Κυριακή 28 Μαρτίου 2021

ΑΠΟΨΗ για το βιβλίο «Ο ΑΛΕΞΙΠΤΩΤΙΣΤΗΣ ΗΤΑΝ ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ», Θοδωρής Δευτος, εκδόσεις ΥΔΡΟΠΛΑΝΟ, με την ματιά της ΕΥΑΣ ΝΑΤΣΗ!

O Θοδωρής Δεύτος κατορθώνει κάθε φορά με την ασύγκριτη πένα του να κερδίζει τους αναγνώστες του.  Πρόσφατα  κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΥΔΡΟΠΛΑΝΟ το νέο του βιβλίο «Ο ΑΛΕΞΙΠΤΩΤΙΣΤΗΣ ΗΤΑΝ ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ». Ένα συναισθηματικά φορτισμένο βιβλίο στο οποίο οι λάτρεις του ιστορικού μυθιστορήματος θα ανακαλύψουν όχι μόνο τη δωρική και ταυτόχρονα δυναμική γραφή του, αλλά παράλληλα θα έρθουν αντιμέτωποι με συγκλονιστικές πτυχές ανθρώπινων ιστοριών που πυροδότησε ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος και ο απόηχός του. Εμπνευσμένος από αληθινά γεγονότα, ο συγγραφέας βουτάει την πένα του στο μελάνι απάνθρωπων εγκλημάτων που κόστισαν την ζωή πολλών αθώων ψυχών. Μέσα από την κραυγή των ηρώων του χαράζει στις λευκές σελίδες μελανές στιγμές της ιστορίας που γράφτηκαν με αίμα. Με το αίμα των χαρακτήρων του, που η ιδιά η ζωή και οι καταστάσεις τους ανάγκασαν, να υπερβούν τον εαυτό τους και τις αξίες τους για να αποδώσουν δικαιοσύνη.


Βασικοί ήρωες της ιστορίας μας, η κρητικοπούλα Ροδάνθη και ο Γερμανός Έρικ. Η γνωριμία τους γίνεται σε κομβική περίοδο, λίγο πριν ξεσπάσει ο Β΄ Παγκόσμιος πόλεμος. Η Ροδάνθη Μανουσογιαννάκη, μαζί με άλλους μαθητές από διάφορα σχολεία της Κρήτης επιλέγεται να εκπροσωπήσει την ομάδα που θα βοηθήσει τον Γερμανό αρχαιολόγο Καρλ Χόφμαν στις ανασκαφές στην Κνωσσό. Ανάμεσα στην ομάδα του αρχαιολόγου βρίσκεται ο Έρικ φον Κράιπε λάτρης της ελληνικής κουλτούρας και φοιτητής της ελληνικής φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου. Η γνωριμία των δυο νέων θα πυροδοτήσει έντονα αισθήματα με αποτέλεσμα να έρθουν πολύ κοντά. Οι ζωές τους θα συναντηθούν σε μια κρίσιμη στιγμή και οι εξελίξεις θα είναι τόσο ραγδαίες που κανείς τους δεν θα προλάβει να αντιδράσει. Μπορεί να αντέξει μια αγάπη ανάμεσα σε δύο φαινομενικά εχθρούς;

Μια σχέση που θα δοκιμαστεί και θα περάσει από σαράντα κύματα καθώς τα μέτωπα που χωρίζουν τους δυο νέους είναι πολλά. Η ζωή τους ταξιδεύει σε διάφορους σταθμούς της, όπως είναι τα Χανιά, η Αθήνα του λιμού το τραγικό χειμώνα του 41-42, στην Δρέσδη και τον τριπλό βομβαρδισμό που υπέστη από τις συμμαχικές δυνάμεις και πίσω στην Κρήτη, μέχρι τις μέρες μας, τις μέρες της οικονομικής κρίσης.  Ο Έρικ έχοντας βιώσει από κοντά τις θηριωδίες των Ναζί συμμετέχοντας και ο ίδιος στην ομάδα αλεξιπτωτιστών, αποφασίζει να ακούσει την καρδιά του. Απέναντι του όμως η ανοιχτή πληγή της πατρίδας και των δικών του ανθρώπων. Πόσο εύκολο είναι να κρατήσει τις ισορροπίες χιλιόμετρα μακριά από τους δικούς του, παλεύοντας να βρει τον δρόμο του και να ακολουθήσει την καρδιά του;

Ο κος. Δευτος επιστρατεύει την έμπειρη ματιά του και αποτυπώνει με τη στιβαρή του πένα μια πονεμένη για την ιστορία εποχή, με έντονες πολιτικοκοινωνικές αποχρώσεις. Μάλεμε Χανίων και οι Γερμανοί επιζητούν κατάληψη του νησιού με αλεξιπτωτιστές. Ένα κράμα μυθοπλασίας με ιστορικά γεγονότα.  Στο μεταξύ, ο αναγνώστης εντοπίζει σημαντικές λεπτομέρειες με τον φακό να εστιάζει στο αντιπολεμικό ιστορικό υπόβαθρο του βιβλίου. Το μυθιστόρημα κινείται με ευελιξία στις διαφορετικές χρονικές περιόδους που επεκτείνεται. Με μεθοδικότητα  οι πληροφορίες που ξεπηδούν μέσα από την αφήγηση των γεγονότων και τις πράξεις των χαρακτήρων, συναρπάζουν και συγκινούν βαθιά. Έντονες οι άγριες θηριωδίες του πολέμου που γνώρισε η ανθρωπότητα, παίρνουν σάρκα και οστά οδηγώντας τον αναγνώστη σε ένα καθηλωτικό, έντονα φορτισμένο και περιπετειώδες αναγνωστικό ταξίδι που χαράσσεται στη μνήμη.

Όχι μόνο οι κεντρικοί, αλλά και οι δευτερεύοντες χαρακτήρες αυτού του συγκλονιστικού μυθιστορήματος είναι σκιαγραφημένοι εξαιρετικά μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. Με ζηλευτή δεξιοτεχνία ο συγγραφέας δίνει έμφαση στις κρίσιμες αποφάσεις που αναγκάζονται να πάρουν για να επιβιώσουν αλλά και τις ανασφάλειες που τους καταδιώκουν. Ο πόλεμος έχει αφήσει πάνω τους τα σημάδια του και τίποτα δεν είναι πια το ίδιο. Μέσα από έντονες συναισθηματικές συγκρούσεις, ο αναγνώστης θα έρθουν στιγμές που θα νοιώθει την ανάγκη να διακόψει την ανάγνωση για να αντέξει τον πόνο της αγριότητας που φέρουν τα γεγονότα.

«Ο ΑΛΕΞΙΠΤΩΤΙΣΤΗΣ ΗΤΑΝ ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ» είναι μια αντιπολεμική κραυγή. Μια ωδή ενάντια στη φρίκη του πολέμου που σε συνδυασμό με το ύφος γραφής, προσφέρει ένα καθηλωτικό μυθιστόρημα που μιλάει τη γλώσσα της τιμής, της αξιοπρέπειας, της αγνής αγάπης, και της ελπίδας. Είναι ένα μυθιστόρημα που αφήνει ένα χάδι στην ψυχή με φόντο τη φρίκη του πολέμου.

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου