Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2021

"Για εμένα η συγγραφή είναι αυτό ακριβώς η αναπνοή μου. Οι καλύτερες εντυπώσεις πιστεύω ότι δίδονται μέσα από αυτό το μοίρασμα, το μοίρασμα που πηγάζει απευθείας μέσα από την ψυχή του δημιουργού." ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ με την ΕΜΑΝΝΟΥΕΛΑ ΓΑΒΑΛΑ στην ΛΙΤΣΑ ΛΑΜΠΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ για το ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΠΑΡΕΑΣ!

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΜΑΝΝΟΥΕΛΑ ΓΑΒΑΛΑ

Βιογραφικό: Ήμουν κόρη του μπαμπά μου και εκείνος ένας υπέροχος βιβλιοφάγος. Ό,τι διάβαζε, διάβαζα. Μέχρι που άρχισα να έχω άποψη και να τη μοιράζομαι μαζί του.

«Γράψε εσύ, λοιπόν, την ιστορία που θα ήθελες να διαβάζεις». Και έτσι έγινε. Γράφω από πάρα πολύ μικρή. Το «Για Σένα, Ακόμα μια ζωή» είναι το πρώτο -όχι χρονολογικά, αλλά αποτελεί έργο ζωής για μένα- άρχισε να γεννιέται στο μυαλό μου μια ιστορία που μου πήρε πολύ καιρό για να γράψω το πρώτο μου βιβλίο, μα άλλο τόσο να πάρω απόφαση ότι έπρεπε να κάνω ριζικές αλλαγές στη ζωή μου. Το τέλος γράφτηκε και για τα δύο – και για το έργο μου, αλλά και για την παλιά μου ζωή.
Ζω, Ακόμα μια ζωή, που όλοι τόσο αξίζουμε.

Ζω και εργάζομαι στην Αθήνα, σπούδασα πληροφορίκή και έπειτα έκανα μεταπτυχιακό ΜΒΑ- όπου ανάγκασα τους καθηγητές μου να διαβάζουν εργασίες που τους έδινα μία νότα λογοτεχνική!
Έχω υποσχεθεί στην μαμά μου να μην αποκαλύπτω την ηλικία μου γιατί έτσι ο κόσμος μου λέει υπολογίζει και την δική της!
Σαν γνήσιος Δίδυμος αγαπώ την επικοινωνία όσο τίποτα, μπορούμε να μιλήσουμε στο ραδιόφωνο στη διαδικτυακή εκπομπή μου το  
Love boat ή στα αγαπημένα social media.

Προφίλ στο FB: https://el-gr.facebook.com/emmanouela.gavala

Instagram: emmanouela_gvl
Twitter:
@Emmagavala
Radioshow κάθε Δευτέρα 19:00-21:00 www.lafamiglia.com.gr


Οπισθόφυλλο: Κλείσε τα μάτια σου και σκέψου. Ποια βήματα σε έφεραν εδώ; Οι αποφάσεις σου; Η μοίρα; Ή μήπως το πεπρωμένο κάποιων πριν από εσένα;

Το βιβλίο που κρατάς στα χέρια σου δεν είναι απλώς ένα βιβλίο, αλλά… Ακόμα μια ζωή!

Πρόκειται για ένα παραμύθι για ενήλικες, όπου όλα τα στοιχεία της πλάσης θα συμβάλουν στο να γεννηθεί μια ιστορία για τη ζωή και τον έρωτα, για το φως και το σκοτάδι που όλοι κρύβουμε μέσα μας. Ένας αέναος χορός γεμάτος ανθρώπινες ιστορίες και μέρη που φαντάζουν τόσο μακρινά αλλά και τόσο οικεία, όπως η Πάτρα του 1939, εκεί όπου η Μαίρη και ο Τάσος γνωρίστηκαν.

Και όσο ο δικός τους καρμικός έρωτας εξελίσσεται, η μοίρα πλέκει τις ζωές όσων ακολουθούν μετά από εκείνους, συμπαρασύροντάς τους σε τέτοιον βαθμό που πλέον η Μαίρη και ο Τάσος δεν είναι απλώς δύο βασικοί ήρωες, αλλά ο λόγος που έγιναν όλα.

Οι ζωές τους θα προχωρούν παράλληλα, μέσα από πρόσωπα κοντινά και μακρινά. Κι εσένα, αναγνώστη, ο Άνεμος θα σε ταξιδέψει από την κατοχική Ελλάδα ως τα γκρεκάνικα χωριά της νότιας Ιταλίας, η φωτιά θα σε κάψει από την κοσμοπολίτισσα Κέρκυρα μέχρι τη Φλωρεντία και η πολύβουη Νέα Υόρκη θα σε συνεπάρει με τους γρήγορους ρυθμούς της, ώσπου να έρθει η ώρα που το ταξίδι θα τελειώσει εκεί όπου όλα άρχισαν. Όμως τελειώνει, άραγε; Ή μήπως ο Τάσος και η Μαίρη θα χρειαστούν Ακόμα μια ζωή, προκειμένου να ζήσουν όλα αυτά που δεν πρόλαβαν;

Τι ιδιαίτερο θα διαβάσουμε σ΄ αυτό το βιβλίο? Αν ήσασταν ένας απλός αναγνώστης του, ποια  θα θεωρούσατε ότι είναι τα δυνατά του στοιχεία?

Το «Για Εσένα Ακόμη μια Ζωή» είναι ένα παραμύθι για ενήλικες , ένα βιβλίο που ζωντανεύει μπροστά σου καθώς το διαβάζεις. Οι πρώτες σελίδες δεν μαρτυρούν το αναπάντεχο αέναο ταξίδι που θα ξεκινήσεις, όμως πολύ γρήγορα όσο η ιστορία εξελίσσεται η μαγεία θα σε συμπαρασύρει οι  ήρωες του θα σε κάνουν να ταυτιστείς μαζί τους, να τους αγαπήσεις, να τους συναισθανθείς! θα νιώσεις ότι είσαι δυνατός για τα

Πάντα!

 

Τα δυνατά του σημεία είναι η πλοκή, οι προσωπικότητες των ηρώων, οι τόποι που σε ταξιδεύει πάνω από όλα όμως είναι η καρδιά, η καρδιά σου που θα βιώσει κάθε πιθανό συναίσθημα και θα χτυπάει δυνατά διαβάζοντας το.

Συστήστε μας με λίγα λόγια  το βιβλίο σας. Πότε ξεκινήσατε να το γράφετε? Ποια ήταν η πηγή έμπνευσης του βιβλίου σας και πόσο καιρό σας πήρε για να το τελειώσετε?

«Αν δεν θες να νιώσεις έντονα συναισθήματα, , αν δεν μπορείς τις συγκινήσεις , αν δεν λαχταράς να αγαπήσεις να ερωτευτείς να ταξιδέψεις, να συγχωρήσεις, να ζήσεις. Τότε θα πρότεινα να μην διαβάσεις το «ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΖΩΗ». Ως λάτρης των βιβλίων με κρυμμένα πάθη, έρωτες, μυστικά, ιστορικές αναδρομές γεννήθηκε μια ιστορία για τον έρωτα και την αγάπη, για το φως και το σκοτάδι που κρύβει η ανθρώπινη ψυχή. Το «ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΖΩΗ» είναι ένα μυστηριακό, βαθιά συναισθηματικό βιβλίο με την έννοια ότι σε συμπαρασύρει η πλοκή και οι ήρωες. Ένα ταξίδι στο χρόνο και σε τόπους οικείους και μακρινούς. Τέσσερα κεφάλαια, τέσσερις ιστορίες που όλες γυρνούν γύρω από το καρμικό ζευγάρι των ηρώων τον Τάσο και την Μαίρη. Μπορείς να διαβάσεις την κάθε ιστορία ξεχωριστά αν θες, είναι πλεγμένο έτσι που πάλι έχει νόημα! Θα βιώσει ο κάθε αναγνώστης μέρος της ιστορίας, του χρόνου, θα βιώσει δυνατά συναισθήματα! Κυρίαρχο στοιχείο είναι ο έρωτας και τα παιχνίδια της μοίρας και άλλοτε οι αποφάσεις μας που μπορούν να κινούν την μοίρα!

Υπήρχε μέσα μου μία αέναη μάχη για το τι σημαίνει ο έρωτας και η αγάπη. Ένιωθα πως ο πόνος, η μοίρα η τύχη είναι αυτά που μας ρίχνουν στάχτη ή αστερόσκονη και καταφέρνουμε να τα κατακτήσουμε ή να τα χάσουμε για πάντα. Σε αυτή την βάση γεννήθηκε αβίαστα το βιβλίο σχεδόν δέκα χρόνια πριν όπου το μεγαλύτερο του μέρος γράφτηκε μέσα σε λίγους μήνες όμως η συγγραφή του διήρκησε χρόνια καθώς πολλά κομμάτια του γράφονταν και ξαναγράφονταν - κυρίως όμως το τέλος του ήταν εκείνο που με κράτησε να το έχω στο συρτάρι μου για πολύ πολύ καιρό μέχρι να φτάσει εκείνο το σημείο της γλυκιάς λύτρωσης!

Πώς αποφασίσατε τον τίτλο του βιβλίου, υπήρξε κάποιος άλλος που απορρίψατε?

Πόσο υπέροχο είναι να έχεις νιώσει τόσο δυνατά και γεμάτα συναισθήματα που να λες με όλο σου το είναι  “Για Εσένα Ακόμη μια Ζωή”!

Είναι η αρχή και το τέλος του, και όταν θα κλείσετε το βιβλίο θα διαπιστώσετε πως δεν θα μπορούσε να είναι άλλος τίτλος εκτός από το

«Για σένα ακόμη μια ζωή»

Ποια σειρά θα θέλατε να υπογραμμίσει κάποιος που διάβασε το βιβλίο σας και γιατί?

Κάθε αναγνώστης μοιράζεται μαζί μου και κάτι διαφορετικό που τον άγγιξε μέσα από το βιβλίο ! Μια φράση που εγώ ξεχωρίζω είναι η εξής “Αυτό είναι το ωραίο όσο μεγαλώνεις βλέπεις πως περπάτησες το διάβα σου” , και σημειώνω πως είναι πολύ όμορφο να το βλέπεις και είναι ακόμη πιο όμορφο και λυτρωτικό να το βλέπεις με μια διάθεση αγάπη και αποδοχής για όσα είσαι - ακόμη κι αν πλέον γνωρίζεις πως κάποιες φορές θα μπορούσες καλύτερα.

Πώς προέκυψε η συνεργασία για την έκδοση του βιβλίου σς με τις εκδόσεις πηγή?

Μου σύστησε τις εκδόσεις Πηγή ένας μεγάλος Εκδοτικός Οίκος λέγοντας μου πως θεωρεί πολύ σημαντικό να εκδοθεί το “Για Εσένα Ακόμη μια Ζωή”.

Οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ και απέραντη ευγνωμοσύνη στις Εκδόσεις Πηγή που στήριξαν και στηρίζουν το έργο μου από πρώτη στιγμή.

Κάθε ημέρα βλέπουμε να εκδίδονται καινούργια βιβλία και συνεχώς μας συστήνονται καινούργιοι συγγραφείς. Ποιο νομίζετε ότι είναι το πακέτο που πρέπει να διαθέτει ένας πρωτοεμφανιζόμενος συγγραφέας για να μας αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις?

Εκτιμώ βαθύτατα κάθε καλλιτεχνικό δημιούργημα παρόλο που δεν μου αρέσουν οι γενικεύσεις θεωρώ πως κάθε βιβλίο φέρει κομμάτι της ψυχής του δημιουργού του. Μπορούμε οι άνθρωποι να ζήσουμε χωρίς ανάσα; Για εμένα η συγγραφή είναι αυτό ακριβώς η αναπνοή μου. Οι καλύτερες εντυπώσεις πιστεύω ότι δίδονται μέσα από αυτό το μοίρασμα, το μοίρασμα που πηγάζει απευθείας μέσα από την ψυχή του δημιουργού.

Αναφέρετε τρεις χαρακτηρισμούς για τον εαυτό σας για τους οποίους είστε υπερήφανη και άλλους τρεις για τους οποίους όχι.

Υπερήφανη; Σπουδαία λέξη, επιθυμώ και προσπαθώ να είμαι υπερήφανη για την Εμμανουέλα Γαβαλά και το πιο σημαντικό είναι πως μου το επιτρέπω τώρα πια ακόμη και σε περιπτώσεις που παλαιότερα θα ήμουν πολύ αυστηρή μαζί της.  Ομολογώ πως δεν αισθάνομαι πως θα μπορούσα να με χαρακτήριζα με κάποιον τρόπο που θα με έκανε να νιώθω μη υπερήφανη και δεν αποτελεί υπεκφυγή η απάντηση μου αυτή αντιθέτως. Πιστεύω ακράδαντα πως ένα από τα μεγαλύτερα δώρα της ζωής μας είναι να “ψηλώνουμε”, να βελτιωνόμαστε κάθε μέρα της ζωής μας όλο και πιο πολύ! Έτσι λοιπόν μπορώ να με αγαπώ περισσότερο, να με φροντίζω περισσότερο στην καθημερινότητα και να “παίρνω” αγκαλιά ότι χρήζει βελτιώσης!

Στα θετικά μου σίγουρα θα εστίαζα στην χιουμοριστική ματιά με την οποία προσεγγίζω θέματα για τα οποία συχνά οι άνθρωποι συνηθίζουμε να θυμώνουμε και να γκρινιάζουμε και τέλος δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ στην δημιουργικότητα και το επικοινωνιακό μου χάρισμα – αγαπώ την επικοινωνία σαν γνήσιος δίδυμος που είμαι!

Το είδος γραφής που υπηρετείτε σας εκφράζει απόλυτα? Θα μπορούσατε να πειραματιστείτε γράφοντας κάτι διαφορετικό? Κι αν ναι τι θα θέλατε να δοκιμάσετε?

Με εκφράζει απόλυτα, με εκφράζει ολοκληρωτικά το έργο μου! Είθισται οι συγγραφείς να γράφουν ένα είδος ή να έχουν μεγαλύτερη έφεση ή συχνότερα ένα είδος έργου τους να έχει ακόμη μεγαλύτερη αποδοχή από το κοινό. Είναι ακόμη νωρίς στην συγγραφική μου διαδρομή και ιδιοσυγκρασιακά αποφεύγω τις απολυτότητες , ο ίδιος ο χρόνος και η ροή άλλωστε θα αποκαλύψουν την διαδρομή. 

Επόμενα μελλοντικά σχέδια?

Ένα πολύ δύσκολο έτος για όλους μας αυτό που πέρασε, μας ταρακούνησε σε κάθε επίπεδο και σε κάθε επάγγελμα, χωρίς να θέλω να φανώ τελείως ονειροπόλα που ζει σε ροζ συννεφάκι- που είμαι σας το ομολογώ- θέλω να συνεχίσω να βιώνω την χαρά και την τιμή που με κάνει να αισθάνομαι το “Για Εσένα Ακόμη μια Ζωή” και με τα υπόλοιπα συγγραφικά μου έργα, κάθε φορά ακόμα και πιο πολύ!

 Η ευγνωμοσύνη μου είναι απέραντη για όλους τους ανθρώπους που έχουν διαβάσει το έργο μου.

 

Γνωρίζω πως είμαι ακόμη στην αρχή, είναι όμως τόσοι οι άνθρωποι που έχουν επικοινωνήσει μαζί μου εφόσον διάβασαν το “Για Εσένα Ακόμη μια Ζωή” και τόσο σπουδαία, ιδιαίτερα και προσωπικά τα όσα έχουν μοιραστεί μαζί μου μέσα από το ταξίδι τους με το βιβλίο μου. Πραγματικά, δεν μπορούσα καν να φανταστώ τόσο μεγάλη ανταμοιβή, όπως είπα σε ένα δύσκολο έτος με κλειστά βιβλιοπωλεία, με ακυρωμένες παρουσιάσεις!
Πολύ σύντομα θα κυκλοφορήσει και το επόμενο μου παιδί, και εύχομαι να είμαστε όλοι καλά για να σας το συστήσω!

  

Για το Βιβλίο της Παρέας

Λίτσα Λαμπρακοπούλου

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου