχογράφημα γεμάτο φιλοσοφική ματιά και στοχασμό. Με λόγο λυρικό και σε άλλα σημεία ποιητικό φωτίζει τα δαιδαλώδη συμπλέγματα του νου των ηρώων της. Καταγράφει μαεστρικά τις μύχιες σκέψεις τους και παρουσιάζει τις ανθρώπινες σχέσεις μέσα από πολλά πρίσματα. Παρατηρούμε την κοινωνική και οικονομική ανέλιξη ενός στερημένου από αγάπη παιδιού. Ένα παιδι που δε το νοιάστηκαν και δε το έμαθαν να αγαπά. Τα κενά στη ψυχή του το ακολουθούν. Η ψυχή του πονά. Είναι λαβωμένη και στοιχειωμένη από τα φαντάσματα του παρελθόντος. Ένας σύγχρονος ήρωας ο Διονύσης και απόλυτα ρεαλιστικά δοσμένος. 

Η γραφή της Πιτσιλαδή είναι στρωτή και ενδιαφέρουσα. Με λυρικές και γλαφυρές περιγραφές δίνει στον αναγνώστη μια ιστορία σύνθετη και διεισδυτική χωρίς να κουράζει. Η πλοκή είναι σφιχτοδεμένη ,χωρίς ανούσια γεμίσματα και παρακολουθούμε με αμείωτο ενδιαφέρον την εξέλιξη της ερωτικής και κοινωνικής ζωής του Διονύση στην επιβλητικά όμορφη πόλη της Βενετίας. Ο αναγνώστης μεταφέρεται με απόλυτη επιτυχία εκεί και ζει το προσωπικό δράμα του Διονύση και την δίψα του για την αγάπη που δεν βίωσε. 

Ουσιαστικά σας αφηγήθηκα ελάχιστα σημεία από την υπόθεση. Από τη μέση και μετά συμβαίνουν καταιγιστικές εξελίξεις που θα σας σοκάρουν. Ομολογώ πως το συγκεκριμένο τέλος με τη λύτρωση των ηρώων με ξάφνιασε και με σόκαρε. Όμως μπορεί στη λογοτεχνία να μη συμφωνούμε με τις τελικές επιλογές του συγγραφέα σχετικά με τις ιστορίες που μας παρουσιάζει, μεγαλύτερη σημασία ωστόσο έχει το αναγνωστικό ταξίδι να είναι ενδιαφέρον και να σου αφήνει μια έντονη σκέψη ή ανάμνηση. Κάτι το οποίο συνέβη εδώ..μια θύελλα στην ψυχή μετά την ανάγνωση του. 

Βαθμολογία:8.5/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου