Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020

ΑΠΟΨΗ για το βιβλίο "ΣΚΟΤΕΙΝΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ", εκδόσεις ΚΥΦΑΝΤΑ, με την ματιά της ΕΥΑΣ ΜΑΡΑΚΗ

  Στοίχημα ιδιαίτερο ήταν να κυκλοφορήσει ένα βιβλίο με νουάρ ατμόσφαιρα από συγγραφείς της εγχώριας αστυνομικής λογοτεχνία με συγγραφικά στυλ που ανήκουν στους αντίποδες. Η πράξη, λοιπόν, επιτεύχθηκε και μπορώ να ομολογήσω με πολύ καλά αποτελέσματα .

    Εφτά διηγήματα από τους Αζαριαδη, Γκόλτσο, Γκάκα, Κουλετακη, Φιλίππου, Μουζουρακη και Χουσνή. Διαφορετικών υφων συγγραφικές πένες παρέδωσαν διηγήματα που εκτείνονται από τον αστικό ζοφό μέχρι και των εκτός των τειχών έρεβος. Σε υποβλητική ατμόσφαιρα κείμενα που απηχούν προβληματισμούς για το τραφικινγκ, την οικολογία, τον έρωτα, το οργανωμένο έγκλημα, τη διαφθορά στους κόλπους της αστυνομίας  και οtι αφορά στο μέλλον, παρουσιάζονται στον αναγνώστη που διαβάζει ένα ευκολοδιάβαστο βιβλίo, το οποίο σίγουρα είναι έντονο στα συναισθήματα. Κάποια διηγήματα τα ξεχώρισα περισσότερο. Μου άρεσαν σαν γραφή και περιεχόμενο πολύ και με συγκίνησαν. Ειδικά της Κουλετακη και της Χουσνη για μένα ήταν εξαιρετικά. Της Κουλετακη έφτασε την αγωνία μου στα ύψη, καθώς η κοπέλα από την Αλβανία που βίωσε εξ αναγκασμού την πορνεία μας διηγήθηκε μια σπαρακτική ιστορία που με συγκίνησε βαθιά .  Δάκρυσα και ένα γιατί  για την τραγική μοίρα κάποιων ανθρώπων ειπώθηκε μέσα μου. Όπως επισης και της Χουσνη. Τη συγγραφέα τη γνώρισα μέσω των γραπτών της, πρόσφατα με τη 'Χρυσή εκδίκηση", η οποία  ήταν καθηλωτική. Έτσι και εδώ για μια ακόμα φορά η "κραυγή" της είναι συγκλονιστική και θα σας ταράξει .

    Όχι πως τα υπόλοιπα  διηγήματα δεν ήταν  καλά . Όλοι οι συμμετέχοντες είναι καταξιωμένοι και έχουν στη συγγραφική τους παραγωγή άρτια αστυνομικά μυθιστορήματα που αγαπήθηκαν από το κοινό. Απλά ίσως τα γούστα μου είναι διαφορετικά  ή δε ταίριαξαν μαζί μου στο κειμενικό είδος, του διηγήματος. Όπως και να έχει, όμως, όλα είναι καλογραμμένα, γεμάτα αγωνία και πάλλονται από ένταση.

    Μπράβο στις εκδόσεις Κύφαντα που εκδίδει τόσο προσεγμένα βιβλία, που αξίζει να αγαπηθούν από το κοινό .
  Βαθμολογία :8,5/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου