Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016

Νέα κυκλοφορία: "Το αίνιγμα του Αϊνστάιν ή μαύρες τρύπες στην μπανιέρα μου"




Το αίνιγμα του Αϊνστάιν
ή μαύρες τρύπες στην μπανιέρα μου


Τ.Β. Βισβεσουάρα

Μετάφραση: Δέσποινα Δαμιανίδου

Κυκλοφορεί την Δευτέρα 17 Οκτωβρίου
ISBN: 978-960-221-698-9, σελ. 424,
σχ. 24x17, α΄ έκδοση Οκτώβριος 2016,
τιμή 20,00€ (χωρίς ΦΠΑ)


Μαύρη τρύπα: η πιο απλή και καθαρή εκδήλωση
 της χωροχρονικής καμπυλότητας, 
ο αιθέριος ορίζοντας που διαχωρίζει την αιώνια σιωπή στο εσωτερικό του 
από τον κανονικό κόσμο στο εξωτερικό.


Βουτήξτε στη διανοητική απόλαυση και αναδυθείτε στις αφρώδεις ιδέες, καθώς παίρνετε νοερά το μπάνιο σας σ’ αυτή τη μαγική μπανιέρα!

Το βιβλίο αφηγείται την ιστορία της θεωρίας της βαρύτητας από τις απαρχές της ώς τις τελευταίες εξελίξεις στην αστροφυσική, ξεδιπλώνοντας τα βασικά στοιχεία της σχετικότητας, του χωροχρόνου, των μαύρων τρυπών και όλης της σύγχρονης φυσικής.

 «Οι φυσαλίδες στροβιλίζονταν γύρω μου προσφέροντάς μου μια πρωτόγνωρη αίσθηση χαλάρωσης . . . Ενώ απολάμβανα αυτό το μοναδικό αφρόλουτρο, τα βλέφαρά μου βάρυναν και γλίστρησα σ’ έναν υπέροχο, μακάριο ύπνο». Έτσι αρχίζει η συνεύρεση του Άλφι με μια εντυπωσιακή και αποκαλυπτική μπανιέρα αγορασμένη από έναν μυστηριώδη γείτονα ονόματι Αλ.


Η μαύρη τρύπα βρήκε καθολική αποδοχή μόνο μετά από μια μακριά, περίπλοκη διαδρομή στο χρόνο. Κάποτε, στα πρώτα βήματα της γενικής σχετικότητας, την αντιμετώπιζαν με αποστροφή. Ορισμένοι από τους πρωτοπόρους της γενικής σχετικότητας, μαζί κι ο ίδιος ο Αϊνστάιν, τη θεωρούσαν ανεπιθύμητο τέκνο του χωροχρόνου. Στην πραγματικότητα παρέμενε ένα αίνιγμα γι’ αυτούς. Δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι το ασχημόπαπο θα μεταμορφωνόταν μια μέρα σε πανέμορφο κύκνο.
 
Σήμερα, οι μαύρες τρύπες έχουν εδραιώσει την ύπαρξή τους στη σφαίρα της πραγματικότητας και η φυσική τους συνιστά ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα πεδία στοχασμού της σύγχρονης επιστήμης. Οι αστρονόμοι έχουν ανακαλύψει ότι είμαστε περικυκλωμένοι από μαύρες τρύπες, φαντάσματα άστρων που εξάντλησαν την ενέργεια τους, κατέρρευσαν και πέθαναν πριν από πολύ καιρό. Ακόμη, πολλοί γαλαξίες, συμπεριλαμβανομένου και του δικού μας, φιλοξενούν στο κέντρο τους τεράστιες μαύρες τρύπες, πολλές από τις οποίες είναι εκατομμύρια ή ακόμη και δισεκατομμύρια φορές βαρύτερες από τον Ήλιο.

Αυτή η παράξενη και πανέμορφη οντότητα έχει μια πολύ ιδιαίτερη χροιά, όπως δείχνει εδώ ο καθηγητής Τ.Β. Βισβεσουάρα, μέσα από συναρπαστικές συζητήσεις, διαγράμματα σκιτσαρισμένα σε χαρτοπετσέτες και μαθήματα υψηλής παιδαγωγικής και λογοτεχνικής δεξιοτεχνίας. Η ιστορία της μαύρης τρύπας είναι δίχως άλλο ένα περιπετειώδες ταξίδι στη φυσική, τη φιλοσοφία και την ιστορία –αλλά επίσης στη φαντασία και τη μυθοπλασία– και ο αφηγητής ανακατεύει αυτά τα συστατικά σ’ ένα ευφάνταστο, διαφωτιστικό έργο εκλαϊκευτικής επιστήμης.


«Θαυμάσια γραμμένο και φοβερά διασκεδαστικό . . . προσφέρει μια έγκυρη μα και σαφώς πρωτότυπη προσέγγιση στην εξήγηση των βασικών στοιχείων και των λεπτών αποχρώσεων της γενικής σχετικότητας του Αϊνστάιν και της αστροφυσικής των μαύρων τρυπών. Το συνιστώ θερμά, τόσο στον αρχάριο όσο και στον ειδικό.»
Roger Penrose  Συγγραφέας των Shadows of the Mind και The Road to Reality

«Το κυρίως πιάτο σ’ αυτό το γεύμα είναι μια σαφής και προσεγμένη παρουσίαση της επιστήμης πίσω από τις μαύρες τρύπες, από έναν διακεκριμένο επιστήμονα που άρχισε να συμβάλλει στη μελέτη τους πριν καν αποκτήσουν όνομα. Κι ακόμη, η επιστήμη αυτή προσφέρεται γαρνιρισμένη με φιλοσοφία, ιστορία, λογοτεχνία, γαστρονομία και φαντασία, από μια ζωηρή προσωπικότητα που χρησιμοποιεί αρκετούς εναλλακτικούς εαυτούς για να δείξει τους διάφορους τρόπους με τους οποίους σκέφτεται το θέμα του. Ανάμεσα στα σκίτσα και τα σχεδιαγράμματα, λίγες γραμμές προαιρετικών μαθηματικών για όσους προτιμούν αυτή την προσέγγιση.»
Charles W. Misner  Ένας από τους συγγραφείς του Gravitation

«Η ασυνήθιστη παρουσίαση και το ευφάνταστο στιλ . . . δεν θα πρέπει να επισκιάσουν το γεγονός ότι πρόκειται για ένα σοβαρό βιβλίο, που θέλει να κάνει κατανοητές τις θεμελιώδεις έννοιες . . . σ’ ένα αναγνωστικό κοινό χωρίς περγαμηνές στα ανώτερα μαθηματικά.»
Anthony J. Leggett  Βραβείο Νόμπελ Φυσικής, 2003



Ο καθηγητής Τ.Β. Βισβεσουάρα, ειδικευμένος στη γενική θεωρία της σχετικότητας, ασχολήθηκε διεξοδικά με τη θεωρία των μαύρων τρυπών, συνεισφέροντας στο συναρπαστικό αυτό ερευνητικό πεδίο ήδη από τη σύστασή του.

Αφού έλαβε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο του Μέρυλαντ και δίδαξε στα πανεπιστήμια της Νέας Υόρκης, της Βοστόνης και του Πίτσμπουργκ, επέστρεψε στη γενέτειρα του, το Μπανγκαλόρ, στην Ινδία, όπου εργάζεται ως καθηγητής στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Ραμάν και στο Ινδικό Ινστιτούτο Αστροφυσικής. Πέρα από τη συγγραφή πολλών τεχνικών εργασιών και την επιμέλεια βιβλίων γύρω από τη σχετικότητα, την αστροφυσική και την κοσμολογία, έχει γράψει εκλαϊκευτικά άρθρα για διάφορα επιστημονικά θέματα κι έχει φτιάξει δύο επιστημονικές ταινίες μικρού μήκους. Διακρίθηκε ακόμη στην εικονογράφηση των εκλαϊκευτικών του παρουσιάσεων με σκίτσα – μερικά από τα οποία κοσμούν τις σελίδες αυτού του βιβλίου. Τέλος, ως ιδρυτής και διευθυντής του Πλανηταρίου Τζαβαχαρλάλ Νεχρού στη Μπανγκαλόρ, έχει γράψει και σκηνοθετήσει αρκετά προγράμματα που αποδείχτηκαν ιδιαίτερα δημοφιλή, χάρη στον απλό και ελκυστικό τρόπο με τον οποίο παρουσιάζουν δύσκολες επιστημονικές έννοιες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου