Σάββατο 13 Μαρτίου 2021

ΑΠΟΨΗ για το βιβλίο «ΟΣΑ Η ΚΑΡΔΙΑ ΠΡΟΣΤΑΖΕΙ», Κωνσταντίνα Σιάφη - Διαμάντη, εκδόσεις ΕΞΗ, με την ματιά της ΕΥΑΣ ΜΑΡΑΚΗ

 Ευχάριστη έκπληξη για μένα αυτό το μυθιστόρημα, γιατί η συγγραφέας αν και νέα στο χώρο κάνει μια δυναμική επανεμφάνιση με το δεύτερο της πονημα . Η Σιάφη - Διαμάντη καταφέρνει με ένα κοινωνικό-αισθηματικό βιβλίο να περάσεις όμορφα σε αυτό το νοερο ταξίδι και να αισιοδοξείς σχετικά με τις δεύτερες ευκαιρίες στη ζωή . Οφείλω να σταθώ στο καλαίσθητο εξώφυλλο και στον εύστοχο και συνάμα ιντριγκαδορικο τίτλο . 


Η Μαριλένα ερωτεύτηκε όταν τελείωσε το λύκειο το Δημήτρη , έναν πλούσιο νέο από γνωστή μια αστική οικογένεια. Σαν φοιτήτρια της ιατρικής αργότερα δημιουργούν σχέση και η Μαριλενα πετά στα σύννεφα παραβλέποντας πολλά . Μια απρόσμενη εγκυμοσύνη θα τους ενώσει με τα δεσμά του γάμου. Όμως, τίποτα δεν είναι αυτό που δείχνει . Θα προσγειωθεί απότομα από το ροζ συννεφάκι της και θα πάρει η ζωή της άλλη πορεία . Άραγε , η ευτυχία θα συναντηθεί ξανά με τη Μαριλενα και αν ναι θα μπορέσει να την κρατήσει ; 

Πρόκειται για ένα καλογραμμένο μυθιστόρημα , το οποίο είναι ποτισμένο με αρώματα έρωτα και προδοσίας . Η πλοκή από την αρχή ως το τέλος καθηλώνει, γιατί οι ήρωες βιώνουν όσα τους παρουσιάζονται με ένταση και πόνο . Με πάθος ζουν τον έρωτα , με ακρατο ποθο διεκδικούν οσα κοντεύουν να χάσουν . Η υπόθεση δε κάνει κοιλιά και καταφερε να με αιχμαλωτίσει διαβάζοντας το απνευστί . Μου άρεσε που σε κάποια σημεία ειδικά από τη μέση και μετά πήρε και αστυνομική τροπή , η οποία συνθεθηκε αρμονικά με όλη την υπόθεση . Αν και σίγουρα κάποια κλισέ δεν αποφεύχθηκαν , ωστόσο δεν μείωσαν το θετικό σύνολο του βιβλίου . Στα θετικά του στοιχεία η στρωτή και παράλληλα παραστατική γραφή της συγγραφέως ,η οποία είτε όταν περιέγραφε τοπία είτε όταν παρουσίαζε τα δραματικα γεγονότα της ζωής της ηρωίδας πέτυχε να είναι ρεαλιστική η απεικόνιση τους . Μαζί με την ηθογραφηση της Μαριλένας και ο πετυχημενος τρόπος σκιαγραφησης των δυο αντρών πετυχαίνουν ενα άρτιο αποτελεσμα . Αν και το τέλος θα το ήθελα πιο σύντομο και λιγότερο φλύαρο στο θέμα του έρωτα , ωστόσο στους λάτρεις των ιστοριών αγάπης θα είναι σίγουρα γοητευτικό . 

 Το βιβλίο διαδραματίζεται στην Πρέβεζα και την Κρήτη και η Διαμάντη πετυχαινει πολύ εύστοχα την περιγραφη των τοποθεσιών καθως και τις αντιλήψεις της ελληνικής επαρχίας . Παράλληλα , με την αισθηματική ζωη της Μαριλένας , η οποία περνά από διαφορά στάδια και διακυμάνσεις θίγει διαφορά θέματα όπως προδοσία , απογοήτευση , διαζύγιο και ξεκινημα από την αρχή . Σίγουρα για όποιον μηδενίζει το κοντέρ της ζωής του και ορίζει νέα αφετηρία είναι μια εμπειρία πρόκληση που φαντάζει δύσκολη και τρομακτική . Ωστόσο , τέτοιες υποθέσεις οι οποίες πιάνουν αυτό το θέμα που απασχολεί πολλούς ανθρώπους καταφέρνουν να μας δώσουν έστω και πρόσκαιρα δύναμη και ελπίδα . Άλλωστε τα εμπόδια είναι για να ξεπερνιούνται και η ζωή μας ένας αδιάκοπος αγώνας με ήττες πολλές και νίκες λίγες αλλά σημαντικές . Ακόμα και αν απογοητευτούμε οικτρά είτε από πρόσωπα είτε από καταστάσεις το καλύτερο είναι να κοιτάξουμε κατάματα το πρόβλημα , να αναμετρηθούμε χωρίς φόβο μαζί του αλλά με πάθος . Όπως ακριβως έκανε και η Μαριλενα . Το αποτέλεσμα δικαιώνει όσους δεν το έβαλαν κάτω , γιατί καλύτερα να είσαι μαχητής παρά λιποτάκτης . Αν επιθυμείτε, λοιπόν να διαβάσετε ένα βιβλίο με θέμα τη δεύτερη ευκαιρία σε καρδιά πληγωμένη , χωρίς να είναι κάτι ιδιαίτερα πρωτότυπο, είναι μια πολύ καλή επιλογή που σίγουρα θα σας γεννήσει όμορφες σκέψεις και συναισθήματα. 

Βαθμολογία :8,5/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου