Δευτέρα 19 Αυγούστου 2019

ΑΠΟΨΗ για το βιβλίο "ΕΞΗΝΤΑ ΒΗΜΑΤΑ", ΝΙΚΟΛ-ΑΝΝΑ ΜΑΝΙΑΤΗ, εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ, με την ματιά της ΕΥΑΣ ΜΑΡΑΚΗ!





Η κ.Μανιάτη, η πολυγραφότατη και αγαπημένη του αναγνωστικού κοινού συγγραφέας επέστρεψε στα λογοτεχνικά δρώμενα παραδίδοντας μας έναν ήρωα που είχαμε γνωρίσει παλιότερα τον Αντώνη Γαβριελάτο. Ο Αντώνης του βιβλίου "Πίσω από τον καθρέφτη" γύρισε κι παρακολουθούμε τη ζωή του από το σημείο που τον αφήσαμε. 


Θέλει να εκδικηθεί για όσα δεινά περασε. Κλείστηκε σε ψυχιατρείο. Ποδοπατήθηκε η προσωπικότητά του. Έχασε φιλους και την επαγγελματική του καταξίωση. Όλα αυτά εξαιτίας της Μαριλένας Νόβα. Τώρα εξήντα βήματα τον χωρίζουν από το στόχο του. Άραγε θα επιτευχθεί; Θα δικαιωθεί; Θα βρει τον χαμένο εαυτό του; 

Λοιπόν, όλοι σας ξέρετε πως η κ.Μανιάτη δε χρειάζεται συστάσεις. Είναι αγαπημένη συγγραφέας και παντα παραδίδει στον αναγνώστη μυθιστορήματα προσεγμένα με ιστορίες βαθιά ανθρώπινες που μιλάνε στην καρδιά του. Συγκινούν και διδάσκουν και σε συνδυασμό με την στρωτή και έντονα παραστατική γραφή το αποτέλεσμα είναι άρτιο. Σε αυτό το μυθιστόρημα όμως ένιωσα πως κάτι έλειπε. 

Αν και η ιστορία ειναι καλογραμμένη και η υπόθεση κυλά σα νερό , κάτι δε με έπεισε . Αισθάνθηκα πως η ψυχογράφηση του Αντώνη σε κάποια σημεία δεν ήταν όσο διεισδυτική θα ήθελα για να κατανοήσω τις πράξεις και το χαρακτήρα του. Σίγουρα το κεντρικό θέμα της εκδίκησης είναι δύσκολο και χρειάζεται λεπτό χειρισμό για να μη χαθούν τα όρια και καταφύγουμε σε υπερβολές . Η κα.Μανιάτη ξερει καλά να κρατά ισορροπίες. Όμως ο Αντώνης αν και εδω ηταν θύμα το οποίο ήθελε επιτακτικά δικαίωση σε εμένα δεν ήταν συμπαθής. Ίσως γιατί στο "Πίσω από τον καθρέφτη" ήταν θύτης και μου είχε εμπνεύσει ιδιαίτερα αρνητικά συναισθήματα. Όσο πονεμένος και να ήταν εδώ και καταρρακωμένος, δεν ξέχασα πως όλα ηταν αποτέλεσμα της αλαζονείας του και του εγωισμού του. Τιμωρήθηκε σκληρά για όσους πόνεσε και πίκρανε και έπρεπε καποια στιγμή να πληρώσει για να δικαιωθούν τα θύματα του. 

Δύσκολο το θεμα που καταπιάστηκε η κα.Μανιάτη. Κρίνω πως ήθελε εμβάθυνση και μεγαλύτερη διείσδυση στους χαρακτήρες και στις ενέργειές τους για να σε πείσουν και να σε καθηλώσουν. Το μυθιστόρημα "Εξήντα βήματα" διαβάζεται ασθματικά. Ο λόγος είναι άμεσος και στρωτός και η πλοκή γεμάτη ανατροπές και γεγονότα. Αν και δεν με συνεπήρε όπως με εχει καλομάθει η συγγραφέας παρόλα αυτά είναι μια όμορφη επιλογή για αναγνωστικό ταξίδι. 

Βαθμολογία:8/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου