Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2022

ΑΠΟΨΗ για το βιβλίο «ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΚΡΑΤΑ ΜΕ», Απόλλον Σκαμπαβίας. εκδόσεις ΚΑΚΤΟΣ. Με την ματιά της ΕΥΑΣ ΜΑΡΑΚΗ!

   Απόλλων Σκαμπαβίας. Συγκρατήστε αυτό το όνομα, θα μας απασχολήσει πολύ εμάς τους βιβλιόφιλους από εδώ και στο εξής. Πρωτοεμφανιζόμενος και μάλιστα σαν αφετηρία έχει ένα δυνατό εκδοτικό «σπίτι». Ο  οίκος «Κάκτος» κάνει προσεγμένες επιλογές σε μυθιστορήματα και σαφέστατα το «Στο σκοτάδι κράτα με» απέδειξε πως είναι ένα άψογο βιβλίο που συγκινεί και καθηλώνει.

   Δυο πανομοιότυπα δίδυμα αδέρφια, ο Αλέξανδρος και ο Κωνσταντίνος μεγαλώνουν σε πλούσιο σπίτι, ωστόσο σ’ ένα αρκετά τοξικό περιβάλλον με δυο γονείς, όχι με την κλασική έννοια του όρου. Αδιάφορη απέναντι στα παιδιά της η μάνα, καταστροφικός ο δεσποτικός πατέρας. Ανάσα δίπλα τους, ο παππούς τους που ουσιαστικά αναπληρώνει το κενό των γονέων. Παράλληλα, ο Αλέξανδρος ένιωθε κάτι διαφορετικό μέσα του. Το βιβλίο του φημισμένου ψυχιάτρου πατέρα του, που αναφέρεται σε αυτόν θα τον ταράξει με τρομακτικές διαστάσεις. Ένας θάνατος φέρνει τον όλεθρο. Είναι στη φαντασία του Αλέξανδρου ή κάποιος τον καταδιώκει;

    Το βιβλίο ακροβατεί ανάμεσα στην αλήθεια και στην παράνοια , στην παρανομία και στο φόβο, στον έρωτα και στο θάνατο. Ξεκινά παρουσιάζοντας τους κεντρικούς ήρωες και από εκεί και μετά στήνει την πλοκή πάνω στις αντιθέσεις που σας ανέφερα. Η ιστορία εξελίσσεται ραγδαία και τα γεγονότα διαδέχονται το ένα το άλλο. Ανατροπές , εκπλήξεις δοσμένες με κοφτό, άμεσο λόγο χορεύουν στο μυαλό του αναγνώστη. Αυτός παλεύει με τις σκέψεις καθώς προσπαθεί να ανακαλύψει που βρίσκεται η αλήθεια, που ξεκινά το ψέμα και πότε τη σκυτάλη παίρνει η παράνοια. Ομολογώ πως ο Σκαμπαβίας παίζει ακατάπαυστα με το μυαλό του αναγνώστη μέχρι να γίνει η αποκάλυψη. Όταν όλα αποκαλύπτονται, χωρίς ασάφειες επεξηγούνται.

    Στα θετικά της πλοκής εκτός του ότι είναι σφιχτοδεμένη  είναι η πρωτοτυπία της , καθώς και ο άμεσος λόγος που την συνοδεύει σε συνδυασμό με την τελική αποκάλυψη που κρύβει εκπλήξεις. Μου άρεσε ,εξίσου ,η δομή με τα μικρά κεφάλαια καθώς και ο χωρισμός σε μέρη που βοήθησαν στην εξέλιξη της ιστορίας και στην κατανόηση από τον αναγνώστη. Παράλληλα, οι διάλογοι ήταν άμεσα συνυφασμένοι με την υπόθεση και τους χαρακτήρες των ηρώων. Επίσης, δεν γίνεται να μη σταθώ στη σκιαγράφηση των προσώπων, η οποία έγινε διεισδυτικά χωρίς ωστόσο να κουράζει. Συμπορεύεσαι με τους ήρωες σε δαιδαλώδη μονοπάτια, κατανοώντας τις πράξεις και τις σκέψεις και πολλές φορές δικαιολογώντας τους .

    Το βιβλίο για μένα ήταν πολυδιάστατο. Θα το χαρακτήριζα ψυχολογικό θρίλερ για γερά νεύρα -καθώς η αδρεναλίνη είναι στα ύψη - με κοινωνικές προεκτάσεις . Κάθε ήρωας σηκώνει το δικό του σταυρό, καθώς τον κυνηγά το παρελθόν με τις αμαρτίες των γονέων που τον σημάδεψαν. Ωστόσο, τα τραγικά πρόσωπα δεν θέλουν να μείνουν στο σκοτάδι ούτε στην παράνοια. Αποζητούν να βγούνε στο φως , στην αλήθεια και να μαζέψουν τα κομμάτια τους παρόλο που ο κακός τους δαίμονας θέλει να τους κρατήσει στο σκοτάδι.

    Μπράβο στο συγγραφέα για το εξαιρετικό πρώτο του πόνημα ,που δίνει υποσχέσεις για μια εξίσου δυναμική συνέχεια. Περιμένω το επόμενο βήμα με χαρά και αγωνία και όπως σας έγραψα. Ο Απόλλων Σκαμπαβίας θα μας απασχολήσει σίγουρα στο μέλλον.

Βαθμολογία :9+/10

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου