Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2022

"Το θέμα με τις καρδιές είναι ότι δεν σε ρωτάνε πριν επιλέξουν με ποιον θα γίνει το περιβόητο κλικ." ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ με την ΜΑΙΡΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΟΥ στην ΛΙΤΣΑ ΛΑΜΠΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ για το "ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΠΑΡΕΑΣ"!

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ  ΜΑΙΡΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΟΥ


Βιογραφικό: Η Μαίρη Ελευθεριάδου γεννήθηκε το 1995 στην Αθήνα. Είναι απόφοιτη του τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι καθηγήτρια γαλλικών και αρθρογραφεί στο site Sociall.gr. Στον ελεύθερο χρόνο της αγαπά να περνά όμορφες στιγμές με την οικογένεια και την παρέα της, να διαβάζει, να ταξιδεύει και να γράφει. Το Ένα βαλς κάτω από τ΄ αστέρια είναι το δεύτερο βιβλίο της. Από τις εκδόσεις Οσελότος κυκλοφορεί επίσης το βιβλίο της Το πιο μελωδικό ρεφρέν.

Οπισθόφυλλο: "Υπάρχουν και οι ξαφνικές μπόρες".
"Μα οι μπόρες της καρδιάς είναι χειρότερες"
Η Αμαλία με τον Λουκά γνωρίζονται ένα πρωινό στη Φιλοσοφική. Η έλξη μεταξύ τους είναι αμοιβαία, ώσπου διαπιστώνουν ότι διαφέρουν σαν τη μέρα με τη νύχτα. Ένα τηλεσκόπιο και ένας χορός κάτω από τ' αστέρια μπορούν να τα αλλάξουν όλα; Μια ιστορία για δυο αντίθετους (μήπως ίδιους;) χαρακτήρες που παλεύουν με τα δυνατά τους συναισθήματα, ενώ η μουσική κυριαρχεί στην καθημερινότητά τους.

Συστήστε μας με λίγα λόγια το βιβλίο σας. Πείτε μας πως σας ήρθε η έμπνευση για αυτή την ιστορία?

Το βιβλίο μου με τίτλο Ένα βαλς κάτω από τ'αστέρια είναι μια ιστορία για δύο νέους της εποχής μας που θα γνωριστούν τυχαία στους διαδρόμους της Φιλοσοφικής και θα τους ενώσει μια δυνατή έλξη. Καθώς όμως γνωρίζονται καλύτερα, διαπιστώνουν ότι διαφέρουν στα πάντα σχεδόν και μένει να δούμε αν θα γεφυρωθούν αυτά τα χάσματα. Η έμπνευση μου ήρθε γράφοντας το τέλος του πρώτου μου βιβλίου Το πιο μελωδικό ρεφρέν κάνοντας μια σύντομη αναφορά σε εκείνους ως κολλητοί φίλοι των κεντρικών ηρώων. Η ιστορία τους τελικά δεν χωρούσε σε μερικές γραμμές μα σε ένα ολόκληρο βιβλίο.

Είναι μυθοπλασία ή μια αληθινή ιστορία που ζήσατε η ίδια ή ακούσατε από δικού σας ανθρώπους?

Είναι μυθοπλασία αλλά σίγουρα έχω εμπνευστεί αρκετά πράγματα της πλοκής από δικούς μου ανθρώπους αλλά και από εμένα καθώς η καθημερινότητα δίνει την καλύτερη έμπνευση.

Τι ιδιαίτερο θα διαβάσουμε σ' αυτό το μυθιστόρημα? Αν ήσασταν ένας απλός αναγνώστης του , ποια θα θεωρούσατε ότι είναι τα δυνατά σημεία του?

Ένα από τα δυνατά σημεία του θεωρώ ότι είναι η αληθοφάνεια του. Το ότι είναι δυνατό στην ίδια την ζωή να ερωτευτούν δύο άνθρωποι που αρχικά θεωρούν ότι δεν έχουν κανένα κοινό μεταξύ τους: που ο ένας λειτουργεί με την καρδιά και το άλλο άτομο με το μυαλό. Αλλά και που βάζουν εμπόδια να αφεθούν στον έρωτα. Μέχρι στιγμής, οι αναγνώστες έχουν νιώσει αυτή την ταύτιση εντοπίζοντας στοιχεία του εαυτού τους και χαίρομαι πάρα πολύ για αυτό.

Πώς προέκυψε η συνεργασία για την έκδοση του βιβλίου σας με τις Εκδόσεις ΟΣΕΛΟΤΟΣ?

Ο Οσελότος είναι ένας εξαιρετικός εκδοτικός που δίνει τον χώρο στον συγγραφέα να εμπιστευτεί το δημιούργημα του, δίνοντας μορφή και σχήμα. Γνώρισα αυτόν τον εκδοτικό μέσω ενός ταλαντούχου δημιουργού που είχε επίσης ξεκινήσει την συνεργασία του, τον Κωνσταντίνο Καλέμη και μου είπε τα καλύτερα και έτσι ξεκίνησαν όλα.

Πόσο δύσκολο ή εύκολο είναι για έναν νέο συγγραφέα να πείσει έναν εκδοτικό να αναλάβει την έκδοση του βιβλίου του?

Για καλή μας τύχη υπάρχουν αρκετοί εκδοτικοί, πρόθυμοι να δώσουν ευκαιρίες σε νέους συγγραφείς όπως ο Οσελότος, επομένως σε αυτό το κομμάτι δεν δυσκολεύτηκα ιδιαίτερα. Η συμβουλή μου στους νέους δημιουργούς που μπορεί να απορριφθεί το έργο τους είναι να μην απογοητευτούν και να απευθυνθούν και σε άλλους εκδοτικούς.

Ποια σειρά θα θέλατε να υπογραμμίσει κάποιος που διάβασε το βιβλίο σας και γιατί?

Θα πω μια σειρά που έχουν ξεχωρίσει και άλλοι αναγνώστες: "Το θέμα με τις καρδιές είναι ότι δεν σε ρωτάνε πριν επιλέξουν με ποιον θα γίνει το περιβόητο κλικ."

Πως αποφασίσατε των τίτλο του βιβλίου, υπήρξε κάποιος άλλος που απορρίφθηκε?

Ο τίτλος ήρθε πολύ εύκολα στο μυαλό μου, έχοντας άμεση σχέση με το περιεχόμενο της ιστορίας οπότε δεν υπήρξε κάποιο δίλημμα. Ήθελα να είναι κάποιος τίτλος που εκφράζει μουσικότητα.

Αν είχε γεύση το μυθιστόρημα σας ,ποια θα ήταν αυτή?

Πολύ πρωτότυπη ερώτηση! Θα ήταν θεωρώ μια κούπα αχνιστού ζεστού καφέ. Και για τους λάτρεις των γλυκών, θα ήταν ένα αρωματικό cupcake.

Τι κάνει ένα βιβλίο καλό? Είναι η αποδοχή του κοινού, των κριτικών, ή η αντοχή του στον χρόνο?

Από την μικρή μου εμπειρία (καθώς το πρώτο μου βιβλίο έκλεισε ενάμισι χρόνο κυκλοφορίας) πιστεύω ότι η αγάπη του αναγνωστικού κοινού είναι ένας καθοριστικός παράγοντας όπως και οι όμορφες κριτικές γενικότερα. Αλλά η βασικότερη προϋπόθεση είναι να γίνει με αγάπη το βιβλίο. Τώρα η αντοχή στον χρόνο είναι κάτι που δείχνει ο χρόνος και το μέλλον.

Ας κλείσουμε την συνέντευξη με ένα μικρό απόσπασμα του βιβλίου σας.

Είναι συνέχεια της παραπάνω φράσης: "Και περιφρουρείς την καρδιά σου όσο περισσότερο μπορείς προκειμένου να μην πληγωθεί, να μην ερωτευτεί δυνατά, να μην παραβλέψει την λογική... Ώσπου βλέπεις εκείνο το άτομο που την κάνει άνω κάτω, που σε κάνει να ξεχνάς κάθε θεωρία που τηρούσες στα πλαίσια του να μην πληγωθείς."

 

Για το Βιβλίο της Παρέας

Λίτσα Λαμπρακοπούλου

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου