Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2019

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΡΗ ΕΥΡΙΠΙΔΟΥ για το "ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΠΑΡΕΑΣ" στην ΛΙΤΣΑ ΛΑΜΠΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ  ΜΕ  ΤΗΝ ΑΝΤΡΗ ΕΥΡΙΠΙΔΟΥ
 Βιογραφικό:
Η Άντρη Ευριπίδου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λεμεσό της Κύπρου. Σπούδασε στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο Πανεπιστήμιο του Σάρεϊ, απ’ όπου απέκτησε πτυχίο στη Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων και μεταπτυχιακό στην Επικοινωνία και Διεθνές Μάρκετινγκ. Η αγάπη της για τα ταξίδια σε συνδυασμό με τη φαντασία της την οδήγησαν στη συγγραφή του πρώτου της μυθιστορήματος. Αρθρογραφεί στο προσωπικό της blog, wordsfulloffeeling.com. Το πρώτο της μυθιστόρημα «Συνάντηση με τη μοίρα» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πνοή.



Οπισθόφυλλο:

Η Άννα Πέιτον έχει ιδιαίτερη αγάπη στον ξάδελφό της, τον Τζον. Μοναχοπαίδια και οι δύο, αναπτύσσουν μια πολύ θερμή σχέση. Όταν εκείνος τρακάρει με το αυτοκίνητό του και βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση στην εντατική, η Άννα χάνει τη γη κάτω από τα πόδια της. Οι γιατροί του δίνουν μηδαμινές ελπίδες να τα καταφέρει. Μέσα στην απελπισία της επισκέπτεται ένα εκκλησάκι εκλιπαρώντας τον Θεό για ένα θαύμα. Προκειμένου να σωθεί ο αγαπημένος της ξάδελφος, κάνει τάμα να ζήσει χωρίς έρωτα, δίχως να φαντάζεται τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτό για κείνη.



Πριν λίγους μήνες κυκλοφόρησε το πρώτο σας μυθιστόρημα «Συνάντηση με την μοίρα». Πείτε μας δυο λόγια για το βιβλίο σας και ποιο συγκεκριμένα τι ήταν αυτό που σας οδήγησε στη συγγραφή του συγκεκριμένου;

Η ηρωίδα μου, η Άννα Πέιτον έχει ιδιαίτερη αγάπη στον ξάδελφο της Τζον, με τον οποίο μεγάλωσαν σαν αδέλφια. Η αγάπη της Άννας για τον Τζον είναι τόσο δυνατή που όταν αυτός βρεθεί σε κρίσιμη κατάσταση στην εντατική, κάνει τάμα να ζήσει χωρίς έρωτα, ώστε εκείνος να σωθεί. Μετά το τάμα εξιστορείται η μετέπειτα πορεία της ζωής της Άννας, μίας νεαρής κοπέλας της διπλανής πόρτας. Το βιβλίο έχει ως πρωταρχικό θέμα τον έρωτα και το πεπρωμένο αλλά μέσα από τα γεγονότα που εξελίσσονται θίγονται διάφορα κοινωνικά θέματα όπως ο κοινωνικός αποκλεισμός και η θρησκεία. Είναι ένα βιβλίο ρεαλιστικό με ελάχιστα στοιχεία του μεταφυσικού αλλά και με πολλές δόσεις χιούμορ.
Ήμουν βιβλιοφάγος από μικρούλα και έγραφα ερασιτεχνικά ποίηση από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Μία περίοδο της ζωής μου διάβαζα αρκετά επιστημονικά βιβλία με θεματολογία το μεταφυσικό και την θρησκεία. Η περιέργεια μου σε συνδυασμό με την άπλετη φαντασία μου με ώθησε να μεταφέρω τους προβληματισμούς μου σε αυτό το βιβλίο. 

Γιατί επιλέξατε το Λονδίνο ως τον χώρο που διαδραματίζεται η ιστορία σας;

Διάλεξα το Λονδίνο, διότι είναι μία πανέμορφη πόλη, γραφική και πολύπλευρη. Περιγράφοντας την στο χαρτί μπορείς να δημιουργήσεις πανέμορφες εικόνες στον αναγνώστη. Έζησα στην Αγγλία για τέσσερα χρόνια λόγω των σπουδών μου και ήθελα να μεταφέρω αυτές τις εικόνες. 
                                               
Συνήθως οι συγγραφείς στο πρώτο τους έργο βάζουν πολλά αυτοβιογραφικά στοιχεία. Στο  βιβλίο σας υπάρχουν δικά σας βιώματα;

Όχι δεν υπάρχουν προσωπικά βιώματα, η ιστορία είναι καθαρά φανταστική.  Σίγουρα όμως έχω επισκεφτεί τα μέρη που αναφέρω στο βιβλίο, όπως το Λονδίνο, την πόλη Γκίλφορντ και το Μπράιτον.



Πώς υποδέχτηκαν οι αναγνώστες το πρώτο σας μυθιστόρημα; Ποιες οι εντυπώσεις σας από την πρώτη παρουσίαση του βιβλίου σας;



Οι αναγνώστες υποδέχτηκαν το πρώτο μου βιβλίο ιδιαίτερα θερμά και τα σχόλια που έλαβα ήταν μέχρι τώρα πολύ θετικά. Βρήκαν την ιστορία πρωτότυπη, διασκεδαστική και διδακτική. Η πρώτη παρουσίαση του βιβλίου μου έγινε στη γενέτειρα πόλη μου την Λεμεσό και ήταν μία από τις πιο συγκινητικές στιγμές της ζωής μου. Ο κόσμος με τίμησε και τους ευχαριστώ θερμά.

Το «Συνάντηση με την Μοίρα» αποτελεί και την αρχή της συνεργασίας σας με τις εκδόσεις Πνοή. Τι σημαίνει για εσάς αυτή η συνεργασία;

Με τις εκδόσεις Πνοή έχουμε μία πολύ καλή συνεργασία μέχρι τώρα και τους ευχαριστώ θερμά που μου έδωσαν την ευκαιρία να μπω στο χώρο της συγγραφής. Είναι ένας εκδοτικός οίκος που έχει βάλει στόχο να πετύχει στην αγορά και εκτιμά τους συγγραφείς του.

Πόσο δύσκολο είναι για ένα συγγραφέα από την Κύπρο να εκδώσει στην Ελλάδα;

Στις μέρες μας δεν είναι δύσκολο να εκδώσεις βιβλίο γενικώς πιστεύω. Χάρη στο διαδίκτυο η επικοινωνία είναι πολύ εύκολη από Κύπρο προς Ελλάδα. Αυτό που χρειάζεται είναι το ταλέντο στη συγγραφή.



Πιστεύετε ότι πρέπει ο κάθε ένας από εμάς να αφιερώνει τη ζωή του σε ένα καλό σκοπό;



Μια ζωή χωρίς στόχους και όνειρα είναι βαρετή πιστεύω. Ο καθένας μπορεί να αφιερώσει τη ζωή του όπου αισθάνεται και όπου μπορεί, γιατί οι συγκυρίες της ζωής του καθενός από εμάς είναι διαφορετικές. Με το βιβλίο μου ήθελα να ευαισθητοποιήσω τον κόσμο ώστε να είναι πιο δεκτικός με την διαφορετικότητα, να μάθει να αγαπά τον συνάνθρωπό του και να τον βοηθάει αν μπορεί. Για να δημιουργήσουμε έναν όμορφο κόσμο θα πρέπει πρώτα να γίνουμε και εμείς καλύτεροι άνθρωποι, λιγότερο εγωιστές.  


Υπάρχει μοίρα-πεπρωμένο ή εμείς τα καθορίζουμε με την συμπεριφορά και την πίστη μας απέναντι στη ζωή.



Δεν πιστεύω στο πεπρωμένο γιατί δεν θα ήμασταν αυτόβουλα πλάσματα αν αυτό ίσχυε. Πιστεύω στη δύναμη του μυαλού μας. Οτιδήποτε θελήσει ο άνθρωπος μπορεί να το καταφέρει. Σίγουρα κάποια γεγονότα που μας συμβαίνουν στη ζωή δεν μπορούμε να τα ελέγξουμε, αλλά το πώς θα τα χειριστούμε καθορίζει το αποτέλεσμα.  

Ποιοι είναι οι συγγραφείς που σας επηρέασαν και διαμόρφωσαν τη σκέψη σας απέναντι στη γραφή.

Δεν μπορώ να πω ότι κάποιος συγκεκριμένος συγγραφέας με επηρέασε. Το πρώτο λογοτεχνικό βιβλίο που διάβασα ποτέ στη ζωή μου ήταν η πρώτη έκδοση του «Xάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος» από την Αγγλίδα συγγραφέα Τζ. Κ Ρόουλινγκ, το 1998. Από τότε έγινα φανατική βιβλιοφάγος και διάβαζα βιβλία κυρίως μυθοπλασίας από διάφορους συγγραφείς.   

Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας. Θα κάνετε άλλες παρουσιάσεις; Γράφετε κάτι άλλο αυτή τη στιγμή; 

Σκοπεύω να κάνω παρουσίαση στην Αθήνα στις 17 Απριλιου στο GALLERY CLUB LIVE MUSIC . Όσοι μπορέσετε να παρευρεθείτε θα χαρώ να σας δω. Δεν γράφω κάτι άλλο αυτή τη στιγμή. Ακόμη απολαμβάνω τη διαδρομή του πρώτου μου βιβλίου «Συνάντηση με τη Μοίρα».  

Για το Βιβλίο της παρέας
Λίτσα Λαμπρακοπούλου
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου