Δευτέρα 7 Μαρτίου 2022

ΚΡΙΤΙΚΗ για το βιβλίο «Η ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΣΕΙΡΗΝΑΣ», Λία Αραμπατζή, εκδόσεις Πηγή! Με την ματιά της ΕΥΑΣ ΜΑΡΑΚΗ!

    Εθιστικό και άκρως καταιγιστικό σε εξελίξεις και ανατροπές το πρώτο μυθιστόρημα της Λίας Αραμπατζή «H εκδίκηση της σειρήνας», αποτέλεσε ευχάριστη έκπληξη για μένα καθώς ήταν ορισμός του page turner. Με ένα σαγηνευτικό εξώφυλλο που σαν σειρήνα σε προκαλεί να το διαβάσεις έχουμε ένα βιβλίο γεμάτο δράση και έρωτα, που αυτά σε μεγάλες δόσεις σε ωθούν να το λατρέψεις. Στο εστιατόριο της Λυδίας Παυλίδου δολοφονείται ο υπουργός εξωτερικών της Ελλάδας με τρόπο ιδιαίτερο και απέναντι στον αστυνόμο του τμήματος ανθρωποκτονιών Φίλιππο Αντωνίου, η Λυδία θα κληθεί να δώσει τις πιο σημαντικές εξετάσεις της ζωής της. Θα καταφέρει να αναμετρηθεί με τον έρωτα; Θα βγει νικήτρια ή θα χάσει όλα όσα έκτισε με κόπο τόσα χρόνια; Θα πάρει εκδίκηση για τα φαντάσματα του παρελθόντος ή ο καχύποπτος Φίλιππος θα της κατατροπώσει τα σχέδια;

    Είναι ένα βιβλίο που καθηλώνει από την αρχή ως το τέλος με τα γεγονότα που τρέχουν. Η συγγραφέας χρησιμοποιεί πετυχημένα την τεχνική των flash back (μέσω ημερολογίου). Αυτό βοηθά ακόμα  περισσότερο στην εκτίναξη του ενδιαφέροντος του αναγνώστη καθώς και νέα στοιχεία παραθέτει και μεγαλώνει την αγωνία. Με έντονες δόσεις πάθους καθώς και χρόνιων κρυφών μυστικών  η Αραμπατζή ενορχηστρώνει μια πλοκή που θεματικά έχει ως κέντρο βάρους της την εκδίκηση και παράλληλα παρουσιάζει ένα βαρύ κοινωνικό πρόβλημα, αυτό της γυναικείας κακοποίησης. Χωρίς να θέλω να παραθέσω λεπτομέρειες θα σταθώ πως το μυθιστόρημα είναι σύγχρονο, επίκαιρο και κοινωνικό, το οποίο σε συνδυασμό με την χειμαρρώδη μυθοπλασία φωτίζει την γυναικεία ψυχοσύνθεση. Η γυναίκα όταν είναι θύμα επιστρατεύει πολλές φορές τις άμυνες της αυτοσυντήρησης της για να σωθεί. Αν όλα αυτά όμως έρθουν σε επαφή με την εκδίκηση τότε πυροδοτούνται ασταμάτητες εξελίξεις στις ζωές των εμπλεκόμενων προσώπων.

    Η Λυδία είναι μια σειρήνα γεμάτη ένοχα μυστικά που θέλει να εκδικηθεί. Το χρωστά στην ψυχή της αλλά και σε όσους πόνεσαν γύρω της. Δεν σταματά πουθενά. Ενώ είναι ένα λαβωμένο πλάσμα, ορθώνει ανάστημα απέναντι σε τιτάνες που μπορούν να την συντρίψουν. Δεν φοβάται, όμως, μόνο μπροστά στο εμπόδιο του έρωτα δειλιάζει. Εκείνος ο Φίλιππος, μπορεί να βάλει φραγή στα σχέδια της. Είναι έξυπνος και ακριβοδίκαιος, τιμητής του νόμου και των κανόνων. Δυο εντελώς αντίθετοι χαρακτήρες που υπηρετούν διαφορετικούς κώδικες. Την τιμή η μια, την δικαιοσύνη ο άλλος. Όμως, έχουν ένα κοινό. Πιστεύουν στη  ηθική έστω και από διαφορετικό πρίσμα. Η συγγραφέας τους σκιαγραφεί λεπτομερώς, εστιάζοντας σε όλα τους τα σημεία, και στα τρωτά αλλά και στα δυνατά τους. Θεωρώ πως αυτοί οι δυο χαρακτήρες, έχοντας ως συμπαραστάτες τους άλλους ήρωες σηκώνουν το βάρος της υπόθεσης με εξαιρετικό τρόπο και σε αυτό συνδράμει η εξαιρετική ηθογράφηση.

    Η γραφή είναι απλή και ρέει αβίαστα καθώς οι λέξεις είναι σωστά τοποθετημένες ώστε σε κινητοποιούν να παρακολουθείς την ιστορία με κομμένη την ανάσα. Με μεγάλη δηλαδή εικονοπλαστική δύναμη ο λόγος της Αραμπατζή, ο οποίος απαλλαγμένος από τσιτάτα και κλισέ δίνει ρυθμό στην αφήγηση. Έτσι, ένα καλογραμμένο μυθιστόρημα δράσης και έρωτα με σφιχτοδεμένη πλοκή διαβάζεται ασθματικά, δημιουργώντας στον αναγνώστη συναισθήματα. Γίνεται υπέρμαχος της αγάπης, ζυγίζει το δίκαιο και το άδικο και παλεύει μέσα του ανάμεσα στο συναίσθημα και τη λογική. Ανάμεσα στο ηθικό και το ανήθικο, στο μαύρο και το λευκό. Πάντα, βέβαια υπάρχει το γκρι να μας θυμίζει πως η αλήθεια μπορεί να είναι ένα νόμισμα με δυο όψεις, όσο οξύμωρο και σκληρό να φαντάζει σε κάποιους αυτό.

    Τελειώνοντας, θα ήθελα να σας πω, πως ναι μου άρεσε πολύ. Δεν εστίασα σε δυο αστοχίες στην κριτική μου, πρώτον γιατί σε σχέση με το τελικό αποτέλεσμα έκρινα πως είναι μικρές και δεύτερον, γιατί είναι το πρώτο μυθιστόρημα της Αραμπατζή. Σε νέους με ταλέντο οφείλουμε στην αρχή να είμαστε λίγο επιεικείς. Διαβάστε το, αξίζει! Η ιστορία του Φίλιππου και της Λυδίας, θα είναι αναγνωστικά η δικιά σας σειρήνα.

    Βαθμολογία :9,5/10

                           

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου