Σάββατο 3 Αυγούστου 2019

"Θα σταματούσα να γράφω, αν σταματούσε η έμπνευσή μου." ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ με τον ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗ στην ΛΙΤΣΑ ΛΑΜΠΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ για το "ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΠΑΡΕΑΣ"!

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ   ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗ
Βιογραφικό: Ο Παναγιώτης Δεληγιάννης είναι ένας από τους πολλά υποσχόμενους νέους συγγραφείς της σκηνής τρόμου και μυστηρίου στην Ελλάδα. Γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 1982 στην Αθήνα. Απόφοιτος ΤΕΦΑΑ από το Καποδιστριακό Πανεμιστήμιο Αθηνών, σήμερα ζει και εργάζεται στη Βαρυμπόμπη. Είναι παντρεμένος και πατέρας ενός γιού 4 ετών. Εκτός από τη συγγραφική του πορεία, αρθρογραφεί σε πολλά sites και blogs.

Ο Στόχος (Ημερολόγιο) είναι το πρώτο μέρος της τριλογίας μυστηρίου του συγγραφέα, που γεννήθηκε κατά τη διάρκεια των περιπάτων του στα δύσβατα μονοπάτια της Πάρνηθας.


Οπισθόφυλλο: Ο "Στόχος - Δευτέρα Παρουσία" είναι η συνέχεια της συνταρακτικής περιπέτειας του Βιτόριο Πινιατέλι.
Η Μεταμόρφωση έχει ήδη γίνει. Η ζωή όπως την ήξερε έχει αλλάξει. Οι Στόχοι του είναι πλέον η επιβίωση και η σωτηρία των δύο αγαπημένων του γυναικών από τα νύχια της αδίστακτης Γοργώς. 
Η Γοργώ όμως έχει έναν διαφορετικό Στόχο, που τον προετοίμαζε εδώ και πολύ καιρό, χωρίς κανένας να υποψιάζεται το παραμικρό. Τα πιόνια είναι ήδη στη σκακιέρα και λίγες μόνο στρατηγικές κινήσεις απομένουν για να επιτευχθεί αυτό που πραγματικά επιζητούσε.
Μια σκοτεινή περιπέτεια στα παρασκήνια της πολιτισμένης Ευρώπης. Μια ζοφερή ιστορία στο παρόν, που έχει τις ρίζες της στην εποχή του Σοφοκλή και ακόμα πιο πίσω.
Η δυστοπία της Δευτέρας Παρουσίας είναι κοντά. Θα επιβιώσετε; (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

«Άρχισε να σκέφτεται πάλι τη Γοργώ, αλλά όχι με μίσος, όπως τις άλλες φορές. Τι ήθελε από αυτόν; Γιατί τον βασάνιζε; Τι πλάσμα ήταν και είχε καταφέρει να ζήσει τόσα χρόνια; Άραγε, οι δεισιδαιμονίες, που επικρατούσαν πριν από αιώνες, ήταν η αλήθεια και ο ορθολογιστής άνθρωπος του εικοστού αιώνα, που ήθελε να αποδεικνύει τα πάντα με την επιστήμη, ήταν το ψέμα;» 


Ποια είναι η κυριότερη πηγή έμπνευσης για εσάς και τι σας έκανε να ξεκινήσετε τη συγκεκριμένη ιστορία;

Εμπνέομαι από τα βιώματα και τη φαντασία μου που τρέχει με ανεξέλεγκτη ταχύτητα! Η ιστορία του "Στόχου" ξεκίνησε πολλά χρόνια πριν, κατά τη διάρκεια των σχεδόν καθημερινών μου περιπάτων στην περιοχή της Δεκέλειας. Μια περιοχή άγρια και  δυστυχώς εγκαταλελειμμένη σήμερα, που έχει όμως μεγάλη ιστορία, αρχαία αλλά και νεότερη. Όπως περπατούσα, αναρωτήθηκα, πώς είναι δυνατόν ένα μέρος τόσο ενδιαφέρον να μην έχει αξιοποιηθεί ποτέ συγγραφικά. Έτσι πήρα την απόφαση να κάνω κάτι για αυτό και γεννήθηκε η βασική ιδέα του βιβλίου μου.

Τι ελπίζετε να αποκομίσει κάποιος διαβάζοντας το βιβλίο Ο ΣΤΟΧΟΣ "Δευτέρα Παρουσία";

Το βιβλίο γράφτηκε για να ψυχαγωγήσει. Μέσα από αυτό, ο αναγνώστης θα ζήσει μια συναρπαστική περιπέτεια από τα βάθη του χρόνου μέχρι σήμερα και θα μάθει πολλά για την περιοχή όπου διαδραματίζονται τα γεγονότα. Ένα από αυτά είναι και ένα από τα μεγαλύτερα ψέματα της ιστορίας, που διαμόρφωσε καθοριστικά την ανθρωπότητα τα τελευταία 2000 χρόνια.
Κυρίως όμως ο "Στόχος" έχει ως στόχο να βάλει τον αναγνώστη σε μια διαφορετική διαδικασία σκέψης σχετικά με τη ζωή, την ανθρωπότητα και τις κοινωνικές συμβάσεις που πιστά ακολουθούμε και άκριτα χωρίς πραγματικά να ξέρουμε ποιος είναι ο λόγος που το κάνουμε αυτό.

Από που αντλείτε έμπνευση για τα βιβλία σας; 'Έχετε επηρεαστεί από την εποχή
της πνευματικής και οικονομικής κρίσης;

Επηρεάζομαι είτε συνειδητά, είτε ασυνείδητα, από όλα όσα έχω ζήσει μέχρι σήμερα. Σε περιόδους μεγάλης ύφεσης έχει αποδειχτεί παγκόσμια ότι οι καλλιτέχνες εμπνέονται και μεγαλουργούν, οι σκοτεινές εποχές μας δημιουργούν την ανάγκη να θέλουμε να εκφραστούμε ακόμα πιο έντονα, καθώς οι τέχνες μέσα στην κρίση είναι ένας από τους λίγους τρόπους διαφυγής για τους δημιουργούς αλλά και για το κοινό.
Η κρίση που βιώνουμε στη χώρα μας, φυσικά έχει επηρεάσει και εμένα. Τα τελευταία δέκα χρόνια έχω γίνει υπεραναλυτικός σε όλους τους τομείς της ζωής μου. Προσπαθώ πάντα να σκεφτώ λύσεις για τα αδιέξοδα που έχουν προκύψει στην κοινωνία και να κατανοήσω τις ριζικές αλλαγές ατομικά και κοινωνικά που έχουν παγιωθεί. Δυστυχώς πολλές φορές ο άνθρωπος μέσα από μια μεγάλη κρίση αλλοτριώνεται και κυριαρχούν τα πρωτόγονα ένστικτά του, παύει να σκέφτεται το κοινωνικό σύνολο και κάνει τα πάντα για να διασφαλίσει το ατομικό του συμφέρον. Οι κοινωνικές εντάσεις, η πολιτική και οικονομική αστάθεια και ο ατομικισμός φέρνουν μαζί τους και την κρίση αξιών και τα ανθρώπινα ιδεώδη φθίνουν όσο η κρίση  βαθαίνει. Ρατσιστική βία, ακραίος συντηρητισμός και διάφορα άλλα φαινόμενα που στοχοποιούν τα πιο αδύναμα μέλη μιας κοινωνίας είναι χαρακτηριστικά της οικονομικής και πολιτισμικής κρίσης που διανύουμε. Αισθάνομαι ότι υπάρχει ένας ταξικός πόλεμος με τους ισχυρότερους να χρησιμοποιούν κάθε μέσο προκειμένου να μην απολέσουν τα προνόμιά τους και να διατηρηθεί η οικονομική και κοινωνική ανισότητα ες αεί!

Πιστεύετε πως ο συγγραφέας πρέπει να ταξιδεύει ώστε να αποκτά βιώματα; Τι σημαίνουν τα ταξίδια για εσάς;

Γενικά το να ταξιδεύεις είναι καλό, ανεξάρτητα με το τι δουλειά κάνεις. Θα απαντήσω φυσικά για εμένα που κάνω δύο είδη ταξιδιών. Τα ταξίδια μου ανά τον κόσμο που είναι ένας από τους βασικούς λόγους για να ζω και να αναπνέω και αυτά μέσα από τα βιβλία που διαβάζω, σε κόσμους αληθινούς και φανταστικούς. Γενικά τα ταξίδια σε βοηθούν να γνωρίσεις πράγματα διαφορετικά από αυτά που ζεις στην καθημερινότητά σου. Ανακαλύπτεις νέους τρόπους ζωής, διαφορετικές κουλτούρες και αποκτάς νέες εμπειρίες. Τα ταξίδια είναι για το μυαλό, ότι είναι και το νερό για τον ανθρώπινο οργανισμό. Χωρίς αυτά, η ζωή θα ήταν μονότονη και ανιαρή.
 
Μέσα από τα βιβλία σας υπάρχουν κάποια μηνύματα που επιδιώκετε να περάσετε στους αναγνώστες σας και σε ποιο είδος αναγνωστικού κοινού, συνήθως απευθύνεστε μέσα από τα έργα σας?

Μέσα από τα βιβλία μου, αναπτύσσω τις σκέψεις μου και την κοσμοθεωρία μου. Είμαι ένας άνθρωπος που έχει μάθει να αμφισβητεί όσα η κοινωνία μας παρουσιάζει ως δεδομένα. Από μικρά παιδιά, προσπαθούν να μας μυήσουν σε έναν συγκεκριμένο τρόπο σκέψης, μας δίνουν έναν μπούσουλα και ένα
κατεβατό κανόνες που πρέπει να ακολουθούμε και οι περισσότεροι από αυτούς ίσως και να μην έχουν νόημα. Γιατί λοιπόν, να μην ζήσουμε διαφορετικά; Μπορούμε να δημιουργήσουμε τους δικούς μας κανόνες, τις δικές μας θεωρίες και να ζήσουμε όπως θέλουμε. Θα πει κάποιος πως έχουμε δημοκρατία και πως όλα είναι θέμα ελεύθερης επιλογής. Αυτός που θα το πει λοιπόν, ας σκεφτεί τη ζωή του και ας μας απαντήσει... Η βούληση του είναι ελεύθερη; Ζει όπως θέλει; Τι ρόλο παίζουν όλες οι κοινωνικές συμβάσεις που έχει μάθει στη ζωή του; Και το βασικότερο: Είναι ευτυχισμένος; Και ποιο είναι το κριτήριο για την ευτυχία του; Οι στόχοι που έχει πετύχει μέσα σε αυτή τη συμβατική κοινωνία ή κάτι ανώτερο που τον γεμίζει πραγματικά;
Τα έργα μου, είναι μυθιστορήματα με καθημερινούς ήρωες, που από κάποιο σημείο και μετά αναγκάζονται να αναθεωρήσουν τον τρόπο σκέψης τους και την κοσμοθεωρία τους και να μπουν σε μια διαδικασία αμφισβήτησης. Οι ήρωές μου παύουν να είναι «ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας» και αρχίζουν να ξαναχτίζουν όλη τους την ύπαρξη κι΄αυτό για εμένα είναι το νόημα της ζωής. Να αλλάζεις. Να γίνεσαι καλύτερος. Να αμφισβητείς και να ψάχνεις για κάτι που θα σε ανυψώσει. Να ζεις.

Υπάρχει κάποιος λόγος που θα σταματούσατε να γράφετε?

Θα σταματούσα να γράφω, αν σταματούσε η έμπνευσή μου.


Ποιο στοιχείο του χαρακτήρα σας δυσκολεύει τη γραφή σας?

Μέχρι τώρα κανένα.

Θα ήθελα να μου περιγράψετε εν συντομία έναν από τους βασικούς σας χαρακτήρες σε κάποιο από τα βιβλία σας και να μας εξηγήσετε το σκεπτικό πίσω από τη διαμόρφωση των βασικών του χαρακτήρων, για να μπορέσουν να διακρίνουν οι αναγνώστες του βιβλίου της παρέας, τις βασικές σας ψυχογραφικές ανησυχίες.

Θα σας πω λίγα λόγια για τη Λάουρα, από τη διλογία Ο Στόχος...
Η Λάουρα είναι ένας χαρακτήρας που σε προϊδεάζει πως όλη η πλοκή κινείται γύρω της. Είναι ένας χαρακτήρας που δημιουργεί ανάμεικτα συναισθήματα στους αναγνώστες. Οι περισσότεροι τη μισούν και άλλοι νιώθουν ένα δέος μέχρι και θαυμασμό όταν εμφανίζεται. Η Λάουρα με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, καταφέρνει να κλέψει τον κεντρικό ρόλο από τον Βίτο, γύρω από τη ζωή του οποίου κινείται η ιστορία μου. Μάλιστα, σε συνομιλία που είχα με αναγνώστες από μια λογοτεχνική λέσχη, μου τόνισαν πως η Λάουρα είναι για εκείνους ο κεντρικός ήρωας της διλογίας.
Η Λάουρα έχει όμως και ένα βάθος, πέρα από όσα βγαίνουν στην επιφάνεια. Σκέφτηκε άραγε κανένας, πως έφτασε να γίνει αυτό που έγινε; Ποιοι ήταν οι σκοποί της αρχικά; Τι έγινε στην πορεία και έφτασε στο σημείο να κάνει όλα αυτά τα οποία τελικά έκανε; 


Τι σημαίνει για σένα συγγραφή και ειδικότερα οι ιστορίες του φανταστικού?

Η συγγραφή για εμένα είναι ένα ιδιαίτερο χόμπι. Με βοηθάει να βγάζω από μέσα μου έναν τυφώνα σκέψεων και ιδεών που δεν θα μπορούσα να εκφράσω με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Είναι μια δημιουργική ασχολία που θα την κάνω πάντα με μεράκι και ποτέ κατά παραγγελία. Είναι κάτι που κάνω από εσωτερική ανάγκη με όλη μου την καρδιά. Οι ιστορίες του φανταστικού έχουν μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μου. Είναι αυτές που με βοηθούν να ξεφεύγω από την καθημερινότητα.

Αν το ταξίδι της συγγραφής τελείωνε τι θα είχες να θυμάσαι από την ως τώρα διαδρομή σου?

Θα είχα πάντα μέσα μου την αγάπη των αναγνωστών μου και τη σκέψη ότι μέσω της δημιουργίας μου ταξίδεψα έναν μεγάλο αριθμό ανθρώπων στους ζοφερούς κόσμους του δικού μου μυαλού.

Για το βιβλίο της παρέας
Λίτσα Λαμπρακοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου