Τρίτη 15 Ιουνίου 2021

"Τα βιβλία είναι η όαση των λέξεων." Συνέντευξη με τον ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΛΩΜΗ για το ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΠΑΡΕΑΣ!


Με αφορμή τον τίτλο του μυθιστορήματός σας «Η Ευτυχία της Ψυχής», για εσάς ποιο είναι το ζητούμενο στη ζωή μας, πότε ένας άνθρωπος είναι ευτυχισμένος;

Ξυπνάει το πρωί και χαμογελώντας σιγοτραγουδά. Πάει στην εργασία του και δημιουργεί. Δέχεται το τρυφερό χάδι της μητέρας του. Ακούει τη συμβουλή του πατέρα του. Φροντίζει το παιδί του. Βοηθάει έναν άγνωστο. Μοιράζει το δώρο της φιλίας. Βρίσκει τον παράδεισο στο φιλί της αγαπημένης του. Κοιμάται γαλήνια. Αυτός είναι ένας ευτυχισμένος άνθρωπος. Σκοπός της ζωής μας είναι να  χαρίζουμε καθημερινά  όμορφα συναισθήματα στους συνανθρώπους μας.

Το να ορίζει κάποιος διαφορετικά την ευτυχία νομίζετε ότι αποτελεί πλάνη; 

Είναι δικαίωμα του καθενός να ορίζει την ευτυχία όπως ο ίδιος επιθυμεί.

Είναι η αγάπη η αρμογή του κόσμου;

Μείζων δε τούτων η Αγάπη γράφει ο Απόστολος Παύλος στο ωραιότερο ίσως κείμενο που υπάρχει. Πράγματι η Αγάπη συνδέει τους ανθρώπους. Η Αγάπη αποτελεί την ουσία της ζωής, το ποιητικότερο δημιούργημα,  το οξυγόνο της ανθρώπινης ύπαρξης.

Τι είναι αυτό που μπορεί να κρατήσει όρθιο τον άνθρωπο μέσα στις δυσκολίες;

Ο άνθρωπος καλείται καθημερινά να αντιμετωπίσει εξωγενείς παράγοντες που δυσχεραίνουν τη ζωή του. Μια όμορφη εικόνα αρκεί για να διώξει μακριά τα σύννεφα. Ένα χαμόγελο νικά το σκοτάδι. Μια αγκαλιά και ακόμα και τα άλυτα προβλήματα μικραίνουν μονομιάς.

Τα εμπόδια, οι δυσκολίες και οι απογοητεύσεις καραδοκούν σε κάθε βήμα και απειλούν τη συνοχή της οικογένειας που βρίσκεται στο επίκεντρο του βιβλίου σας «Η Ευτυχία της Ψυχής». Ποιο είναι το μυστικό για την υπέρβασή τους;

Νοιάζονται ο ένας για τον άλλον.  Στήριξη, ενότητα, ελπίδα, υπομονή και πείσμα. Στην ιστορία μας η Ευτυχία, η Αρετή και ο Παναγιώτης αντιπαραθέτουν στον πόλεμο την ειρήνη, στη φυλάκιση την ελευθερία, στη μοναξιά την αγάπη.

Ο ρόλος της τύχης είναι καθοριστικός στον αγώνα για την ευτυχία;

Η ίδια η λέξη ευτυχία σημαίνει καλή τύχη οπότε θα ήταν παράδοξο να υποστηρίξει κάποιος πως οι δύο έννοιες δεν είναι αλληλένδετες. Για άλλους η ζωή είναι ένας ηλιόλουστος περίπατος στον δρόμο της χαράς. Για άλλους είναι  γεμάτη νάρκες.  Ο ήλιος καθημερινά ανατέλλει νικώντας το σκοτάδι. Στο χέρι μας είναι ακόμα κι αν όλα γύρω μας μετατρέπουν τη ζωή μας σε ένα μελαγχολικό μαύρο πίνακα να προσθέσουμε μια φωτεινή γραμμή.

Γιατί επιλέξατε να θίξετε το θέμα έχοντας σε πρωταγωνιστικούς ρόλους δύο γυναίκες;

Η γυναίκα αποτελεί έμπνευση για κάθε συγγραφέα. Είναι η ομορφιά. Είναι η καλοσύνη. Είναι η στοργή. Είναι το δάκρυ και το χαμόγελο. Είναι ο έρωτας. Είναι η ζωή.

Το ταξίδι στα τρίσβαθα της ψυχής αυτών των δύο ξεχωριστών γυναικών είναι κάτι μοναδικό. Η Ευτυχία μέσα από τις αντιφάσεις της στο μεταίχμιο της ενηλικίωσης μας δείχνει τον γεμάτο χρώμα χώρο της μόδας, την ατέρμονη αναζήτηση του έρωτα και τα ματωμένα πάθη της καρδιάς της. Έρχεται αντιμέτωπη με φρικτές καταστάσεις. Θα επιβιώσει; Η Αρετή είναι ο ορισμός της Αγάπης και όμως με τη φυγή του Παναγιώτη η μοναξιά την κυκλώνει σαν τυφώνας. Θα σταθεί άγγελος  για όλη την οικογένεια. Θα αντέξει τον πικρό χωρισμό και την απουσία του συζύγου ή θα τη λυγίσουν οι καταστάσεις;

Τέλος, θα ήθελα να αναφερθώ στο σημαντικό ρόλο που έχει στο βιβλίο και ο άνδρας ο Παναγιώτης. Μας δείχνει πως υπάρχουν άνθρωποι που ακόμα και όταν γύρω τους πέφτουν βόμβες, εκείνοι με αυταπάρνηση συνεχίζουν να ασκούν το ιατρικό λειτούργημα.

Τι διαβάζετε αυτήν την εποχή;

Είμαι ένας άνθρωπος που λατρεύει την ανάγνωση μυθιστορημάτων. Τα βιβλία είναι η όαση των λέξεων. Ιστορικό, ρομαντικό, κοινωνικό, αστυνομικό, μυστηρίου, θρίλερ, μαγικό παραμύθι,  ποίηση...όλα κατέχουν μια θέση στη βιβλιοθήκη μου. Αυτή τη στιγμή διαβάζω το μυθιστόρημα του κ. Όμηρου Αβραμίδη με τίτλο: Με τα μάτια της ψυχής από τις εκδόσεις Ωκεανίδα το οποίο πραγματεύεται την ιστορία αγάπης μιας τυφλής κοπέλας και ενός κοινωνικά απομονωμένου άνδρα.

Γράφετε κάτι άλλο;

Τη δεδομένη χρονική περίοδο έχω δώσει προτεραιότητα στη διδασκαλία και δεν ασχολούμαι με τη συγγραφή επιστάμενα. Σαφέστατα υπάρχουν κάποιες ιδέες αλλά όχι κάτι συγκεκριμένο. Εύχομαι σύντομα η μούσα της έμπνευσης να με επισκεφτεί και να γράψω άλλο ένα μυθιστόρημα.

Σας ευχαριστώ θερμά που μου δώσατε το βήμα να μιλήσω για το βιβλίο μου.

Αλέξανδρος Λώμης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου