Παρασκευή 16 Αυγούστου 2019

ΑΠΟΨΗ για το βιβλίο "ΤΟ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΣΤΗ ΛΙΘΙΑ", ΕΛΕΝΗ ΒΕΖΥΡΟΓΛΟΥ, εκδόσεις ΕΞΗ, με την ματιά της ΕΥΑΣ ΜΑΡΑΚΗ!



Τίτλος άμεσος και ιντριγκαδόρικος, εξώφυλλο καλαίσθητο και σαγηνευτικό και περίληψη που σε προ-σ-καλεί να το διαβάσεις είναι τα στοιχεία που με ώθησαν να ξεκινήσω το αναγνωστικό μου ταξίδι με το "Το αρχοντικό στη Λιθιά".

Από τις πρώτες σελίδες του η αγωνία σε συντροφεύει. Σε μια μικρή επαρχιακή πόλη γίνονται κάποιοι φόνοι ανεξήγητοι και η αστυνομία προσπαθεί να ανακαλύψει τους ενόχους. Παράλληλα, η Αγγελική μαθαίνει από τη μητέρα της πως αυτή και η αδερφή της Δάφνη έχουν έναν ακόμη αδερφο που ζει στη Λιθιά. Με πρόφαση τη δουλειά ,θα βρεθεί εκεί για να ανακαλύψει τον αδερφό της και να μάθει τι κρύβει το οικογενειακό της παρελθόν. Η νέα ζωή θα της φερει στο διάβα της τον έρωτα. Έναν έρωτα παράφορο και σαρωτικό. Όμως, παράλληλα οι φόνοι πληθαίνουν και όλες οι αποκαλύψεις σφίγγουν το κλοιό των ενόχων και όσων κρύβουν. Μυστικά αδιανόητα έρχονται στο φως και η αλήθεια θα πρέπει να λυτρώσει όσους πονάνε. Θα το κάνει, τελικά; 
Έχουμε να κάνουμε με ένα μυθιστόρημα ποτισμένο έντονα με το άρωμα της αγωνίας και του μεταφυσικού και με κεντρικό πρωταγωνιστή τον ζωοδόχο έρωτα που ξυπνά όλες σου τις αισθήσεις και κινητοποιεί τα όνειρα και τις προσδοκίες σου. Η πλοκή ειναι καθηλωτική και σε συνεπαίρνει. Αν και το βιβλίο είναι ογκώδες δε σε κουράζει και διαβάζεται με μια ανάσα. Οι ανατροπές ειναι συνεχόμενες και η ένταση σε συντροφεύει σε όλο το αναγνωστικό ταξίδι. Ομολογώ πως μου άρεσε εξίσου και το αισθηματικό κομμάτι της ιστορίας οσο και αυτο που αφορούσε στο μεταφυσικό κομμάτι. 
Οι ήρωες ήταν ηθογραφημένοι ενδελεχώς και κάποιους τους "ένιωσα" φίλους . Πολυπρόσωπο και πολυεπίπεδο το μυθιστόρημα αυτό δίχως όμως να σε κουράζει. Το βιβλίο θίγει κάποια θέματα ευαίσθητα οπως την ορφάνια και την ερωτική απογοήτευση και εγκατάλειψη με τρόπο άμεσο ,χωρις εκβίαση του συναισθήματος,βάζοντας τους ήρωες να δρουν ρεαλιστικά και τόσο μα τόσο άνθρωπινα, όπως θα αντιδρούσαμε άλλωστε και εμείς οι ίδιοι. 
Η γραφή της Βεζύρογλου ειναι σε γ' πρόσωπο και είναι απλή και στρωτή. Παράλληλα οι διαλογοί της εχουν μια δυναμική και αμεσότητα που δίνουν στο κείμενο ζωντάνια και παραστατικότητα ειδικότερα στο κομμάτι του μεταφυσικού όπου οι περιγραφές ηταν ολοζώντανες και ταραζαν το ειναι σου. Ο φόβος και η αγωνία χερι χερι ανέβαζαν τους χτύπους της καρδιάς σου. 
Σας το προτείνω. Είναι μια πρωτότυπη θεματικά επιλογή για το μεταφυσικό του στοιχείο και σίγουρη επιλογή για όσους αγαπάνε το αισθηματικό μυθιστόρημα. 
Βαθμολογία:8.5/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου