Το πιο γευστικό καλωσόρισμα στην Κάλυμνο, βρίσκεται στο Μασούρι και ακούει στο όνομα "PREGO RISTORANTE"!
Η διακόσμηση του εστιατορίου υποδειγματική: κομψή και φρέσκια, με την αφαιρετική διάθεση που αρμόζει σε ένα υψηλόφρον εστιατόριο. Το προσωπικό ευγενές, με διάθεση να εξηγήσει και να βοηθήσει Έλληνες και ξένους πελάτες. Ο αέρας νησιώτικος και άκρως κοσμοπολίτικος.
Το "PREGO RISTORANTE" συγκεντρώνει ψαγμένους ξένους επισκέπτες, αλλά και ντόπιους, γνώστες και φαν της δημιουργικής μαγειρικής του σεφ. Ο Παντελής Βούρος με την ομάδα του, παθιασμένος με την κουζίνα και τις γεύσεις, κενταει με πολύχρωμες άριστες πρώτες ύλες έργα τέχνης επάνω σε πιάτα. Συνδυάζοντας μπαχαρικά με μυρωδικά, εξελίσσει πατώντας σε γερές μνήμες την μεσογειακή γαστρονομία. Μέσα από την δική του ολόφρεσκη ματιά με ψαγμενες τεχνικές, οι δημιουργίες μετουσιώνονται σε γεύσεις φινετσάτες, με διακριτό όμως τον στιβαρό χαρακτήρα τους.
Μαγεμένοι από την όλη ατμόσφαιρα που εκπέμπει ο χώρος, η ευωδιά των ορεκτικών μας τρυπα την μύτη. Φέτα τυλιχτή σε φύλλο. Δοκιμάζω και αισθάνομαι το χειροποίητο φύλλο να σπάει σε απολαυστικά θρύμματα, με γέμιση από σπιρτόζικη φέτα αρωματισμένη με θυμαρίσιο μέλι.
Σταδιακά το τραπέζι γεμίζει και οι μυρωδιές παίζουν παιχνίδια με την όσφρηση, με τα ορεκτικά να παρελάσουν μπροστά μας. Γαρίδες κατάΐφι με φάβα αρωματισμένη με ginger, chilli & lime, ρολά Σολωμού γεμιστά με κρέμα τυρί & dressing εσπεριδοειδών και φυσικά Χταπόδι Σχάρας με ταραμά από φούσκα & ταραμά με μελάνι σουπιάς.
«Να δοκιμάσετε Γαρίδες σωτέ με φινόκιο και ούζο", προτείνει η κοπέλα που είναι στην παρέα και είναι ντόπια τακτική πελάτισσα. «Σαν να έχουν ψεκάσει τον αέρα με ούζο και οι γαρίδες έχουν περάσει μέσα από το σύννεφο αυτό και έχουν μεθύσει». Όνειρο! Όπως ονειρεμένη είναι και η σαλάτα Pastore με ολόφρεσκα λαχανικά και ψητό μανούρι με μαρμελάδα ντομάτας και σουσάμι.
Η παρέα των έξι Νορβηγών που κάθεται δίπλα μας μένει συνεχώς με το στόμα ανοιχτό. Τους παρατήρω κάθε που πλησιάζει η κοπέλα το τραπέζι τους φέρνοντας ένα νέο πιάτο. Λαχταρώντας να δοκιμάσουν τα πάντα καθώς άργησαν να ανακαλύψουν το νούμερο ένα εστιατόριο του νησιού, και αύριο φεύγουν, χαμογελούν σαν βλέπουν την Πίτσα Tartufo από ζυμάρι ωρίμανσης και προζύμι ολικής με πάστα άγριων μανιταριών, αλλά και τα φρέσκα χειροποίητα ζυμαρικά. Αντιλήφθηκα την απόλαυση τους από την πρώτη μπουκιά στο φρέσκο χειροποίητο Τορτελόνι Φούρνου γεμιστό με άγρια μανιτάρια & πάστα τρούφας σε ροζέ σάλτσα με μπέικον και μοτσαρέλα στο φούρνο.
Η ιδιοκτήτρια Θέμις Βούρου, μας παρότρυνε να εμπιστευτούμε τον σεφ και να
αναφέρουμε μόνο τυχόν αλλεργίες σε κάποιο υλικό, καθώς ο σεφ Παντέλης Βούρος συμπυκνώνει το μαγειρικό του όραμα με τα πιάτα να αλλάζουν συχνά ανάλογα με τα υλικά και τις εποχές, αλλά και τις μαγειρικές του εμπνεύσεις.
Φυσικά απολαύσαμε Ψαρονέφρι σωτέ με σάλτσα ψητού terra με άρωμα ξύλο από πεύκο, κραμπλ παντζαριου και βότσαλα πατάτας, χοιρινόβεργα στα κάρβουνα αλλά και Ρυζότο φρέσκων και άγριων μανιταριών.
Η ενημερωμένη λίστα κρασιών από τον ελληνικό και διεθνή αμπελώνα θα δώσει την τέλεια επιλογή για να συνοδεύσετε το δείπνο σας, ενώ δεν λείπουν και οι προτάσεις από signature cocktails.
Οι εκπλήξεις ακολουθούν η μία την άλλη με τα επιδόρπια που έρχονται στο τραπέζι μας, τη δροσερή πανακότα με σάλτσα από φραγκόσυκο, την αμαρτολη σοκολατόπιτα με παγωτό βανίλια - σοκολάτα και το παιχνιδιάρικο λεμοντσελο . Τα γλυκά που απολαύσαμε επιμελείται ο πασίγνωστος ζαχαροπλαστης του νησιού ο οποίος έχει παραδώσει τα ηνία στα παιδιά του, ο Μιχάλης Βούρος που τον δικαιώνει το ρητό "Ζαχαροπλαστης είναι ο μπαμπάς σου;" Αν και 7 τα παιδιά της οικογένειας, ο ένας είναι πιο γλυκός από τον άλλον!