Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2022

"Θα ιδιωτικοποιούσα όλες τις Δημόσιες Υπηρεσίες, ώστε να καθιερωθούν αξιοκρατικά κριτήρια στην αντίληψη του Έλληνα για τη δημόσια ζωή." ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ με την ΝΑΝΣΥ ΚΑΛΦΟΥΔΗ – ΠΑΠΑΚΟΥ στην ΛΙΤΣΑ ΛΑΜΠΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ για το "ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΠΑΡΕΑΣ"!


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΝΑΝΣΥ  ΚΑΛΦΟΥΔΗ – ΠΑΠΑΚΟΥ

Βιογραφικό: Γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη. Από τα φοιτητικά χρόνια και μετά ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Μιλάει άπταιστα γαλλικά και αγγλικά.

Από πλευράς εκπαίδευσης, έχει αποφοιτήσει από ΓΑΛΛΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ, από την ΑΝΩΤΑΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ και έχει κάνει ΜΒΑ στην ΑΘΗΝΑ.

Έχει ταξιδέψει σχεδόν σε όλον τον κόσμο όντας Διευθύντρια Εφοδιασμού Υλικών & Υπηρεσιών στη Βιομηχανία επί εικοσαετία και συμμετέχοντας ενεργά σε Διεθνή και Ευρωπαϊκά συνέδρια και φόρα.

Είναι εκλεγμένο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ και προωθεί την εκπαίδευση και την πιστοποίηση επαγγελματιών του κλάδου.

Ασχολείται με την συγγραφή από παιδί, με χρονογραφήματα, διηγήματα και μελέτες σε θέματα όπως «Η ΞΥΛΟΓΛΥΠΤΙΚΗ ΤΗΣ ΣΚΥΡΟΥ», τα και μυθιστορήματα  «Ο ΠΟΤΑΜΟΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ», «ΜΙΑ ΖΕΣΤΗ ΖΕΣΤΗ ΜΕΡΑ, και «Η ΖΩΗ ΣΤΟΝ ΙΣΜΑΡΟ» από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ, «ΑΛΗΘΙΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΜΑΝΑΤΖΕΡΣ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ – ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ» από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ HUMANTEC, «Η ΚΥΡΙΑ ΑΡΤΕΜΗ ΡΙΖΑΡΗ» από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ BOOKGURU, «ΑΝΝΟΥΛΑ» υπό έκδοση τώρα.

Είναι παντρεμένη με τον κ. ΚΩΣΤΑ ΠΑΠΑΚΟ και έχουν δύο γιούς και τις όμορφες οικογένειές τους.

Οπισθόφυλλο: Η συγκλίνουσα και οι αποκλίνουσες πορείες δύο νέων της γενιάς του Πολυτεχνείου. Εκείνη, η Ζωή, φοιτήτρια του Οικονομικού, εκείνος ο Βασίλης, φοιτητής της Αρχαιολογίας.
Στη σκιά του Ίσμαρου όπου κάνουν τις τελευταίες καλοκαιρινές τους διακοπές, το πάθος του Βασίλη για τις αρχαιολογικές ανασκαφές έρχεται αντιμέτωπο με την αγάπη του για την Ζωή και τον οδηγεί σε απρόσμενες περιπέτειες. Εκείνη, πάλι, φαίνεται να ζει τη σχέση τους μέσα από την εμμονική της προσκόλληση στο πρότυπο της κλασικής ελληνικής οικογένειας της ακριτικής Θράκης.
Και όλα αυτά με τους δύο φοιτητές ν’ αγωνίζονται ανυποψίαστοι για ένα δήθεν καλύτερο αύριο -χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι με τις πράξεις τους υποδαυλίζουν το ίδιο τους το μέλλον- μέσα στο πλαίσιο των ζυμώσεων της ενδιαφέρουσας περιόδου της μεταπολίτευσης, που έθεσε τα θεμέλια όχι μόνο μιας νέας πολιτικής πραγματικότητας, αλλά και νέων τύπων, προτύπων και συμπεριφορών.

Κρητική του βιβλίου: C:\Users\Administrator\Desktop\Κριτική για το βιβλίο Η ΖΩΗ ΣΤΟΝ ΙΣΜΑΡΟ.pdf

Μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ  το νέο σας   βιβλίο με τίτλο " Η ζωή στον ¨΄Ισμαρο ". Τι σας οδήγησε στη συγγραφή του εν λόγω βιβλίου τη δεδομένη  χρονική στιγμή?

Η Ιστορία της Θράκης όπου διαδραματίζεται και η ιστορία του βιβλίου μου δεν είναι γνωστή στον πολύ κόσμο. Πρόκειται για μια περιοχή όπου κατοίκησαν και άνθισαν πολλοί πολιτισμοί, από τους προϊστορικούς χρόνους, τους Ομηρικούς, τους κλασικούς, τους ρωμαϊκούς, τους βυζαντινούς και μέχρι σήμερα. Χωρίς να αναφέρουμε την καταλυτική σημασία της περιοχής κατά τους χρόνους της Μικρασιατικής Καταστροφής και των δύο παγκόσμιων πολέμων,  στις μέρες μας, αναφαίνεται και πάλι, χωρίς όμως να αναδεικνύεται επαρκώς, η κρισιμότητα της υποστήριξης αυτού του όμορφου κομματιού της Πατρίδας μας. Αισθάνθηκα λοιπόν την ανάγκη να προσθέσω κι εγώ το δικό μου λιθαράκι στο απαραίτητο χτίσιμο αυτής της εικόνας.

Πώς προέκυψε η ιδέα του βιβλίου?

Γνωρίζω καλά την περιοχή, αφού εκεί είναι η ιδιαίτερη πατρίδα μου, επιθυμώ όμως να δώσω με γλαφυρό -κατά το δυνατό- τρόπο τα καλά και τα άσχημα της ελληνικής κοινωνίας όπως τη ζούμε όλοι μας σήμερα. Σύμφωνα με τη γνώμη γνωστού λογοτέχνη, το βιβλίο μου με τίτλο Η Ζωή στον Ίσμαρο "είναι ένα κυρίως  πολιτικό βιβλίο αφού στην ουσία και υπόκωφα σατιρίζεται μέσω αυτού η εποχή και η γενιά της Μεταπολίτευσης, η αληθινή και η φαινομενική ηθική ορισμένων, που παρουσιάζεται με ενάργεια -για όσους θέλουν να δουν- ποιοι άνθρωποι μας φτάσανε εδώ που είμαστε".  Αυτή κυρίως ήταν η ιδέα που με ώθησε σε αυτό το εγχείρημα.

Πώς προσεγγίσατε την ηρωίδα σας, τη Ζωή? Πώς μπήκατε στην ψυχολογία μιας γυναίκας εκείνης της εποχής?

Η Ζωή, είναι το κάνιστρο μέσα στο οποίο παρουσιάζονται τακτικά και ξεκάθαρα οι ιδέες και οι καταστάσεις που χαρακτήρισαν την ελπιδοφόρα αλλά και ακατάστατη περίοδο της μεταπολίτευσης στην Ελλάδα. Έζησε σε μία στιγμή στο χρόνο η οποία είχε όλα τα εχέγγυα για να μας εκτοξεύσει ανάμεσα στις πιο ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου, αλλά και να θέσει τις βάσεις για μια σταθερή και φερέγγυα πορεία της χώρας μας προς το μέλλον της. Η Ζωή πάλεψε και πέτυχε για τον εαυτό της αυτό που επιθυμούσε, δηλαδή την ανεξαρτησία της. Η άλλη ...ζωή όμως, η ζωή της μελλοντικής κοινωνίας μας, η ζωή της νεότερης γενιάς μας, μπορούμε να ισχυριστούμε ότι βασίζεται πλέον σε σταθερές αρχές και κανόνες;

Οι περισσότεροι από τους  ήρωες ,κουβαλάνε στην πλάτη ένα δράμα, είναι αυτό που λέμε "τυραννισμένες ψυχές". Συμπάσχεις  με κάποιον από αυτούς και για ποιόν λόγο?

Μέσα στον ιστορικό χώρο της Θράκης, κάτω από το βλοσυρό ίσκιο του όρους Ίσμαρος, αναπτύσονται διάφορα δράματα, όπως η αρχαιοκαπηλεία, η οικογενειακή υποστήριξη ή μη, οι πολιτικές σκοπιμότητες, οι χειριστικοί χαρακτήρες που συναντάμε στη ζωή μας, η σκληρή ζωή των αγροτών. Στο μέτρο του δυνατού συμπάσχω με όλους τους ήρωες του κάθε δράματος και επιθυμώ να δίνεται στο εξής η απαραίτητη προσοχή και στην αρνητική τους πλευρά, που τολμώ να παρουσιάσω σε ορισμένα σημεία του βιβλίου μου, ώστε η ζωή στη ακριτική Θράκη να μπεί στη τροχιά ανάπτυξης που της αξίζει.

Είναι εύκολο να μας εκθέσετε τα  συναισθήματα που νιώσατε  τελειώνοντας αυτό σας το έργο?

Τελειώνοντας το βιβλίο είχα τα ίδια συναισθήματα με αυτά που είχα όταν το άρχιζα, δεν άλλαξε τίποτα μέσα μου. Πάντα ήθελα και θέλω ακόμα ο μίτος της μακραίωνης ιστορίας μας να ξετυλίγεται ομαλά και προς τη κατεύθυνση της προόδου.

Την μοίρα μας την ορίζουμε ή την δημιουργούμε με τις πράξεις μας?

Πάντα πίστευα ότι τη μοίρα μας τη δημιουργούμε εμείς οι ίδιοι. Βέβαια, συμβαίνουν στη ζωή μας τυχαία αλλά σημαντικά γεγονότα που την επηρεάζουν, σημασία έχει ο τρόπος που θα αντιδράσουμε σε αυτά και ο δρόμος που θα επιλέξουμε να ακολουθήσουμε κατόπιν.

Αν σας όριζαν για λίγα λεφτά της ώρας  <<νομοθέτη>>, ποιο νόμο  θα θέτατε σε εφαρμογή?

Θα ιδιωτικοποιούσα όλες τις Δημόσιες Υπηρεσίες, ώστε να καθιερωθούν αξιοκρατικά κριτήρια στην αντίληψη του Έλληνα για τη δημόσια ζωή.

Η αισιοδοξία υπάρχει στο λεξιλόγιο σας?

Ναι, είμαι αισιόδοξο άτομο και δεν υπάρχει περίπτωση να αποφύγω αυτή μου την τάση μέσα στα γραπτά μου.

Τι σημαίνει συγγραφή για εσάς ? Λειτουργεί ψυχαναλυτικά?

Η συγγραφή απευθύνεται προς τους άλλους ανθρώπους, τους αναγνώστες μας, γι αυτό πρέπει να είναι ενδιαφέρουσα και γλαφυρή. Δεν απευθύνεται σε εμένα προσωπικά και σε καμμία περίπτωση δεν παίρνει τη θέση της ψυχανάλυσης.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σας , συγγραφικά η μή?

Έχω ποικίλα θέματα να αναπτύξω, όπως θα έχετε διαπιστώσει και στα προηγούμενα βιβλία μου "Ο ΠΟΤΑΜΟΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ", "ΜΙΑ ΖΕΣΤΗ ΖΕΣΤΗ ΜΕΡΑ", ΑΛΛΗΘΙΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΜΑΝΑΤΖΕΡΣ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ-Διεθνείς Αγορές", "Η ΚΥΡΙΑ ΑΡΤΕΜΗ ΡΙΖΑΡΗ". Μου αρέσουν όμως περισσότερο αυτά που αφορούν τη σύγχρονη εποχή μας, με τις δυνατότητε και τις εκπλήξεις που μας επιφυλάσσει για το μέλλον.

Σας ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη αυτή. ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ με ΥΓΕΙΑ.

Νάνσυ Καλφούδη-Παπάκου.

 

Για το Βιβλίο της Παρέας 

Λίτσα Λαμπρακοπούλου

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου