Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2020

ΑΠΟΨΗ για το βιβλίο "ΑΝΤΕΤΙ", Μαρία Πρινάρη Καρκαβατσάκη, εκδόσεις ΠΝΟΗ, με την ματιά της ΕΥΑΣ ΜΑΡΑΚΗ!

 Ένα βαθιά κοινωνικό και ταυτόχρονα διεισδυτικά ηθογραφικό μυθιστόρημα παρέδωσε στους αναγνώστες η Μαρία Καρκαβατσάκη. Το "Αντέτι" είναι μια ωδή στον έρωτα που βρίσκει εμπόδια σε μίση και έριδες, που αν τα αφήσεις να εξελιχτούν θα χυθεί αίμα. 

Η Καρκαβατσάκη μέσα από την ιστορία τριών γενεών καταδεικνύει πως οι βεντέτες απειλούν και πολεμούν την αγάπη, η οποία ρίζωσε στις ψυχές και παρά όλα αυτά οι άνθρωποι δυστυχως αναγκάζονται να ζήσουν χωρίς αυτήν, γιατί ο σασμός τους οδήγησε σε άλλες αγκαλιές. Μέσα από τις τρεις αυτές περιπτώσεις κάποιοι θα μείνουν με αυτόν που αγαπάνε, άλλοι θα τον απαρνηθούν και υπάρχουν και αυτοί που επιλέγουν ένα δύσκολο τίμημα, τη φυγή.

Ομολογώ πως αυτό το βιβλίο είχε τα πάντα για μένα. Καθηλωτική πλοκή από την αρχή ως το τέλος , γραφή που σε μεταφέρει νοερά και πολύ πετυχημένα ακριβώς στο κλίμα των ετών που αναφέρεται η ιστορία (από το 1920 ως τα τέλη του αιώνα) και ήρωες που μιλούνε στις καρδιές. Από την πρώτη στιγμή που χτίστηκε η ιστορία παρακολουθείς με αμείωτο ενδιαφέρον τη βεντέτα που είναι έτοιμη να ξεσπάσει και απειλεί το Σηφη και αναγκάζεται να εκτοπιστεί. Μετά η δική του ιστορία αναπτύσσεται και έρχεσαι σε επαφή με το γεγονός πως τα μίση και οι εγωισμοί δε τελειώνουν ποτέ. Ο Αντρεας, ο Αποστολής, η Αφροδίτη, η Ρηνιώ, ο Μανούσος και η Ανέζω θα βιώσουν στο πετσί τους την αγάπη που πονά, αν και δε λυγά και δυστυχώς αδιαπέραστα τείχη της κλείνουν το δρόμο της. Βέβαια , κάποιοι ήρωες είναι πιο τολμηροί και δε διστάζουν να τα βάλουν με παραδόσεις ετών με οποιαδήποτε κόστος. 

Ένα μυθιστόρημα, λοιπόν, που καταπιάνεται με τον απόλυτο έρωτα, τα ήθη και τα έθιμα ενός τόπου και με τα όρια της ψυχής στα βάσανα είναι το "Αντέτι". Από την αρχή ως το τέλος έγινα κοινωνός της έννοιας της αληθινής αγάπης και του παράφορου έρωτα. Η συγγραφέας με μαεστρία τον αποτυπώνει στο χαρτί απόλυτα εναρμονισμένο με το χωροχρόνο δράσης της ιστορίας. Όλα αναδίδουν Κρήτη. Τα ολοζώντανα χρώματα της με τις ευωδιαστές μυρωδιές της. Η Καρκαβατσάκη μελετούσε και έγραφε αυτό το βιβλίο τρία χρόνια. Αυτό θα το καταλάβετε πλήρως, γιατί έχουμε ένα άψογο, ένα άρτιο αποτέλεσμα. Οι περιγραφές της είναι ολοζώντανες και η εικονοπλαστικη δεινότητα της γραφής της μοναδική. Περπατάς στο χωριό Καμπιές παρέα με τους ήρωες, παρατηρείς τα σπίτια του τότε και παράλληλα την εξέλιξη τους ως σήμερα. Άλλωστε από τα μάτια σου περνά και ο Γερμανός κατακτητής και η χούντα με το Πολυτεχνείο και όλα αναπτύσσονται και τοποθετούνται στο σκηνικό με ρεαλισμό και αληθοφάνεια. Τίποτα δεν είναι παράταιρο και όλα έχουν την κατάλληλη θέση στην πλοκή. Είναι από τις φορές που νιωθεις σαν αναγνώστης πως τίποτα δεν είναι περιττό και πως το βιβλίο αυτό είναι "δυναμίτης" αφού βάζει φωτιά στο μυαλό και στις αισθήσεις σου που είναι σε εγρήγορση συνεχώς. 

Όσο για τους ήρωες, τι να σας γράψω. Η Καρκαβατσάκη τους ηθογραφεί εις βάθος. Διεισδύει στα μύχια της ψυχής τους και τους τοποθετεί στα βάθρα τους. Αναδεικνύει τον έρωτα τους και την πάλη με τη λογική. Συναίσθημα και μυαλό σε μια ασταμάτητη μάχη με απώλειες αλλά κυρίως αφήνοντας ψεγάδι στην καρδιά των ηρώων. Όλοι οι ήρωες για μένα ήταν ξεχωριστοί. Όλους τους πόνεσα το ίδιο και τους αισθάνθηκα άτομα δικά μου. Δε μπόρεσα να ξεχωρίσω κάποιο ζευγάρι, γιατί όλα σου αφήνουν κάτι. Αλλά λυγμό, αλλά χαρά και αλλά κάποια αναπάντητα γιατί. Αυτά που σου κατατρώγουν τα σωθικά και αναφωνείς με σπαραγμό γιατί η αγάπη να είναι το θύμα της εκδίκησης και του μίσους και γιατί οι άνθρωποι να τυφλωνόμαστε από τον εγωισμό και τα πάθη μας. Όσοι αγαπάτε τα βιβλία με φόντο την Κρήτη και τις παραδόσεις της αυτό εδώ θα το αγαπήσετε. Εσείς, όμως, που έχετε στην καρδιά σας τον ζωοποιό έρωτα που σας κάνει να νιώθετε παιδιά γιατί είναι αληθινός, θα το λατρέψετε. Ειδικά οι ευαίσθητες ψυχές θα συγκινηθείτε τόσο πολύ. Είμαι σίγουρη !! 

Βαθμολογία :10/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου